Obavijesti Pretražite Navigacija
'Gdje je odgovornost ministra?'

Predsjednica udruge socijalnih radnika: "Predlažem ministru da, prije nego primi Jelenu Veljaču, pogleda kakve objave ima na svom profilu"

Aktualno Galerija Štefica Karačić - 4 Štefica Karačić - 4 Foto: DNEVNIK.hr Štefica Karačić - 3 Štefica Karačić - 3 Foto: DNEVNIK.hr Štefica Karačić - 2 Štefica Karačić - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Štefica Karačić - 1 Galerija 1/4 >>
Baka koja je živjela u istom kućanstvu u kojem je živjela preminula djevojčica (2) kazala je da je upozoravala Centar za socijalnu skrb. Što je sve utvrdio nadzor Komore socijalnih radnika, za Dnevnik Nove TV odgovorila je Štefica Karačić, predsjednica udruge socijalnih radnika.

S njom je razgovarao Domagoj Mikić. Na pitanje je li inspekcija utvrdila neke nepravilnosti u radu Centra u Novoj Gradiški, odgovorila je: ''Ja sam, zajedno s kolegicom, bila u stručnom nadzoru u Centru u petak. Taj nadzor još nismo dovršili. Naš prvi uvid u slučaj ne ukazuje na to da su napravljeni grubi propusti u radu Centra. Ne mogu tvrditi da ih nije bilo dok se ne provede kompletan postupak". 

Baka djevojčice prijavljivala više puta da dijete ima masnice, a socijalna radnica je rekla kako ne smije pregledati dijete. Karačić kaže da ne. 

"Ja imam sasvim drukčiji uvid. Vidjela sam bilješku u spisu gdje je na jednu sumnju ogrebotine na čelu, socijalna radnica zapravo posumnjala da je moguće da je netko dijete zlostavljao i tražila je da se razodjene i napravila je bilješku gdje se vidi da dijete nema ozlijede'', objasnila je.

Komentirala je i hematome koje je djevojčica imala dan prije tragedije, kad je bila u Centru: ''To što se govori o tim hematomima...Pričekala bih liječničke nalaze. Prema nekim izvorima koje imam, slika je drukčija. Dijete nije imalo ozlijede kada je bilo u Centru, ali je pokazivalo određene znakove da se nešto događa. Tada je djevojčica, zajedno s majkom, upućena da se obrati liječniku što su i napravili."

Na pitanje tko je po njoj, zakazao i pere li opet sustav ruke, kaže da se uvijek postavlja pitanje zakazivanja sustava.

"Javnost hoće objesiti krivca i to se ponavlja od jednog do drugog tragičnog slučaja. Postupci koji se provode će sigurno utvrditi krivca'', napomenula je Karačić.

Pročitajte i ovo Baka preminule djevojčice Ekskluzivno za Dnevnik Nove TV Baka preminule djevojčice optužila majku da je pokrivala ozljede djetetu: "Šminkom, sjenilom... Maloj je otpadala kosa, po vratu je bila izgrebana"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Žrtva nasilja Zagreb Te Zove: ''Zapalimo večeras u 21 sat na prozorima svijeću za djevojčicu''

Kad se dogode tragični slučajevi, ad hoc se smjenuje ravnatelja, no onda slučaj padne u zaborav do nekog novog, sličnog.

''Iskreno, ja bih bila iznenađena da i ovaj ministar nije napravio isti potez kao i prethodni i da smjenom ravnatelja smatra da je riješio sve probleme u sustavu socijalne skrbi. Nažalost, točno je što ste rekli. Nakon smjene ravnatelja, za tjedan dana zaboravljamo da taj Centar za socijalnu skrb treba druge oblike pomoći za rad u ovako složenom i teškom području kao što je zaštita djece'', izjavila je Karačić.

Imali smo oca koji je na Pagu bacio četvero djece, u Đakovu je ubijeno dvoje vaših kolega... Što se promijenilo?

''Sustavno se nije promijenilo ništa. Čuje se glas različitih aktivistica koje imaju lakši pristup nositeljima politika nego što to imaju stručnjaci. Mi smo uvijek pod sumnjom, uvijek smo oni koji snose odgovornost. Ako je hijerarhijski ravnatelj odgovoran, onda se ja pitam - gdje je tu odgovornost ministra?'', upitala je Karačić.

Sutra je sastanak ministra Josipa Aladrovića s predstavnicima inicijative Spasi me. Hoćete li ona biti za tim stolom?

''Ni ja, niti drugi predstavnici naših strukovnih organizacija nećemo biti. Predlažem ministru prije nego primi Jelenu Veljaču i njezine kolegice, da pogleda kakve objave ima na svom profilu vezano za stručnjake koji rade u socijalnoj skrbi. I nema ima na umu da je i on dio sustava socijalne skrbi i da se to odnosi i na njega'', jasno je istaknula Karačić.

Veljača bez odgovora

Za komentar smo zvali i Jelenu Veljaču, no nije htjela komentirati ovu izjavu!.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene