Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobra investicijska klima

"Pokazuju zube državi": Financial Times ovu je hrvatsku regiju proglasio mekom za ulagače

Radnici (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Radnici (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Radnici (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/1 >>
Ugledni časopis Financial Times Međimurje je označio kao jednu od najpogodnijih regija za uspješno poslovanje. Kao glavne adute Britanci ističu radišne ljude i angažiranu lokalnu samoupravu.

Kotlovi nastali u tvornici u Čakovcu pravi su hit na europskom tržištu. Mala obiteljska tvrtka pomela je konkurenciju, a isporuka uskoro ide u Francusku.

Pročitajte i ovo Ilustracija Važna stvar Jedna od najvećih investicija u hrvatski turizam: Hotelski div počinje s gradnjom Ilustracija nepoštene trgovačke prakse? AZTN pokrenuo upravni postupak protiv poznatog trgovačkog lanca

"Dobra je poslovna klima, dobro smo povezani, blizu su nam Slovenija i Mađarska. Dobro smo organizirani, a i Međimurci vole raditi", kazao je poduzetnik Davor Zidarić.

Kvalitetna radna snaga ono je što je Davora privuklo da svoj novac uloži u Međimurje. Dobru investicijsku klimu prepoznao je i renomirani časopis Financial Times, i najsjeverniju hrvatsku regiju označio kao jednu od najpogodnijih za uspješno poslovanje. Međimurci su tako uz bok Berlinu i Kataloniji.

"Mi u sklopu naše razvojne agencije imamo takozvani one stop shop gdje možete dobiti sve potrebne informacije, sve papire, dobiva čovjeka koji ga vodi kroz svu šumu administracije i birokracije i naravno dozvola koje on treba su riješene u ekspresnom roku", objašnjava Matija Posavec, međimurski župan.

Na taj način, Međimurci pokazuju zube državi koja često guši poduzetnike. U protekloj godini, u Međimurju je otvoreno više od 3 tisuće tvrtki.

Oni s dobrom idejom uvijek mogu doći ovdje u tehnološko inovaciji centar Međimurje i nastaviti razvijati svoju ideju dalje. Ovdje već djeluje 30 firmi.

Ivan je voditelj inovacijskog centra, u kojem startupovi imaju brojne pogodnosti.

"Dobivaju ne samo ured nego dobivaju i savjetodavnu podršku budući da smo iskusni u savjetovanju poduzetnika i dobivaju pristup sredstvima gdje im mi pomažemo napisati projekte i dobivaju tu jednu zajednicu gdje su dio te jedne šire priče", kaže Ivan Plačko iz Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje.

Šira priča u Međimurju se odnosi i na one najmlađe. U nekim školama i razvojnim centrima uče se robotika, programiranje i poduzetništvo.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene