Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Primio izaslanstva romskih udruga

Josipović: Društvena svijest o Romima se uvelike promijenila nabolje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U prigodi Svjetskog dana Roma predsjednik Republike Ivo Josipović primio je danas izaslanstva romskih udruga i čestitavši im njihov dan ocijenio je da su ostvareni pomaci nabolje u rješavanju njihovih problema zahvaljujući politici hrvatske vlade i aktivnim sudjelovanjem romske zajednice koja sve više preuzima odgovornost za svoj razvoj i napredak.

Romski narod je raseljen i naseljen po čitavom svijetu i zato ga možemo smatrati svjetskim narodom, no iako nema vlastitu državu, u Hrvatskoj ima svoju državu koja uskoro postaje punopravna članica Europske unije, istaknuo je predsjednik Josipović.

Pročitajte i ovo Anesa Šabani - 1 Komentar zapalio fitilj Prst sudbine odveo je na krivi ulaz i odredio joj život: "Rekla sam si tad - nećeš nikad više čuti takvu rečenicu" Danijela Halilović Borba s predrasudama Sa 6 godina shvatila je da je drukčija, ali to je dugo skrivala od svih: "Opsovao mi je mater, ali nešto me drugo najviše zaboljelo"

>> Djeca prose kako bi vratila dug svojih roditelja!

Iako su dugo bili segregirani i marginalizirani, društvena svijest o Romima i njihovim problemima se uvelike promijenila nabolje i hrvatsko društvo na raznim razinama poduzima akcije u korist romske zajednice, naglasio je Josipović. Podsjetio je da se Hrvatska, prije više od šest godina, uključila u akcijski plan "Desetljeće za Rome 2005. do 2015.", a u listopadu 2003. donesen je nacionalni program za Rome čime je pokazala opredijeljenost za provedbom konkretnih programa za poboljšanje statusa i života Roma u Hrvatskoj.

Veliki problemi muče romsku zajednicu - nezaposlenost, loše stambene prilike i slaba školovanost - pa romska zajednica i dalje ima pravo očekivati pojačanu skrb i u tome im najviše može pomoći strpljiv i organiziran rad, znajući da se problemi netaknuti stoljećima ne mogu riješiti preko noći, rekao je Predsjednik. Naglasio je važnost uključenja sve romske djece i mladih u obrazovni sustav i rješavanje problema vezanih uz stanovanje, zdravstvenu zaštitu i zapošljavanje.

Saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi kazao je kako je vlada u romskim udrugama prepoznala partnera za rješavanje problema Roma kao što su zapošljavanje, stanovanje i obrazovanje. Posebno je naglasio potrebu rješavanja pitanja legalizacije bespravne gradnje romskih naselja i za to je zatražio pomoć i predsjednika Republike, jer im nakon isteka zakonskog roka prijeti masovno rušenje. Stoga je apelirao da im se dodjeli pomoć od 15 milijuna kuna za legalizaciju takvih naselja.

Kajtazi je podsjetio je da se Svjetski dan Roma, obilježava se od 1971. godine kada je 8. travnja u Londonu održan prvi svjetski kongres Roma na kojem su progovorili o svom položaju i problemima te je donesena odluka o romskoj zastavi i himni. Također je podsjetio na stradanja Roma u drugom svjetskom ratu i posebice u jasenovačkom logoru za vrijeme NDH. Kajtazi je u znak sjećanja na današnji susret hrvatskom predsjedniku darovao romsku zastavu.

Dio članova izaslanstva romske zajednice predvođeni predsjednikom Nacionalne koordinacije županijskih vijeća romske nacionalne manjine Republike Hrvatske Ibrahimom Gušanijem nezadovoljan što, prema protokolu, nije predviđeno njihovo obraćanje Predsjedniku, nego samo zastupnika Kajtazija, napustio je dvoranu prije Predsjednikova dolaska.

Optužili su Kajtazija da se donedavno sramio što je Rom i da ih je izbjegavao te ih nazivao nepismenima i nesposobnima. Kajtazi je to opovrgnuo tvrdeći da se on izjašnjavao kao Rom i u bivšoj državi, a da je činjenica kako neke županijske udruge vode nepismeni ljudi nesposobni rješavati probleme romske zajednice. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene