Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredne mjere

FOTO Rijeke nabujale, pred stanovnicima još jedna neizvjesna noć: U Karlovcu i Hrvatskoj Kostajnici na snazi je izvanredno stanje

Aktualno Galerija Poplava na karlovačkom području iz zraka - 21 Poplava na karlovačkom području iz zraka - 21 Foto: Trend mediji Poplava na karlovačkom području iz zraka - 2 Poplava na karlovačkom području iz zraka - 2 Foto: Trend mediji Poplava na karlovačkom području iz zraka - 15 Poplava na karlovačkom području iz zraka - 15 Foto: Trend mediji Poplava na karlovačkom području iz zraka - 22 Poplava na karlovačkom području iz zraka - 22 Foto: Trend mediji +22 Klizište prijeti kućama Galerija 1/27 >>
Dijelovi Hrvatske pogođeni su velikim poplavama, a danas se očekuje novi vodeni val. Najgore je na karlovačkom području i u Hrvatskoj Kostajnici.

 

 • na snazi obrana od poplava u više županija
 • najteže stanje u Hrvatskoj Kostajnici, grad je pod vodom
 • rastu vodostaji Kupe i Korane na karlovačkom području
 • poplavljena je i Varaždinska županija, obišao ju je ministar Božinović
 • u Zagorju se otvaraju klizišta, prijete kućama
 • zatvorene su brojne ceste 
 • u Gračacu i Obrovcu stanje nakon poplava se smiruje
Pročitajte i ovo Mirko Orlić, akademik Za Dnevnik Nove TV More poplavilo dio hrvatskih gradova, akademik upozorava: "Znamo što će se događati do kraja stoljeća" Nevrijeme u cijeloj zemlji - 2 Veliki problemi VIDEO/FOTO Kaos nakon nevremena, a slijedi novo pogoršanje: Na snazi je ozbiljno upozorenje

Tijek događaja pratite u nastavku: 

00:10 Još je jedna neizvjesna noć pred stanovnicima uz nabujale rijeke, ali i pred službama koje su cijelu noć na poplavljenim područjima. Izvanredno stanje je u Karlovcu, zbog Kupe i Korane, ali i u Hrvatskoj Kostajnici gdje se izlila rijeka Una i stvara velike probleme.

"Građani mogu ostati mirni", uvjerava vatrogasac Hrvoje Mamić iz , DVD-a Kupinečki Kraljevec koji je s kolegama u Karlovcu. "Da nas nema, ove bi kuće ostale neobranjenje", rekao je reporteru Ivanu Čorkalu. Vatrogasci ostaju cijelu noć na terenu. "Spremni smo za bilo koju situaciju", kaže.

21:40 Poplave kojima svjedočimo posljednjih dana još su jedan dokaz sve ekstremnijih događaja u prirodi. Zašto se to događa, objasnila je za Dnevnik Nove TV ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti Dunja Mazzocco Drvar s kojom je razgovarala Ena Dumenčić.

Zbog očiglednih posljedica, sasvim je jasno da se radi o odstupanjima oborina od prosjeka, rekla je Mazzocco Drvar i dodala je da ova situacije poprilično sliči svibnju 2014. godine kada su poplave pogodile istočnu Slavoniju. 

Cijeli razgovor pogledajte >>OVDJE 

21:00 Na karlovačkoj Kupi, u naselju Brodarcima, prošle godine pisali su peticije, angažirali odvjetnike, borili se protiv izgradnje betonskog nasipa kako im ne bi zaklonio pogled na Kupu. Danas - jako dobro vide Kupu. Detalje su saznali reporterki Dnevnika Nove TV Barbara Golja i Ivan Čorkalo, a priču pogledajte >>OVDJE.

20:30 Reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić javio se iz poplavljene Hrvatske Kostajnice. "U jedan sat Una naraste za centimetar pa nakon toga padne za centimetar. Nema naznake da bi moglo ići nabolje. I dalje Una prijeti kućama, iako se na nekim mjestima voda povukla desetak centimetara", rekao je Mikić.

Bojnik Marko Krpan, zapovjednik Bojne Tigrovi i zapovjednik snaga na terenu, kazao je da je od početka poplava angažirano sto ljudi. "Kontinuirano je 50 ljudi na terenu, a temeljna im je aktivnost punjenje vreća", kazao je Krpan te istaknuo da propusti iz kanalizacije stvaraju najveći problem u Hrvatskoj Kostajnici. 

Razgovor pogledajte >>OVDJE

20:00 Reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić donio je informacije s područja na kojima mještanima prijete klizišta.

U Zagorju, mjestu gdje ljudima prijete klizišta, Krešić je razgovarao s mještanima. Neki od njih neće moći biti u svojim kućama. Razgovor pogledajte >>OVDJE.

17:10 Situacija je ozbiljna i na sjeveru Hrvatske. Na području Marije Bistrice došlo je do klizišta u kojem je propao dio ceste. Klizište se aktiviralo i u mjestu Donje Jesenje u blizini Krapine, i to prvi put nakon potresa. Zemlja i drveće došli su do doma jednog umirovljenika, a na teren su odmah izašli stručnjaci koji su procijenili da je u ovom trenutku opasno ostati u kući.

Dominik je istaknuo kako se kod njegovih susjeda srušio dimnjak i da su se uspaničili. "Evakuirana je jedna osoba. Klizište je aktivno još od 70-ih godina prošlog stoljeća", izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić.

"Jako smo zabrinuti. Ne spavamo dobro", priznala je jedna stanovnica.

Krešić je susreo ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića. "To je jedna od posljedica poplava. Obilazim Hrvatsku. Nailazimo na različite situacije. Ovo je jedan od događaja koji je pogoršano stanje", rekao je Božinović.

Žena je Božinovića pitala kako dalje, da se ne usude spavati. "Mi smo suočeni s reakcijom na poplavu. Ovaj je problem kompleksniji, ja nisam o ovome imao ranijih saznanja, ali ću sigurno razgovarati s nadležnima", odgovorio joj je Božinović.

17:05 Reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo izvijestio je da grad Karlovac zasad odolijeva poplavama, barem uz Koranu.

Karlovački gradonačelnik Damir Mandić rekao je da je voda ušla u 20-ak kuća te da vatrogasci pokušavaju spasiti što se da spasiti. "Svaki centimetar sad je problem. Očekujemo da će se zaustaviti rast Kupe i svih rijeka. Prognoze su bile čudne, čekamo sat po sat.

Smatra da su pravovremeno reagirali. "Ključno je da su odsječeni dijelovi dobili dovoljno vreća. Ovo je prevelik vodostaj da bismo ga mogli u potpunosti kontrolirati", zaključio je Mandić.

17:01 "Iz Crvenog križa kažu kako su još tri obližnja sela kraj Hrvatske Kostajnice odsječena", izvijestio je Reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić.

Ilija Majdančić kaže da je samo djelomično zadovoljan. "Nisu se adekvatno pripremili. Ispumpavamo iz šupljeg u prazno. Gradonačelnici, načelnici su pogledali, slikali se. Mi vodu samo cirkuliramo", rekao je. "Mislim da smo prepušteni sami sebi. Činjenica je da smo potopljeni. Branimo se", zaključio je Majdančić za Dnevnik Nove TV.

Ima poruku za političare. "Manje pričajte, više radite", poručio im je.

14:50 Reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić javio se iz Hrvatske Kostajnice. "Rijeka Una i dalje raste, u prosjeku dva do tri centimetra svakoga sata. Vojnici od ranog jutra neumorno trpaju vreće. Grade se zečji nasipi. Centar Hrvatske Kostajnice u potpunosti je pod vodom", opisao je Mikić.

Uz vojsku, na terenu su i djelatnici Vodoopskrbe grada Siska, kao i kutinski vatrogasci. "Građani, više nego razočarani, pitaju zašto se nasipi nisu postavili ranije. Stigao je i glavni direktor Hrvatskih voda", zaključio je Mikić.

14:10 Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut rekao je da sustav zaštite od poplava nije zakazao. 

"Bore se da zaštite ono što se zaštititi da jer ekstremna je situacija. Znači, bilježimo ne rekorde, nego nikad zabilježene razine vode i razine padalina u Republici Hrvatskoj", rekao je u izjavi novinarima u Hrvatskoj Kostajnici.

Koncentracija snaga je, naveo je, u Sisačko-moslavačkoj i Karlovačkoj županiji te se nada da će sve što je preventivno poduzeto "biti dovoljno i da nas (voda) neće nigdje pobijediti".

"Ne, sigurno da nije nitko zakazao, sve je napravljeno sukladno propisima, iskustvima, znanju i sposobnostima. Ne bilježimo ovakvu elementarnu nepogodu samo u Hrvatskoj nego i šire. Vidite da je to i u Bosni i Hercegovini, Italiji, Sloveniji. Ogromne su padaline. Više od 240, 270 litara na određenim područjima u 24 sata, što je ekstremna padalina. A voda je takav mediji da ona mora imati svoj put, da ona mora nekuda doći…" rekao je.

Nasipi na branjenim područjima uz rijeke svi dobro stoje, rekao je, a poplave su rezultat bujičnih voda "koje dolaze nekontrolirano sa svih strana i za koje jednostavno nema obrane".

14:00 - Potpredsjednik Vlade i ministar Davor Božinović na sjednici Stožera Civilne zaštite Varaždinske županije, sazvanoj zbog poplava na tom području, izjavio je kako je najvažnije da ovih dana, otkako se Hrvatska bori s poplavama, nije bilo ljudskih žrtava. 

Više OVDJE

13:30 U Karlovačku županiju krenula je ispomoć iz Zagreba.

Na teren je upućeno 26 vatrogasaca Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba i Dobrovoljnih vatrogasnih društava s 11 vozila i odgovarajućom opremom.

 

13:00 Civilna zaštita objavila je kakvo je stanje po županijama od podneva. Više OVDJE

12:40 U mjestu Donje Jesenje u Krapinsko-zagorskoj županiji otvorilo se klizište koje prijeti nekolicini kuća. Njihovi su stanari evakuirani. 

Klizište prijeti kućama Klizište prijeti kućama (Foto: Slaven Branislav Babic/Pixsell)

12:20 Situacija u Gračacu i Obrovcu se smiruje nakon velikih poplava. Više pogledajte OVDJE

Klizište prijeti kućama Voda se povlači iz Obrovca - 8 (Foto: DNEVNIK.hr)

Klizište prijeti kućama Voda se povlači iz Obrovca - 4 (Foto: DNEVNIK.hr)

12:00 Nakon velikih i obilnih kiša na vrgoračkom području došlo je do poplave polja jagoda na otvorenom, a voda je ušla i u plastenike, zbog čega je na koliko dana obustavljena berba. Za nekoliko dana voda će se povući, ali postoji mogućnost truljenja jagoda pa će ih trebati tretirati zaštitnim preparatima čime se smanjuje kvaliteta proizvoda, rekli su poljoprivrednici iz polja Jezero kojima je voda ušla i u vinograde.

11:00 Objavljene su i fotografije iz zraka koje najbolje pokazuju razmjere katastrofe

10:45 Rijeka Una kod Hrvatske Kostajnice u 24 sata narasla je dodatnih pola metra i poplavila i više dijelove grada. Zatvorena je i cesta do graničnog prijelaza.

Klizište prijeti kućama Poplavljena Hrvatska Kostajnica (Foto: Igor Soban/Pixsell)

Klizište prijeti kućama Poplavljena Hrvatska Kostajnica (Foto: Igor Soban/Pixsell)

10:30 U Varaždinskoj županiji na mjestima su se razlile rijeke Plitvica i Bednja, a voda je ušla u dvorišta i neke gospodarske objekte.

Više OVDJE.

10:10 Iz Grada Karlovca poručili su nakon jutrošnjeg sastanka Stožera civilne zaštite da su sve službe na terenu, grade se nasipi, pune dodatne vreće s pijeskom i distribuiraju u ugrožene dijelove Karlovca. 

"Posebno će se voditi briga o stanovnicima koji su zbog poplavljenih prometnica ostali odsječeni. Na raspolaganju su im svi, uključujući i pripadnike Hrvatske gorske službe spašavanja, s plovilima. Poplavljena su dva stambena objekta na Gradcu i Donjem Mekušju, pomoćna igrališta Nogometnog stadiona 'Branko Čavlović Čavlek', dok je glavni obranjen", kažu iz gradske uprave Karlovca.

Zatvorene su Ulica Branka Čavlovića – Čavleka, između Jelse i Donjeg Pokupja, Ladvenjka i Belajskih Poljica, u Brodarcima, Priselcima Donjim, Gradcu, između Karlovca i Duge Rese, Gornjeg Mekušja i Kamenskog, Utinje i Manjerovića, Gornjeg Mekušja i drvenog mosta u Karlovcu, Brođana i Brežana, Donjeg Mekušja, Husja i Kobilića, Selca i Banije, u Karasima i Šišljaviću te u Kobiliću uz Kupu, D36 u Koritinji, u Svetom Florijanu, Cerovcu Vukmanićkom i Šišljaviću. 

Klizište prijeti kućama Poplava na karlovačkom području iz zraka - 22 Foto: Trend mediji

Dogradonačelnica Duge Rese Katarina Srakočić rekla je Hini da je stanje na tom području pod kontrolom i da je prohodnost prometnica sve veća.

Načelnik dugoreškog Stožera civilne zaštite Boris Škrtić izjavio je da je tijekom prethodne noći bilo izljeva rijeke na nekoliko mjesta, ali "ništa strašno". Dodao je da su tri kuće poplavljene, a o štetama će se moći govoriti tek naknadno.

10:00 Zbog 60 litara kiše koja je jučer pala u Gospiću na vodom zasićeno tlo u srijedu rastu svi vodostaji, na dva se mjesta u gradu ispumpava oborinska voda s prometnica, a zasad se izlila jedino Bogdanica u Smiljanu, na lokaciji gdje je i inače za visokih vodostaja razlijevanje vode.

Prema riječima Lidije Pernar iz Hrvatskih voda, treba uzeti u obzir da je na Zavižanu palo 57 litara kiše te su svuda vodostaji u porastu. Prati se stanje i očekuje se svakako, rekla je Pernar, procjenjujući da će biti poplavljeni dijelovi Kosinja, Gacke doline i Gospića.

"Mjestimičnih će izlijevanja na više mjesta sigurno biti jer danas očekujemo nove količine oborina, no budu li se ostvarile prognoze i sutra smirilo vrijeme, mislim da bi sve moglo proći bez većih problema”, rekla je Pernar.

9:20 Hrvatske vojnikinje i vojnici koji su od 15. svibnja angažirani na poplavljenim područjima umjesto dosadašnje naknade od 20 primit će za svaki dan angažmana naknadu u neto iznosu od 40 eura, priopćeno je iz MORH-a.

Više OVDJE.

8:55  Potpredsjednik Vlade i ministar Davor Božinović obići će Stožer civilne zaštite Varaždinske županije, potom Mursko Središće u 10:45 te Krapinu u 12:15. Božinović će obići kritična područja što se tiče obrane od poplava. 

8:33 Gradonačelnik Damir Mandić rekao je Hini da je u tijeku sastanak Stožera civilne zaštite.

Razina Mrežnice u Dugoj Resi stagnira i iznosila je u 7 sati 432 centimetra, a Gornje Dobre kod Ogulina već satima pada i vodostaj iznosi 263 centimetra.

Kritično je i na području Hrvatske Kostajnice, a Kostajnici prijete i podzemne vode i Una iz BiH.

"Vodostaj Une je 486. Ono što nas pogađa su obilni pljuskovi. Sve snage su na terenu. Odradile su cijelu noć, a pumpe nisu stajale. Zasad uspijevamo održati razinu vode 40 cm razlike u odnosu na rijeku Unu", kazao je za emisiju Hrvatskog radija U mreži Prvog gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan.

Dodao je kako se očekuje val iz BiH. Nadaju se da će se uspjeti obraniti uz minimalne štete. Upitan spremaju li se evakuacije, Bišćan je odgovorio kako je ogroman trud uložen samu pripremu i obrane od poplave te da do evakuacije ne bi trebalo doći.

Upozorio je na opasnost od podzemnih voda, na koje nitko ne može utjecati.

7:00 Situacija se komplicira na karlovačkom području, gdje su Kupa i Korana noćas premašile osam metara. 

Vodostaj Kupe u Karlovcu u 6 sati ujutro bio je 822 centimetra, dok je u ponoć iznosio 775 cm.  

Korana je također bila na 822 centimetra u 6 sati, a u posljednjih sat vremena vodostaj je narastao za pet centimetara. Iz korita se izlila i Mrežnica. 

Prema procjenama Hrvatskih voda, maksimalni vodostaji rijeke Kupe u Karlovcu očekuju se tijekom noći sa srijede na četvrtak.

Dijelovi Gornjeg Mrzlog Polja od jučer su bez struje jer je HEP isključio dvije trafostanice zbog nadiranja vode, javlja Radio Mrežnica

Rastu i Una i Sava, ali sporije. U Jasenovcu, gdje su proglašene izvanredne mjere obrane od poplava, vodostaj Save prema posljednjim mjerenjima je 834 centimetra, a rijeka raste centimetar do dva u sat vremena. 

U Hrvatskoj Kostajnici Una je na 486 centimetara. 

Na snazi su mjere obrane od poplava u više županija

U Varaždinskoj županiji poplavljene kuće i ceste

Teško je i na sjeveru Hrvatske, u Varaždinskoj županiji. Župan Anđelko Stričak objavio je na Facebooku da su poplavljene kuće i ceste. 

 

Vodena bujica odnijela je improvizirani pješački most između Donje Stubice i Vukšinca. Most je svakako bio postavljen samo dok su radovi na obnovi u tijeku, nije mogao izdržati ovoliku količinu vode. 

 

Zatvorene brojne ceste 

Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje. Zbog mjestimice obilnije kiše zadržava se veća količine vode na kolniku, a mogući su i odroni, osobito na cestama u gorju i na Jadranskoj magistrali (DC8). U priobalju puše jak vjetar. Ponegdje ima i magle, javlja HAK.

Zbog vode na kolniku i odrona za sav promet su zatvorene:

 • DC1 Gračac - Knin (obilazak je državnom cestom DC59 Knin - Oćestovo-Bribirske Mostine)
 • DC3 Karlovac - Duga Resa
 • DC27 Zaton Obrovački - Karin
 • DC36 na dionicama Karlovac - Selca, Donja Kupčina - Šišljavić, Gradac Pokupski - Lijevo Sredičko te u mjestu Koritinja
 • DC35 Varaždin - Lepoglava između mjesta Ivanečki Vrhovec i Stažnjevec
 • DC42 u Ogulinu i mjestu Oštarije
 • DC47 Dvor - Hrvatska Kostajnica i Slabinja - Rosulje
 • DC228 Jurovski Brod - Ozalj
 • DC503 podvožnjak u Biogradu
 • ŽC2042 Cvetlin - GP Cvetlin
 • ŽC2052 Žarovnica - Donja Višnjica
 • ŽC2054 Šemovec - Jalžabet - Grešćevina
 • ŽC2084 u mjestu Kuljevčica
 • ŽC2134 Hum Breznički - Jelenščak
 • ŽC2175 Breznica - Sudovec
 • ŽC2221 Marija Bistrica - Globočec
 • ŽC3015 Hrastje - Polonje
 • ŽC3075 Samoborec - Peskovec
 • ŽC3149 Husje - Kobilić Pokupski
 • ŽC3156 Žažina - Mala Gorica
 • ŽC3229 Topusko - Maljevac u mjestu Bjeljavina
 • ŽC3253 Košutarica - Mlaka
 • ŽC3288 Vrbovec - Celine i Krečavas - Marinovec Zelinski
 • ŽC5217 Dobroselo - Mazin - Bruvno
 • ŽC5203 Dobroselo - Srb - Otrić
 • ŽC2059 Lipovnik - Novaki
 • LC25112 Stažnjevec - Željeznica
 • LC25023 Lipovnik - Donja Voća
 • LC25118 Prigorec - Ivanečka Železnica
 • LC25172 u mjestu Dubravec
 • LC33086 u mjestu Skela
 • LC58030 Moravice - Vrbovsko
 • LC63032 u mjestu Kijani
 • LC67203 Kotezi - Dusina
 • LC67207 Vrgorac - Orah
 • LC67209 Draževitići - Veliki Prolog.

Zbog vode na kolniku ili odrona vozi se uz ograničenje brzine na:

 • DC47 između Jasenovca i Hrvatske Dubice zabranjen je promet za vozila čija masa prelazi 7,5 t te se vozi uz ograničenje brzine od 40 km/h
 • DC56 Benkovac - Skradin u mjestu Lišane Ostrovičke (zbog vode na kolniku)
 • DC60 u mjestu Čaporice (zbog odrona)
 • ŽC2219 Pila - Sljeme (zbog odrona)
 • ŽC3034 Vrbovec - Križevci između mjesta Vrbovečki Pavlovac i i Gornji Tkalec (zbog vode na kolniku).

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene