Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SLUČAJ ZLOSTAVLJANE DJEVOJČICE

Javno poticanje na nasilje i mržnju? Hrvatska komora socijalnih radnika tuži dvije glumice, oglasila se Nataša Janjić Medančić

Nakon što su Veljača i Janjić Medančić javno objavile svoje stajalište nakon smrti zlostavljane djevojčice, iz Hrvatske komore socijalnih radnika objavili su da je pokrenuta inicijativa za podizanje tužbe protiv njih dviju.

Nakon što je slučaj zlostavljanja dvoipolgodišnje djevojčice dospio u javnost, mnoga su poznata lica na društvenim mrežama javno kritizirala sustav. Jedna od tih osoba bila je i Jelena Veljača, koja je poslala oštru poruku. Između ostalog, navela je da se mora ''vidjeti ima li šanse da tim kazneno odgovara''.

''Nisam pravnica, ali sam majka i čovjek i mislim da je njihov propust za zatvor'', napisala je.

Zatim se Štefica Karačić, predsjednica udruge socijalnih radnika, za Dnevnik Nove TV, objasnila je da neće prisustvovati sastanku s ministrom Aladrovićem i udrugom Spasi me.

Pročitajte i ovo Koronavirus, Hrvatska - 4 1936 NOVOZARAŽENIH Teško stanje u hrvatskim bolnicama: U Varaždinu obustavljen hladni pogon, KB Dubrava otvara novi odjel za teške pacijente, stanje je loše i u Šibeniku

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Danas manje gužve na Velesajmu Ministarstvo o cijepljenju: "Otklonili smo grešku, platforma radi bez poteškoća." Obiteljski liječnici: "Događa se da termine dobiju i oni koji su već cijepljeni"

''Ni ja ni drugi predstavnici naših strukovnih organizacija nećemo biti tamo. Predlažem ministru da prije nego što primi Jelenu Veljaču i njezine kolegice pogleda kakve objave ima na svom profilu u vezi sa stručnjacima koji rade u socijalnoj skrbi. I neka ima na umu da je i on dio sustava socijalne skrbi te da se to odnosi i na njega'', komentirala je Karačić.

Također, Udruga za ravnopravno roditeljstvo reagirala je na kritike.

''Nejasno je na koji je način Ministarstvo prepoznalo jedino inicijativu 'Spasi me' i gospođu Jelenu Veljaču kao jedinu i najviše pozvanu da s ministarstvom održi sastanak o toj temi te kako su i zašto oni jedini pozvani o tome diskutirati?'', napisali su u otvorenom pismu ministru Josipu Aladroviću.

Naposljetku se Veljača ispričala rekavši da je cilj inicijative Spasi me poboljšanje sustava i povećanje razine povjerenja koje korisnici i korisnice imaju prema sustavu. ''Ako sam nekom svojom ostrašćenom izjavom, koja je bila potaknuta tragičnim ishodom monstruoznog događaja iz Nove Gradiške, izazvala i mikrodio te atmosfere, želim se ispričati jer to nije dio ni uvjerenja ove inicijative niti mojih osobnih'', dodala je.

Pročitajte i ovo Bruno Baršić, voditelj Kriznog stožera KB-a Dubrava MANJAK OSOBLJA U KB-u Dubrava u zadnje vrijeme hospitalizirani i oni rođeni 70-ih godina: "Njihov imunološki sustav žešće reagira, imaju brži tijek bolesti"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZASAD NIŠTA OD PROLJEĆA Još jedan udar zime: Grmljavinski pljuskovi, snijeg, olujni vjetar... Doznajte kad se očekuje smirivanje vremena

Na smrt djevojčice reagirala je i Nataša Janjić Medančić te se oglasila na svom profilu na Facebooku. "Zna se točno tko je zakazao. Točno se zna. Redom i poimence! Nećemo im olakšati preuzimanjem krivice. Nadam se da je našla svoj mir", komentirala je.

Slijedi tužba

Iz Upravnog odbora Hrvatske komore socijalnih radnika poručili su da slijedi tužba protiv Jelene Veljače i Nataše Janjić Medančić.

''Unatrag nekoliko dana među socijalnim radnicima spontano je pokrenuta inicijativa za podnošenje kaznene prijave protiv Jelene Veljače i Nataše Janjić Medančić. Odvjetnički ured Klaudia Čurina iz Zagreba sastavio je kaznenu prijavu državnom odvjetništvu protiv Jelene Veljače i Nataše Janjić Medančić u kojoj ih terete za kazneno djelo protiv javnog reda – javnim poticanjem na nasilje i mržnju, opisanu i kažnjivu po članku 325. stavku 1. Kaznenog zakona. Kaznenoj prijavi masovno su se priključili socijalni radnici, psiholozi, pravnici, socijalni pedagozi – u ponedjeljak 12. 4., kada je kaznena prijava podnesena, odvjetničku punomoć za zastupanje predalo je 169 stručnih djelatnika centra, a očekuje se da će se prijavi pridružiti još nekoliko stotina socijalnih radnika, psihologa i pravnika djelatnika centara'', priopćio je socijalni radnik Antun Ilijaš u ime Upravnog odbora Hrvatske komore socijalnih radnika.

Pročitajte i ovo Dragan Kovačević ZAVRŠENO ISPITIVANJE U USKOK-U USKOK objavio: Dragan Kovačević ostaje u istražnom zatvoru. Iznio je dopunu obrane, ali nije priznao sve što mu se stavlja na teret

Pročitajte i ovo Umirovljenici koji su odgovorili na pitanja o COVID dodatku Isplata krajem travnja Umirovljenici o COVID dodatku: "Da mogu popraviti svoj budžet, kupiti lijekove i da mogu preživjeti malo dostojanstvenije"

Dodao je i da Komora ''podržava inicijativu svih stručnih djelatnika centara koji sudjeluju te poziva i ostale strukovne komore da iskažu svoju podršku''.

Oglasila se Nataša Janjić Medančić

Na svom se profilu na Facebooku Nataša Janjić Medančić oglasila povodom ovog događaja. Kao majka dvoje djece, navodi, nije ostala imuna na stravičan slučaj zlostavljanja, no misli da je velika odgovornost raditi posao socijalnog radnika te je dojma da ''sve i uvijek mora upućivati na moguće devijacije u procedurama i da se one moraju pokušati spriječiti''.

''Znam da socijalni radnici i radnice rade strahovito odgovoran i težak posao, sigurna sam da je velika većina visokokvalificirana i ugođena za najzahtjevnije izazove i prepreke, kao i da većina svoj posao obavlja savjesno i besprijekorno, ali ne možemo ignorirati jednu jednostavnu činjenicu da u svakom poslu nisu svi izvrsni. I kad radiš, možeš i pogriješiti'', napisala je.

Dodala je i da kaznena prijava Komore ''zvuči kao proizvod idealnog svijeta gdje jedna struka bez iznimki može homogeno prisegnuti da uvijek radi bezgrešno i najbolje za svako dijete i obitelj, i da je nemoguće da se u poslu potkrade greška ili previd''.

Također, ispričala se za sve što je navela u privatnoj prepisci s Jelenom Veljačom, koju je ''obojila neprimjerenim rječnikom i neodređenim, ali dramatičnim optužbama''.

''Ako je moj bolni majčinski bijes nad ovim slučajem jedini problem tog istog slučaja, pritom naglašavam da nikoga konkretno nisam optužila niti očekujem da se ikoga procesuira bez adekvatne istrage, onda zaista živimo u zemlji gdje je komentar na problem veći od njega samog, što dakle znači da problema ni nemamo'', zaključila je.

Kaznena prijava je obavijest državnom odvjetniku o postojanju osnovane sumnje da je određena osoba počinila u zakonu...

Objavljuje Natasa Janjic MedancicUtorak, 13. travnja 2021.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene