U Hrvatskoj je danas milijun i 240 tisuća umirovljenika, a prosječna mirovina iznosi 2880 kuna.


Prosječna mirovina u Hrvatskoj iznosi 2880 kuna. Pomoć umirovljenicima u pandemiji stiže od države. Jednokratno.

Vezani članci Andrej Plenković u Mostaru Plenković u Mostaru pozvao stranke da učine drugi korak u zrelosti: "To isto očekuju EU i SAD" Ilustracija Preminule još dvije osobe: Stožer objavio nove brojke, pogledajte stanje u svojoj županiji

Oni s najmanjim mirovinama dobit će najviše - 1200 kuna. Umirovljenici koji imaju mirovinu od 1500 do 2000 kuna dobit će 900 kuna, a oni koji imaju između 2000 i 3000 - 600 kuna.

Najmanje, 400 kuna, dobit će oni čija je mirovina između 3000 i 4000 kuna. Predstavnici umirovljenika su zadovoljni.

"Ova sredstva nisu dostatna da bi velik dio umirovljenika pokrpao sve rupe u svom kućnom budžetu, međutim, mnogima će itekako mnogo značiti", kazao je Veselko Gabričević, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika.

"Da mogu popraviti svoj budžet, kupiti lijekove i da mogu preživjeti malo dostojanstvenije", dodala je Jasna A. Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika.

"I, evo, naši umirovljenici će si pomoći s ovime sigurno jako puno", rekla je Višnja Fortuna, predsjednica Matice umirovljenika.

O COVID dodatku umirovljenici pričaju već godinu dana. A isplata će se dogoditi krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca. Baš pred lokalne izbore.

Premijer Andrej Plenković tvrdi - ovaj potez nije kupovanje glasova.

"Hrvatska Vlada po toj logici onda kupovala naklonost 680.000 radnika zadnjih godinu dana jer su oni svi dobivali mjesečno 4000 kuna", objasnio je Plenković.

Dodatak i za one koji su mirovinu zaradili u inozemstvu

COVID dodatak dobit će i oni koji su mirovinu, osim u Hrvatskoj, zaradili i u inozemstvu.

"Dakle, tu gledamo kumulativ njihovih mirovina te će jedan dio takvih sigurno bit isplaćen u srpnju mjesecu zbog prikupljanja podataka", najavio je ministar rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

COVID dodatak dobit će više od 800 tisuća umirovljenika. Država će ukupno isplatiti oko 600 milijuna kuna.

"Nastojimo šparati da se ne vozimo autom. Da se ne kupuje toliko voća i povrća koliko bi trebalo, da se ne kupuje riba koliko bi nam pasalo i trebalo", kazala je umirovljenica Đurđa Novaković.

Što misle umirovljenici?

Umirovljenike u Splitu pitali smo što misle o COVID dodatku.

"Većini će to biti super jer imaju male penzije, a Europa daje puno više, po 400 eura", kazao je Boris.

"Sigurno radi izbora jer oni žele privući svoje glasače preko tih novaca koje bi trebali, davno su trebali davati te novce ljudima", smatra Bruno iz Splita.

Jedni ne vjeruju, drugi se pozivaju na obećanje Vlade, s treći poručuju: "Obećanje ludom radovanje".  

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se s predstavnicima umirovljenika u Banskim dvorima.

Na sastanku je dogovoren iznos COVID dodatka koji će umirovljenicima biti isplaćen po kategorijama, odnosno po visini mirovine.

COVID dodatak iznosit će od 400 do 1200 kuna, a dobit će ga više od 800.000 umirovljenika.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju