Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Burne reakcije zbog mirovinskih fondova

Ministar Piletić odgovorio Grbinu: "On je poput Grincha, plaši umirovljenike da će njihova štednja nestati"

Peđa Grbin je najavio da će SDP podnijeti zahtjev za ocjenom ustavnosti zakona koji obvezuje mirovinske fondove da ulažu pet posto neto imovine u alternativni investicijski fond jer je "protuustavno igrati se s imovinom građana vrijednom 20 milijardi eura".

Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike obratio se javnosti nakon što je SDP najavio podnošenje zahtjeva za ocjenom ustavnosti zakona koji obvezuje mirovinske fondove da ulažu pet posto neto imovine u alternativni investicijski fond.

"Peđa Grbin poput Grincha u ovo božićno vrijeme plaši umirovljenike. Kazao je da je Vlada izmislila nekakve alternativne investicijske fondove, a to govori kako on apsolutno ništa ne zna o mirovinskom sustavu. Ti fondovi postoje, u njih mirovinska društva ulažu i oni ostvaruju znatne prinose koje su ostvarili i u 2023. godini. Jasno smo iskomunicirali koja je poruka izmjena ovog paketa zakona na kraju 2023. godine. Izmjenama zakona nužno ne znači da će se osnovati alternativni fond s jamstvom države već će do toga doći ukoliko će Vlada željeti izdati takvo jamstvo. A da bi neko društvo za upravljanje fondovima dobilo to jamstvo, ono mora dobro obrazložiti na koji način misli ulagati kako bi osnažilo gospodarstvo", kazao je Piletić te dodao:

Pročitajte i ovo Ilustracija Više rate Loše vijesti za korisnike kredita: Rastu kamate za 250.000 dužnika

"Grbin očito želi umanjiti ono što je Vlada učinila između ostalog i za umiroljenike još od covid krize. Vlada je otad sedam puta intervenirala. Donijeli smo i novi paket mjera pomoći umirovljenicima. U posljednjih godinu i pol dana mandata SDP-ove vladavine mirovine su povećane za točno 0 kuna. Sve je to zdušno podupirao tadašnji zastupnik Grbin. Nema osnove da se u ovo blagdansko vrijeme plaše umirovljenici kako će njihova kapitalizirana štednja nestati. Jedini cilj je povećati adekvatnost mirovina i pojačati mirovinski sustav. Također, u bliskoj budućnosti ići ćemo s novim intervencijama i novom formulom usklađivanja mirovina."

Marin Piletić Marin Piletić (Foto: Goran Mehkek/Cropix)

Ministar je progovorio i o državnoj imovini.

"Kada već toliko skrbi o imovini hrvatskih građana, Grbin bi onda zaista mogao odgovoriti na zahtjeve Odvjetništva te vratiti onu imovinu koju je SDP kao pravni slijednik KPJ nezakonito 1990. upisao kao svoje vlasništvo, a i danas je ne želi vratiti lokalnoj samoupravi i državi. Tko je na takav način skrbio u onim kriznim godinama nema nikakav politički kredibilitet nešto za Božić govoriti o sudbini mirovinske štednje", kazao je Piletić.

Pročitajte i ovo Policija traži ovog mladića - 2 Mole građane za pomoć Pokušaj ubojstva nožem u centru Zagreba: Policija traži ovog mladića, prepoznajete li ga?

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin danas je najavio da će njegova stranka podnijeti zahtjev za ocjenom ustavnosti zakona koji obvezuje mirovinske fondove da ulažu pet posto neto imovine u alternativni investicijski fond jer je "protuustavno igrati se s imovinom građana vrijednom 20 milijardi eura".

"Zakon donosi ogromne promjene u način na koji će se upravljati i voditi obveznim mirovinskim fondovima. Debelo je protuustavno igrati se na ovaj način s 20 milijardi eura imovine hrvatskih građana. Premijer Plenković se cijeli svoj mandat kune u stabilnost vlasti. Ovo je pokazatelj koliko je spreman poigravati se s onime što svi želim da bude naša budućnost, a to je sigurnost u starosti", kazao je Grbin.

Pročitajte i ovo Ilustracija Neugodan početak dana Potres razbudio Dalmaciju: "Bilo je poput eksplozije, zvučalo je kao oluja"

Zakon kojim se propisuje obveza ulaganja pet posto neto imovine obveznih mirovinskih fondova A i B kategorije u alternativni investicijski fond s garancijom povrata, a koji bi primarno ulagao u domaće gospodarstvo, Hrvatski je sabor izglasao 15. prosinca. Na snagu bi trebao stupiti 1. siječnja, no Grbin upozorava kako zakon još uvijek nije objavljen u Narodnim novinama, iako su do spomenutog datuma ostala još samo četiri dana.

Imovina obveznih mirovinskih fondova vrijedi 20 milijardi eura, a od Nove će godine jedna milijarda (pet posto) biti uložena u alternativne investicijske fondove s garancijom države.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene