Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZAVRŠENO ISPITIVANJE U USKOK-U

USKOK objavio: Dragan Kovačević ostaje u istražnom zatvoru. Iznio je dopunu obrane, ali nije priznao sve što mu se stavlja na teret

Aktualno Galerija Dragan Kovačević Dragan Kovačević Foto: DNEVNIK.HR +0 Dragan Kovačević Galerija 1/2 >>
Bivši šef Janafa Dragan Kovačević doveden je nešto prije 13 sati u USKOK na novo ispitivanje. Oko 15 sati ispitivanje je završeno, a njegovi odvjetnici nisu željeli davati izjave. Oko 17 sati stiglo je priopćenje USKOK-a u kojem se navodi da neće tražiti ukidanje istažnog zatvora, a do čega bi došlo da je sve priznao.

Bivši šef te tvrtke Dragan Kovačević doveden je nešto prije 13 sati u USKOK na novo ispitivanje. Navodno je odlučio sve priznati. Ispitivanje je završeno nešto prije 15 sati. 

Pročitajte i ovo Prometni policajci lažno izdavali kazne za prekršaje Podignuta prijava Kakva akcija! Dvojica policajaca vozačici USKOK-ova auta pokušali naplatiti nepostojeći prekršaj Dragan Kovačević - 2 On najavio kaznenu prijavu USKOK podigao optužnicu protiv Dragana Kovačevića: Za mito uzimao skupa odijela

Kako je u Vijestima Nove TV kazao reporter Andrija Jarak, Kovačević očito nije priznao krivnju istražiteljima, jer je USKOK nešto prije 17 sati objavio kako neće zatražiti ukidanje istražnog zatvora, a do čega bi došlo da je priznao sve što mu se stavlja na teret.

U priopćenju USKOK-a navodi se kako je Kovačević danas iznio dopunu obrane, na vlastiti zahtjev, ali "budući da nakon iznesene dopune obrane i nadalje postoji osnova na temelju koje je sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu okrivljeniku odredio istražni zatvor" te USKOK neće predlagati njegovo ukidanje.

Da bi netko izašao iz istražnog zatvora nužno je da bez rezerve i u potpunosti prizna sve što mu se stavlja na teret.

Kovačević je danas dva sata bio u USKOK-u. Špekulacije da je spreman priznati pojavile su se još na prošlom ročištu, ali njegov je odvjetnik Ivo Farčić kasnije kazao kako DORH ne iznosi svoju strategiju pa neće ni oni.

Odvjetnici Dragana Kovačevića nakon današnjeg ispitivanja nisu željeli davati izjave. 

Jutarnji list pisao je da je Kovačević potpuno nenadano tijekom pauze na ročištu prošlog tjedna, pred istražnim sucem zagrebačkog Županijskoga suda, prišao USKOK-ovu tužitelju te rekao kako "želi sve priznati" i da je spreman odmah navečer istoga dana (četvrtak) iznijeti dopunu svoje obrane pred USKOK-om.

Tužitelj koji je ostao zatečen takvom Kovačevićevom izjavom, odgovorio je samo: "Super", piše list. 

Kovačević je ponovno uhićen u srijedu nakon što je prije nepunih pet mjeseci pušten iz tromjesečnog istražnog zatvora zbog afere Janaf. Određen mu je jednomjesečni istražni zatvor, a osumnjičen je za primanje mita i nezakonito pogodovanje.

Namješteni natječaji, stanovi i automobili?

Kovačeviću i vlasniku tvrtke Cefis Ivanu Širiću, bivšem direktoru Sektora sigurnosti i zaštite u Janafu Vladi Zoriću i direktoru tvrtke M.G.S. Edi Seifriedu određen je istraži zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, precizirao je glasnogovornik suda Krešimir Devčić.

USKOK tereti Kovačevića da je kao predsjednik Uprave Janafa od ožujka 2012. do 16. rujna 2020. u namještenom natječaju osigurao Širićevoj tvrtki dodjelu niza informatičkih poslova, vrijednih 18,2 milijuna kuna, u zamjenu za stanove u zagrebačkom Ban centru i splitskom Žnjanu te za automobil Alfa Romeo Giulietta i najam automobila marke Lexus.

Pritom je Kovačević, dodaje USKOK, dogovorio sa Širićem da prikrije vlasništvo nad nekretninama i pokretninama vrijednim 2,8 milijuna kuna tako da ih uknjiži na Širićevu tvrtku.

USKOK sumnja i da je Kovačević od rujna 2018. do svibnja 2020. osigurao tvrtki Ede Seifrieda dodjelu nabave dva specijalna vatrogasna vozila s artikuliranom rukom u vrijednosti 15,5 milijuna kuna.

Nabavu je osigurao pod uvjetom da Seifried kao podizvođač isporuke vatrogasnih vozila angažira Širićevu tvrtku i za to mu isplati 4,1 milijun kuna, na što je Seifried pristao.

Kovačević je pritom, tvrdi USKOK, naložio direktoru Sektora sigurnosti i zaštite u Janafu Vladi Zoriću, u čijoj nadležnosti je bilo pokretanje i provođenje postupka nabave, da prepusti Seifriedu izradu tehničke dokumentacije i određivanje uvjeta koje ponuditelji moraju ispuniti.

Nakon nekoliko provedenih postupaka u srpnju 2019. zaključen je ugovor sa Seifriedovom tvrtkom na iznos od 15,5 milijuna kuna, dok je Seifried u rujnu iste godine, prema ranijem dogovoru s Kovačevićem, angažirao Širićevu tvrtku kao podizvođača isporuke vatrogasnih vozila s kojim je zaključio ugovor o softveru za isporuku vatrogasni vozila vrijednom 4,1 milijun kuna.

Ravnateljstvo policije navodi da je Kovačević namještanjem poslova Širićevoj tvrtki i njegovim poslovnim partnerima omogućio dodjelu nabave usluga i proizvođačke ugovore u vrijednosti od 37,5 milijuna kuna.

Kovačević uhićen nakon pritvora za aferu Janaf

Kovačević je prije nepunih pet mjeseci pušten iz tromjesečnog istražnog zatvora. USKOK sumnja da je Kovačević primio mito od prvookrivljenog vlasnika tvrtke Elektrocentar Petek Kreše Peteka.

Petek je navodno podmićivao nekadašnjeg gradonačelnika Velike Gorice i bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika Dražena Barišića te bivšeg SDP-ova gradonačelnika Nove Gradiške i saborskog zastupnika Vinka Grgića, kako bi raznim malverzacijama osigurali da njegova tvrtka dobije milijunske poslove.

Istragom je obuhvaćeno 14 osoba koje USKOK tereti za trgovanje utjecajem, davanje mita, nezakonito pogodovanje, zlouporabu položaja i ovlasti te pomaganja u tim nedjelima.

Kovačevića se dodatno proširenom istragom tereti da je zaprimio informaciju kako će biti uhićen te da je vrijeme do uhićenja iskoristio za skrivanje 4,5 milijuna kuna kod Gorana Puklina, koji tvrdi da je novac njegov.

Nakon što je u istragu uključen Puklin, njegova supruga Mirela Alerić Puklin zatražila je razrješenje s dužnosti zamjenice zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene