Obavijesti Video Pretražite Navigacija
bez ljudskih žrtava

FOTO Zbrajaju se štete na sjeveru Hrvatske: "Čak i oni najpesimističniji nisu ovo mogli predvidjeti"

Davor Božinović u Varaždinskoj županiji
Davor Božinović u Varaždinskoj županiji Zeljko Hajdinjak/Cropix
Aktualno Galerija Davor Božinović u Varaždinskoj županiji Davor Božinović u Varaždinskoj županiji Foto: Zeljko Hajdinjak/Cropix Razlile se rijeke Plitvica i Bednja - 26 Razlile se rijeke Plitvica i Bednja - 26 Foto: Zeljko Hajdinjak/Cropix Razlile se rijeke Plitvica i Bednja - 23 Razlile se rijeke Plitvica i Bednja - 23 Foto: Zeljko Hajdinjak/Cropix Razlile se rijeke Plitvica i Bednja - 21 Razlile se rijeke Plitvica i Bednja - 21 Foto: Zeljko Hajdinjak/Cropix +3 Razlile se rijeke Plitvica i Bednja - 19 Galerija 1/8 >>
Poplava je u Varaždinskoj županiji pogodila 20-ak općina i gradova; poplavljene su kuće, farme, potopljene su ceste, a pojavila su se i klizišta. Ministar Davor Božinović poručio je kako je najvažnije da nije bilo ljudskih žrtava.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na sjednici Stožera civilne zaštite Varaždinske županije, sazvanoj u srijedu zbog poplava na tom području, izjavio je kako je najvažnije da ovih dana, otkako se Hrvatska bori s poplavama, nije bilo ljudskih žrtava.

Prema riječima župana Anđelka Stričaka, u nepogodi koja je jučer popodne pogodila cijelo područje Varaždinske županije, 20-ak općina i gradova jače je stradalo, dogodile su se i poplave obiteljskih kuća, farmi, prelijevanja vode preko cesta, pojavilo se 20-ak klizišta, bilo je i mnogo srušenih stabala.

"Na teren je izašlo 57 vatrogasnih postrojbi, odnosno 1065 vatrogasaca s 245 vozila, 30 djelatnika Crvenog križa, policija je uz redovne ophodnje digla 30 dodatnih policijskih službenika, Hrvatske vode sa 20 svojih uposlenika i kooperanata, Hrvatska gorska služba, zaštita spašavanja, civilna zaštita, odnosno sve sastavnice domovinske sigurnosti”, rekao je Stričak. Dodao je da je sinoć bilo zatvoreno desetak cesta, a još ih je uvijek zatvoreno sedam.

Pročitajte i ovo Klizište prijeti kućama izvanredne mjere FOTO Rijeke nabujale, pred stanovnicima još jedna neizvjesna noć: U Karlovcu i Hrvatskoj Kostajnici na snazi je izvanredno stanje

Božinović je rekao da je na sjednici sumirano sve ono što je nastupilo kao posljedica poplava koje su pogodile Varaždinsku županiju i cijelu Hrvatsku.

"Jučer smo obilazili najugroženije područje u Hrvatskoj, područje Zadarske, Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije i nama su sva ta područja jednako važna, rekao je inagalsio da je gotovo svugdje na poplavljenim područjima riječ o rekordnim brojevima.

Klimatske promjene uzrok ozbiljnijih posljedica, s time ćemo se morati nositi

"Već nekoliko godina i kroz strateške dokumente Vlade naglašavamo da smo u razdoblju kada klimatske promjene već počinju davati i biti uzrokom ozbiljnijih posljedica. Nažalost, to je nešto s čime ćemo se morati nositi u perspektivi, ovakvih situacija neće biti manje, bit će ih sve više”, naglasio je Božinović dodajući da odgovor države i odgovor na svim razinama mora biti prevencija.

"Moramo se početi navikavati da ćemo se sve više susretati sa situacijama na koje nismo naučili, ali za koje se moramo pripremati jer samo tako, kao zajednica i institucija i građani stvaramo otpornije društvo koje može ne zaustaviti, ali može usporiti posljedice klimatskih promjena. Svima nam je cilj isti, zaštiti ljude i imovinu”, poručio je Božinović.

"Kad sve ovo prođe, sigurno je da ćemo morati, kao što rade druge zemlje u Europi, neke naše projekcije i planove prilagoditi i svemu dati jednu novu dinamiku, pogotovo kada govorimo o izvedbi, jer nema puno vremena za čekanje, mora se djelovati brzo”, rekoa je Božinović.

Kako je istaknuo, najvažnije je da u ovih nekoliko dana nije bilo ni jedne ljudske žrtve.

Potpredsjednik Vlade upozorio je da u Krapinsko-zagorskoj dijelom i u Varaždinskoj županiji moramo biti spremni na jake bujične i urbane poplave, dodajući da ne postoji institucija koja može sve to sama odraditi.

Pročitajte i ovo Razlile se rijeke Plitvica i Bednja - 13 borba s poplavama FOTOGALERIJA Dramatično i na sjeveru Hrvatske: "Poplavljene kuće, izlijevanje vode preko cesta, odroni, klizišta… Strašno!"

"Institucije su odgovorne za organizaciju i nabavu opreme koja je korisna u ovakvim situacijama, ali svoj obol ćemo morati dati svi. Najbolje da svatko od nas koji ima bilo kakvu nekretninu, koji je vlasnik kuća i poljoprivrednog gazdinstva, odnosno OPG-ova, zemlje koju obrađuje, mora voditi računa o tome kako to zaštititi, pogotovo kada su u pitanju odvodni sustavi ili mogućnost požara", naglasio je Božinović.

Farma Krkanec s 40 tisuća pilića spašena dobrom vlastitom organizacijom

Potpredsjednik Vlade je potom sa županom Stričakom obišao poplavljeno područje uz rijeku Plitvicu, mjesto Krkanc i tamošnju poplavljenu farmu.

Rekao je da je u Krkancu spriječeno ono najgore, dobrom vlastitom organizacijom tvrtke te djelovanjem žurnih službi.

"Ova farma kapaciteta 40.000 pilića je spašena, nadam se da će tako i ostati, s obzirom na činjenicu da trend vode iz rijeke Plitvice stagnira u ovom trenutku, čak nešto i opada", rekao je.

Božinović je i ovom je prilikom istaknuo da je sustav Civilne zaštite posložen dobro, ali da mora djelovati tijekom cijele godine.

"Čak i oni najpesimističniji nisu mogli predvidjeti ovako ekstremne izazove za cijeli sustav i civilne zaštite i domovinske sigurnosti, ja bih kazao i cijeloga društva. O tome moramo voditi računa i donositi mjere koje su s jedne strane i ad hoc karaktera, ali i one dugoročne jer, nažalost, posljedice klimatskih promjena veće živimo nekoliko godina”, istaknuo je dodajući da smo to iskusili na velikim požarima u Dalmaciji.

Pročitajte i ovo Voda se povlači iz Obrovca - 1 najgore je prošlo FOTO Pogledajte kako izgleda Obrovac nakon poplave: Ostala gomila blata, sve se dezinficira

"Primjerice, u Strategiji upravljanja rizicima od katastrofa u RH smo jasno naznačili da je Hrvatska najranjivija kada govorimo o požarima i poplavama, što znači da sustav na to mora naći odgovor, ali i društvo u cjelini”, rekao je.

Božinović je istaknuo da je unazad nekoliko godina podignuta razina koordinacije svih žurnih službi te da one funkcioniraju, što je vidljivo i u Krkancu, kao što je bilo 'vidljivo jučer u Otočcu, Gračacu i Karlovcu, u Sisačko-moslavačkoj županiji'.

Dodao je da će Vlada pomoći i u ovoj, kao što je pomogla u ranijim krizama, nakon što županijski stožeri proglase stanje elementarne nepogode. Pretpostavlja da će visina šteta nadmašiti ono na što smo navikli, naglasivši da ne želi prognozirati, ali da je riječ o visokim iznosima.

Na novinarsko pitanje je li ovo što se događa doista samo pitanje elementarne nepogode ili je bilo propusta u održavanju kanala i odvoda, odgovorio je da je riječ o pitanju o kojem će se trebati otvoriti javna rasprava.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene