Obavijesti Video Pretražite Navigacija
velika odstupanja

Jesu li za poplave krive klimatske promjene ili nemar? "Prošle smo godine imali izvanrednu sušu, a sada nas je zadesilo upravo suprotno"

Aktualno Galerija Dunja Mazzocco Drvar, ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti - 1 Dunja Mazzocco Drvar, ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti - 1 Foto: DNEVNIK.hr Dunja Mazzocco Drvar, ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti - 2 Dunja Mazzocco Drvar, ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti - 2 Foto: DNEVNIK.hr Dunja Mazzocco Drvar, ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti - 3 Dunja Mazzocco Drvar, ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Dunja Mazzocco Drvar, ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti - 4 Galerija 1/4 >>
Poplave kojima svjedočimo posljednjih dana još su jedan dokaz sve ekstremnijih događaja u prirodi. Zašto se to događa, objasnila je za Dnevnik Nove TV ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti Dunja Mazzocco Drvar s kojom je razgovarala Ena Dumenčić.

Dunja Mazzocco Drvar, ravnateljica uprave za klimatske aktivnosti MINGOR kazala je za Dnevnik Nove TV da je, zbog očiglednih posljedica, sasvim jasno da se radi o odstupanjima oborina od prosjeka.

Dodala je da ova situacije poprilično sliči svibnju 2014. godine kada su poplave pogodile istočnu Slavoniju.

Pročitajte i ovo Marko Krpan, zapovjednik Bojne Tigrovi i zapovjednik snaga na terenu Snage u Hrvatskoj Kostajnici Zapovjednik Bojne Tigrovi pomaže u borbi s poplavama. Istaknuo glavni problem: "Napunjena je 61.000 vreća pijeska"

"To su situacije koje se događaju svakako, ali možemo reći da svaki puta donesu neke nove ekstreme, odnosno neke nove izvanredne situacije i nove brojke koje do sada nismo svjedočili", kazala je Mazzocco Drvar.

Svaki dan svjedočimo rušenjima maksimalnih izmjerenih vodostaja, tako je na hidrološkoj postaji Gračac 2 srušen rekord vodostaja, naglasila je.

"Što se tiče oborina, isto tako imamo situaciju s izrazito povećanim oborinama, pogotovo u gorsko-planinskom području koje ima niz postaja koje su izmjerile dnevne, mjesečne i polumjesečne oborine koje su rijetko mjerene ili do sada nisu", rekla je.

Pročitajte i ovo Aktivirana klizišta - 3 Borba s klizištem VIDEO Pogledajte kako se Božinović zbunio na pitanje uplašene stanovnice: "Ja o ovome nisam imao saznanja..."

U prva dva tjedna svibnja palo je više kiše nego li je uobičajeno za cijeli svibanj, dok su neki ekstremi još i veći: "U Gračacu je izmjereno 477 milimetara oborina, što je tri puta više nego prosjek za cijeli svibanj."

Dnevna količina oborina duplo je veća nego li je do sada bila u Gračacu, "To su zaista brojke koje pokazuju da se radi o ekstremnom vremenu", dodala je Mazzocco Drvar.

Kazala je i da znanstvenici već dugo upozoravaju da je eksremno vrijeme jedna od glavnih pojavnosti klimatskih promjena: "To je upravo ono što najviše osjećamo. Najbolji primjer je RH koja je imala prošle godine izvanrednu sušu, a i u velikom dijeli Europe. Sada nas je zadesilo upravo suprotno. Gotovo da nemamo periode u kojima imamo nešto što nazivamo normalnim vremenom

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene