Nakon što nas je Svjetska banka za osam mjesta spustila na ljestvici lakoće poslovanja, Vlada se pravda kako u obzir nisu uzeti učinci porezne reforme. Realnost je takva da nas ulagači zaobilaze i da su im zanimljivije i zemlje u okruženju, uključujući Srbiju i Crnu Goru.


Najnovije izvješće Svjetske banke o lakoći poslovanja jasno ocrtava hrvatske probleme. Potonuli smo za 8 mjesta, i sada smo na 51 mjestu. Ispred nas su i Slovenija, Srbija i Crna Gora.

Vezani članci Turisti počinju odlaziti - 1 Gužve na granicama: Pitali smo turiste odlaze li zbog uvođenja karantene ili zato što im je godišnji gotov, evo što su nam rekli Slika nije dostupna Josipović naglasio: Većina Hrvata je spremnija kukati, nego zasukati rukave i raditi'

"Investicijska je klima kakva je i bila, poboljšanja nema. Međutim, za razliku od prije, ova vlada potiče i želi da se krene naprijed, ali za sada operativno nismo vidjeli nikakve pomake", govori Mladen Fogec iz Udruženja stranih investitora.

Iz Vlade poručuju kako će izvješće dodatno analizirati, a najnoviji Doing bussines, kažu, nije obuhvatio učinke porezne reforme. Sljedeće izvješće, uvjereni su, bit će puno bolje.

"Krajem našeg mandata rasli smo i 20 mjesta na ljestvici godišnje pa se govorilo da je to riječ o metodologiji. Danas je ta ista metodologija, i prema toj istoj sada smo pali, što govori zapravo da se reforme ne provode", govori Branko Grčić, saborski zastupnik SDP-a.

Iako im ništa u Hrvatskoj ne ide na ruku, investitori, kaže statistika, ipak donose svoj novac. U drugom tromjesečju ove godine ukupan iznos izravnih stranih ulaganja dosegnuo je 162,2 milijuna eura, što je 53 milijuna eura više nego u istom razdoblju lani. Profesor Vedriš smatra kako će ovaj pozitivan trend biti samo mrtvo slovo na papiru, ako ne provedemo strukturne reforme, a one prvenstveno znače efikasniji državni aparat i manju birokraciju.

"Ako nemate investicije, nemate radnih mjesta; ako nemate radnih mjesta, nemate poreznih obveznika; i onda sve priče o financijskoj konvergenciji padaju na jednostavnoj stvari, da možete dijeliti samo ono što ste stvorili. Tada mladi, stručni ljudi, umjesto da kapital ovdje dolazi, oni idu tamo gdje se investira", komentira Mladen Vedriš, ekonomski stručnjak

Drugim riječima - manjak investicija značit će sve veće iseljavanje iz zemlje. A Vlada je već nebrojeno puta i sama istaknula kako joj je demografska obnova na vrhu liste prioriteta. Učinkovite mjere rješavanja demografske katastrofe zasad, međutim, izostaju.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr