Obavijesti Video Pretražite Navigacija
velike štete

Potpisivali su peticiju protiv nasipa, a danas im je voda pred vratima: "Ja se Kupe bojim, ali je previše volim, ona samo pokazuje svoju snagu"

Aktualno Galerija Karlovac pod vodom - 2 Karlovac pod vodom - 2 Foto: DNEVNIK.hr Karlovac pod vodom - 3 Karlovac pod vodom - 3 Foto: DNEVNIK.hr Karlovac pod vodom - 1 Karlovac pod vodom - 1 Foto: DNEVNIK.hr Karlovac pod vodom Karlovac pod vodom Foto: DNEVNIK.hr +4 Katarina Vrbanić, Brodarci Galerija 1/9 >>
Na karlovačkoj Kupi, u naselju Brodarcima, pisali su peticije, angažirali odvjetnike, borili se protiv izgradnje betonskog nasipa kako im ne bi zaklonio pogled na Kupu. Danas - jako dobro vide Kupu. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Golja, a na terenu je i Ivan Čorkalo.

U Brodarcima su se prošle godine bunili protiv box-barijera i izgradnje betonskog nasipa.

Vera Hrebac u listopadu je rekla da to ne izgleda lijepo: "Jednostavno će takav predivan predio upropastiti. Pa, nije cilj da se priroda koju je dragi Bog stvorio tako predivnu da se to napravi", a na pitanje novinara bi li radije poplavu u dvorištu ili nasip, odgovorila je: "Ja bih izabrala poplavu u dvorištu."

Do gospođe se danas ne može, osim box-barijerom. Danas ne misli da je bolje imati vodu u dvorištu, a kaže: "Ovo pokazuje da se s tim ništa ne može, da ništa nisu zaustavili." Dodaje i da rijeka pokazuje da joj vodovod ne može ništa.

Pročitajte i ovo Poplava na autocesti u Italiji NADNARAVNI PRIZORI VIDEO Raste broj mrtvih u Italiji zbog poplava, otkazana poznata utrka: "Suočeni smo s katastrofalnim događajima"

Prvi red do Kupe još uvijek se divi pogledu. Drugi red, odnosno susjedna ulica, nažalost, nema pogled na Kupu, ali danas im je rijeka iznimno tu, na ulaznim vratima.

"Tu je kuhinja malo niže, tu mi dođe, vidjet ćemo hoće li danas ući", kazala je Katarina Vrbanić, kojoj bi bilo itekako drago da je izgrađen nasip. "Mi smo bili za nasip, za beton, betonski zid. Pa, struka zna što treba, neće nas pitati", rekla je.

S gospođom Vrbanić složio se i Ivan: "Neka se sluša struku, a ne nečije želje 'ja bih pogled na Kupu'. I ja bih Beverly Hils pa nemam."

Nema više ni kukuruza. "Kolega i ja smo posijali 10 hektara kukuruza, to je sve u vodi, sve je propalo. Ja sam uložio šest tisuća eura svog novca", rekao je.

Pročitajte i ovo Aktivirana klizišta - 3 Borba s klizištem VIDEO Pogledajte kako se Božinović zbunio na pitanje uplašene stanovnice: "Ja o ovome nisam imao saznanja..."

Što će biti s imovinom ostalih pet naselja nizvodno koje bi trebali braniti Brodarci?

Gospođa Hrebac u listopadu je kazala da joj Kupa svaki put dođe do druge stepenice, a u sto godina nikad nije ušla u kuću. Sada je rekla da će ući do krova, ako to bude htjela. "Ja se Kupe bojim, ali je previše volim, ona samo pokazuje svoju snagu. Ako Bog da, neće."

U poplavama najpogođenijem dijelu Karlovca je reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo. Rekao je da je voda ušla u 20-ak kuća.
Miroslav Rade, zapovjednik JVP-a grada Karlovca, kazao je da nisu očekivali da će do ovoga doći: "Hrvatske vode najavljivale su ozbiljne projekcije vodostaja, malo smo bili skeptični prema tome, ali su se, nažalost, ostvarile."

Dodao je da su već treći dan na nogama, a napunili su i 10 tisuća vreća te su ih podijelili u svim naseljima i mjesnim odborima nizvodno i uzvodno od rijeke Kupe i Korane.

Na najpogođenijem dijelu u Karlovcu sustav obrane od poplave nije gotov: "2015. je bila u maksimumu, sad smo se približili tim brojevima, u desetak centimetara. Nismo vjerovati da se takvo nešto može ponoviti."

Kupa i Korana još nisu stale s rastom, a nizvodno rijekom Kupom noćas i sutra očekuje ih borba, dodao je zapovjednik JVP-a.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene