Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OBILJEŽEN PRAVOSLAVNI BOŽIĆ

Plenković izrazio žaljenje zbog nestanka mladića iz Splita, a nije ga zaobišlo ni pitanje o Bradleyjima: "To je projekt ove Vlade"

Aktualno Galerija +0 Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević Galerija 1/1 >>
U četvrtak je obilježen Božić po julijanskom kalendaru, a primanju u organizaciji SNV-a nazočili su predstavnici Vlade, Grada Zagreba, kao i izaslanik Aleksandra Vučića.

Premijer Andrej Plenković u četvrtak se nakon obilježavanja Božića po julijanskom kalendaru u organizaciji Srpskog narodnog vijeća, osvrnuo na situaciju sa širenjem omikrona.

Kazao je kako se radi o eksponencijalnom rastu te u čitavoj zapadnoj Europi omikron eksplodira, pa je za očekivati da će tako biti i kod nas.

Stožer će vidjeti hoće li biti potrebne nove mjere, rekao je premijer.

"Četvrti val delta - spuštao se - i sada se vraća, odnosno diže u peti val omikrona. Udio omikrona u ukupnom broju zaraženih je sve veći i treba se čuvati oba soja virusa", kazao je te ponovio kako se treba cijepiti i držati se mjera. Prema njegovim riječima, ključan je element osobne odgovornosti.

Plenković: "Poznajem oca nestalog mladića, jako mi je žao..." 

Na pitanje da prokomentira izjave iz Srbije vezane za slučaj nestalog mladića iz Splita, premijer je kazao kako ne može ništa reći osim izraziti žaljenje. Oca poznaje i jako mu je žao.

Položaj Hrvata kao konstitutivnog naroda je ravnopravan i treba stvoriti okvir suradnje za Bosnu i Hercegovinu, kazao je Plenković osvrćući se na najnovije američke sankcije Miloradu Dodiku.

Prvi kontakt između SAD-a i Hrvatske krenuo je 2017. godine, pojasnio je Plenković govoreći o ponudi Bradleya za nabavu borbenih vozila.

Taj proces traje dugo, Bradley su kvalitetni, a u varijanti koja je sada na stolu sa naoružanjem i svim što čini tu platformu kvalitetnom i korisnom je: jačamo obrambenu suradnju sa SAD-om, jačamo vlastitu vojsku i naš doprinos kao saveznice NATO-a te jačamo hrvatsko gospodarstvo, naglasio je premijer.

Ovakvi poslovi koji podrazumijevaju detaljne analize, vrlo su kompleksni, dodao je. Očekuje i pismeno izvješće sa sastanka s ministrom obrane i kad završe sve konzultacije, bit će donesena odluka.

Kad je riječ o verziji A2, obavljeno je dosta konzultacija i to neće biti politički odabir. Budu li predstavnici vojske mislili da je ta verzija dobra - onda je to informacija koja mu je bitna, rekao je premijer. Sada je pokrenuo proces detaljne verifikacije o najboljoj varijanti za Hrvatsku. Uz ovoliki proračun MORH-a to nije problem, pojasnio je.

Plenković je dodao kako je Bradley projekt ove Vlade i ona će donijeti odluku. Radi se o procesu suradnje sa SAD-om.

Glupe, lažne i bezobrazne teze 

Premijer nije htio komentirati Đokovićev australski slučaj, no kazao je kako su medijski napisi o procesiji na Hvaru 2020. godine i o njegovu vrlo kratkom kontaktu s Novakom Đokovićem u Zadru glupe, lažne i bezobrazne teze koje pokušavaju stvoriti kontradiktornosti tamo gdje ih nema.

Dodijeljene godišnje nagrade SNV-a

Izaslanik srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, Veran Matić, u četvrtak je, dan uoči Božića po julijanskom kalendaru - na pravoslavni Badnjak, kazao kako mu je neizmjerno žao što nestali Splićanin Matej Periš nije pronađen.

Kako je naglasio, potrebna je i bolja suradnja generalno, pa tako i kad govorimo o nestalima u ratu.

Matić je dobio i nagradu za rad na normalizaciji hrvatsko-srpskih odnosa, a Zaklada Solidarna nagrađena je priznanjem "Diana Budisavljević".

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je kako je vrijeme u kojem živimo uistinu izazovno - obilježeno je pandemijom, elementarnim nepogodama...

"Ustrajat ćemo i na primjerima obnove Banovine od razornog potresa, kao i na pronalasku svih nestalih osoba u Domovinskom ratu, osudi počinitelja ratnih zločina i normalizaciji odnosa između Hrvatske i Srbije, pravima srpske nacionalne manjine", naglasio je Plenković.

"Mir Božji, Hristos se rodi". Tomašević izvukao novčić iz pogače

"Mir Božji, Hristos se rodi", poručio je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Grad Zagreb je dom za sve koji u njemu žive, bez obzira na nacionalnost ili vjersku pripadnost, poručio je Tomašević, koji je prvi put kao gradonačelnik nazočio obilježavanju u SNV-u. Izvukao je i novčić iz pogače, koja se tradicionalno dijeli.

Pupovac: "Banija ne smije biti ničija kuća"

"Protekle godine mnogi naši sugrađani na Baniji ostali su bez kuća i dobili privremene smještaje, smještaje u kojima su više boravili izvan njih nego u njima", kazao je predsjednik SNV-a Milorad Pupovac na obilježavanju Božića po julijanskom kalendaru u četvrtak.

"Banija ne bi trebala biti ničija kuća, nego kuća u kojoj će živjeti ljudi. Kuća koja ima školu, štalu, spremište za usjeve, kuća u kojoj đaci koji su došli iz cijele Hrvatske mogu čitati Runjaninove stihove i slušati glazbu Mihanovićeve himne, jer Banija je kuća naše himne", kazao je Pupovac te dodao kako su zavodljive riječi političara i ekonomska nejednakost veći rizik od javnozdravstvene situacije.

U toj kući, kazao je Pupovac, nitko ne bi trebao biti viška i ništa ne smije biti manjka.

Na primanju su sudjelovali i Boris Milošević, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Uoči početka svečanog obilježavanja, zbor je zapjevao "Bolji život", a snimku je objavio Eugen Jakovčić iz SNV-a.

 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna LITURGIJA U PETRINJI Milošević i Pupovac u obnovljenoj petrinjskoj crkvi Sv. Spiridona čestitali Božić: "Velik dan za Petrinju i njene stanovnike"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "prljavi" Na ulazu u Srpsko narodno vijeće osvanula uvreda Pupovcu: "Multikulturalno, europsko i toplo lice hrvatske metropole"

Božićni blagoslov udijelio je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije. Dodijeljene su i tradicionalne godišnje nagrade SNV-a.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene