Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MANJAK OSOBLJA

U KB-u Dubrava u zadnje vrijeme hospitalizirani i oni rođeni 70-ih godina: "Njihov imunološki sustav žešće reagira, imaju brži tijek bolesti"

Hrvatske bolnice na raspolaganju imaju 3231 ležaj za oboljele od koronavirusa, a trenutačno se u bolnicama liječe 1953 pacijenta. U najveću COVID bolnicu u Hrvatskoj, KB Dubravu stiže pomoć u ljudstvu.

Zdravstveni sustav ukupno raspolaže s 901 respiratorom. Na njih je priključen 191 COVID pacijent, ali i 151 pacijent koji nije COVID pozitivan.

Pročitajte i ovo Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa Slika nije dostupna Dramatična noć Pacijent s koronom kojeg je u Dubravu, umjesto hitne, morala voziti obitelj: "Bio sam polumrtav, dali su mi da potpišem papir..."

Brojke nisu dobre. Sve je veći pritisak na bolnice. Samo u ponedjeljak je u Kliničku bolnicu Dubrava primljeno dvadesetak novih pacijenata.

Hoće li ta bolnica ponovno morati proširivati kapacitete za one najteže bolesnike, u Dnevniku Nove TV kazao je voditelj Kriznog stožera KB Dubrava dr. Bruno Baršić.

"To je jedan stalan proces, prema potrebi se odjeli šire. Sigurno ćemo još otvarati bolničkih odjela. Ovaj tjedan se planira i odjel i još jedna jedinica intenzivnog liječenja", rekao je Baršić.

"Očekujemo da će rasti brojke sljedećih desetak dana i više, tako se šire i kapaciteti", dodao je Baršić.

"Uz naše osoblje, radit će liječnici iz svih zagrebačkih bolnica koji dolaze na ispomoć. Oni vode potpunu brigu na odjelima. Neki rade s našim medicinskim sestrama, drugi dovode svoje. Veliki su problemi, manjak je osoblja", istaknuo je Baršić.

"Sve se uspijeva iskordinirati, ali to je mukotrpan rad. Svi imaju posla. Pandemija je došla na postojeći kadar, mi nemamo novi kadar za to", objasnio je Baršić.

"Obolijevaju mlađi bolesnici"

Baršić kaže kako obolijevaju mlađi bolesnici.

"To su pedeseta i šezdeseta godišta. Zadnjih dana imamo sve više ljudi koji su rođeni 70-ih godina prošlog stoljeća. U principu, pacijenti su mlađi. Je li to posljedica novog virusa ili većih izlaganja mlađih populacija..." rekao je Baršić.

Nažalost, bitku s koronom gube i puno mlađi ljudi. Nedavno je preminuo dvadesettrogodišnjak.

"Srećom, to je rijetko, ali kad se dogodi, onda je strašno", rekao je Baršić.

"Britanski je soj virulentniji i lakše se prenosi. Što se tiče samih kliničkih slika, ne viđamo neke nove momente, osim što kod mlađih pacijenata, kako su oni reaktivniji i njihov imunološki sustav žešće reagira, tako oni imaju brži tijek bolesti, ali oni se i brže oporavljaju pa se trajanje hospitalizacije smanjuje", objasnio je Baršić.

"Nama je sada sedam dana prosječno trajanje hospitalizacije, zimus je bilo 11 ili 12 dana, što je puno", dodao je i istaknuo da imaju sve potrebne lijekove.

Pune se i post COVID odjeli

"Post COVID odjeli, to je broj s kojim ćemo se susretati, rasti će broj oboljelih koji će imati tegobe. Mi sada imamo više od 1200 bolesnika u post COVID skrbi, a broj će im definitivno rasti, tu će sve specijalnosti imati puno posla u mjesecima koji dolaze", rekao je Baršić.

Još jednom je naglasio potrebu za cijepljenjem. "Treba se cijepiti", zaključio je Baršić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene