Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nisu mu se mogli obratiti

Incident u Uredu predsjednika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mali incident u Uredu hrvatskog predsjednika! Uoči Svjetskog dana Roma predsjednik Ivo Josipović primio je izaslanstva romskih udruga.

Dio članova izaslanstva romske zajednice napustio je dvoranu jer protokolom nije bilo predviđeno njihovo obraćanje predsjedniku. Nakon kratkih konzultacija, prije predsjednikova dolaska - dio izaslanstva romske zajednice napustio je dvoranu.

Pročitajte i ovo Razotkrivanje: Veljko Kajtazi - 4 Veljko Kajtazi Romkinje su žrtve višestruke diskriminacije: Bez škole ih je dvostruko više nego muškaraca, rijetko rade plaćeni posao Razotkrivanje: Veljko Kajtazi - 1 Razotkrivanje Dnevnika Nove TV Dok nije u političkoj areni, sportski duh brusi crnim pojasom na tatamiju: Kajtazi o problemima s kojima se romska zajednica bori

Razlog - nemogućnost obraćanja predsjedniku. 'Nacionalna koordinacija županijskih vijeća predstavlja 17 tisuća Roma i jedino je legitimno tijelo u RH koje predstavlja Rome, a gospodin saborski zastupnik predstavlja Rome i ostalih 11 nacionalnih manjina u Saboru', Ibragim Gušani, iz Koordinacije županijskih vijeća romske nacionalne manjine.

>> Josipović: Društvena svijest o Romima se uvelike promijenila nabolje

Optužuju ga da ih omalovažava i da se obogatio na račun romskog pitanja zbog čega traje istraga Povjerenstva za sukob interesa. 'Neka se istraži porijeklo imovine, odakle njemu četiri stana', kaže Željko Balog, zamjenik u Koordinacijeižupanijskih vijeća romske nacionalne manjine.

On uzvraća. 'Ti stariji lideri Roma ne znaju napisati jednu zamolbu, ne znaju koristiti kompjuter što znači da moramo imati spoj starih i mladih Roma', rekao je Veljko Kajtazi, saborski zastupnik romske nacionalne manjine.

A problemi su im svima isti. 'Nezaposlenost, loše stambene prilike i slaba školovanost još su vidljivi ponegdje i vrlo izraženi pa Romska zajednica i dalje ima pravo očekivati pojačanu skrb', rekao je Ivo Josipović. 'Negdje oko 70 posto djece se kroz sustav osnovnoškolskog obrazovanja gubi, svega 10 posto uopće dođe u srednje škole, a o fakultetima ne moramo ni razgovarati', rekla je Nura Ismailovski, zastupnica u zagrebačkoj skupštini.

Razlog što čak sedamdeset posto romske djece ne završi osnovu školu je i inercija institucija koje to dopuštaju, iako je osnovnoškolsko obrazovanje u Hrvatskoj obvezno.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene