Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GOST DNEVNIKA NOVE TV

Sjetan i plačan pravoslavni Badnjak na Banovini: "U dubini duše crnina". Potpredsjednik Vlade priznaje: "Zakomplicirali smo"

Potpredsjednik Vlade i potpredsjednik Glavne skupštine SDSS-a Boris Milošević gostovao je u Dnevniku Nove TV. Osvrnuo se na obnovu Banovine, srpsko-hrvatske odnose, kao i na odnose s premijerom Plenkovićem i predsjednikom Milanovićem.

Badnjak na Banovini pravoslavnim vjernicima bio je sjetan i plačan.. No potrudili su se u teškim uvjetima osjetiti blagdanski duh, kako barem običaji, ne bi završili kao i selo...

"Ležim po danu u štali, po noći u kontejneru", rekla je Mira Vilić iz Majskog Trtnika. Na Badnjak su u staji i pekli pa cijela miriši po pogači. A neki se ničemu ne nadaju, jer…

"Čekamo od države da samo potpiše - neće. Samo obećanja, onaj došao i rekao - ne boj se baba bit će, što se pokrenulo? Nigdje ništa! Odem u Glinu podnesem zahtjev za rušenje i zagube moje papire", objasnila je Stana Bjelajac iz Majskih Poljanana na pravoslavni Badnjak. 

"U dubini duše crnina", tužno kaže stanovnica Majskih Poljana

"Nitko u Vladi nije zadovoljan dinamikom..."

A o obnovi, odnosima sa premijerom, predsjednikom Republike, ali i stanju hrvatsko-srpskih odnosa sa potpredsjednikom Vlade Borisom Miloševićem razgovarao je reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago.

"Nitko od nas u Vladi nije zadovoljna dinamikom obnove. Ono što nedostaje, da zaokružimo priču, je izgradnja zamjenskih kuća", rekao je Milošević.

Izgradnje će krenuti i prije proljeća, dodao je. "Dosta se radilo na pripremi materijala, dokumentacije. Da bude uključena sva tehnologija, sva moguće firme koje bi mogle ponuditi svoju tehnologiju izgradnje kuća. Imamo šest načina, tehnologija izgradnje da građani mogu birati koji bi tip kuće", naveo je.

"Ne mogu reći da nismo zakomplicirali. Zato smo i mijenjali Zakon da pojednostavimo priču i u tom dijelu smo i uspjeli. Nakon promjene Zakona, nadležno ministarstvo je počeo donositi puno veći broj odluka, rješenja koji se tiču obnove", poručio je.

Obnovu na Banovini trenutno obavljaju donatori, privatne inicijative... Problem je što oni tada moraju platiti PDV na kućice koje se naprave. "Što se tiče PDV-a, Vlada je napravila maksimalno što je mogla. Moramo poštovati europska pravila. Vlada je donijela promjenu pravilnika kojim je omogućila da se dobra i usluge koje se doniraju na potresom pogođenom području budu oslobođeni PDV-a i ministar Marić je to oslobođenje produžio i za ovu godinu", objasnio je Milošević.

Premijer Plenković i potpredsjednik Milošević dobro surađuju, govori. "Mogu reći da imam odriješene ruke u određenim stvarima", dodao je. Također, misli da se koalicija SDSS-a i HDZ-a isplatila zato što je "Vlada od početka išla prema tome da smanji tenzije i podijele u društvu".

Pročitajte i ovo Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević OBILJEŽEN PRAVOSLAVNI BOŽIĆ Plenković izrazio žaljenje zbog nestanka mladića iz Splita, a nije ga zaobišlo ni pitanje o Bradleyjima: "To je projekt ove Vlade"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna LITURGIJA U PETRINJI Milošević i Pupovac u obnovljenoj petrinjskoj crkvi Sv. Spiridona čestitali Božić: "Velik dan za Petrinju i njene stanovnike"

Predsjednik Zoran Milanović bio je pozvan danas na obilježavanje tradicionalnog domjenka povodom pravoslavnog Božića. No - nije došao. "Žao mi je što nije došao, što se nije priključio porukama pomirenja, dijaloga i tolerancije", dodao je.

"Mogli bi se reći da je u hladnom pogonu", rekao je za odnos Srbije i Hrvatske. Nije bilo susreta na visokoj razini od 2018. godine. Sad je i predizborno vrijeme, pa Milošević smatra da nije dobro započeti dijaloge i da treba pričekati da izbori završe.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene