Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TKO JE ANKA MRAK TARITAŠ?

Porazili su je i Bandić i Tomašević, optuživana je za preplaćivanje Gunje, a u Saboru je bila najaktivnija zastupnica

Anka Mrak Taritaš
Anka Mrak Taritaš Damjan Tadic/Cropix
Aktualno Galerija Anka Mrak Taritaš Anka Mrak Taritaš Foto: Damjan Tadic/Cropix Anka Mrak Taritaš Anka Mrak Taritaš Foto: Damjan Tadic/Cropix Anka Mrak Taritaš - 4 Anka Mrak Taritaš - 4 Foto: Cropix Anka Mrak Taritaš Anka Mrak Taritaš Foto: DNEVNIK.hr +2 Anka Mrak Taritaš Galerija 1/7 >>
Anka Mrak Taritaš političku je karijeru započela u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, a na čelu tog ministarstva bila je u Vladi Zorana Milanovića. Trenutno je na čelu stranke Glas i na parlamentarne izbore 17. travnja ide u koaliciji Rijeke pravde.

Anka Mrak Taritaš rođena je 24. studenog 1959. u Bjelovaru. Nakon završene gimnazije, u Zagrebu završava Arhitektonski fakultet i poslijediplomski studij "Prostorno planiranje, urbanizam i parkovna arhitektura".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna RASKOL U HNS-u DNEVNIK.hr doznaje: Ivan Vrdoljak ozbiljno razmišlja o ostavci Slika nije dostupna Dogovor HNS-a s Plenkovićem? Vrdoljak se "poklopio" zbog objave, spustila mu i Mrak Taritaš, a SDP oštro priprijetio

Od 2008. godine na istom fakultetu pohađa i doktorski studij.

Političku karijeru započinje 1992. u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva gdje je do 2003. radila kao voditelj Odsjeka za koordinaciju nacionalnog, regionalnog i lokalnog planiranja u Zavodu za prostorno uređenje.

Bila je i pročelnica Gradskog zavoda za planiranje razvoja Grada Zagreba i zaštitu okoliša.

U Sabor ušla zahvaljujući preferencijalnim glasovima

U Vladi Zorana Milanovića bila je HNS-ova ministrica graditeljstva i prostornog uređenja. Unatoč tome što je bila jedna od najpopularnijih članica vlade Zorana Milanovića, njezina stranka odlučila je da će biti tek osma na koalicijskoj listi za 2. izbornu jedinicu na parlamentarnim izborima. No Anka Mrak Taritaš u Sabor je ipak ušla zahvaljujući preferencijalnim glasovima građana.

Njezin mandat obilježio je projekt legalizacije te obnova poplavom razrušene Gunje 2014. godine.

Načelnik Općine Gunja Hrvoje Lucić (bivši SDP-ovac, a sada član stranke Milan Bandić 365) je od DORH-a i drugih nadležnih institucija u Hrvatskoj zatražio da se ispitaju troškovi obnove stambenih objekata u Gunji kazavši kako je obnova pretplaćena.

"Na svakom obnovljenom kvadratu pojavljuje se razlika od 5.810 kuna za što je odgovorna isključivo bivša ministrica Mrak Taritaš jer ona je ta koja je sve držala pod kontrolom i o svemu je odlučivala", ustvrdio je Lucić.

Mrak Taritaš odbacila je njegove prozivke te ustvrdila kako u vrijeme predizborne kampanje netko želi da taj "dobro napravljen posao dođe pod upitnik".

Vodstvo u anketama

Kandidatura za gradonačelnicu Zagreba objavila je krajem 2016. godine. Nakon podužeg otezanja podršku joj je ipak dao i SDP koji na izborima nije imao svog kandidata za gradonačelnika Zagreba.

O mandatu Milana Bandića kazala je kako Bandić tijekom svoje dugogodišnje vladavine hrvatskom metropolom nije realizirao projekte kojima bi se mogao pohvaliti. Isticala je kako su među gorućim problemima grada Zagreba oni vezani uz promet i otpad, a zalagala se za uvođenje dežurnih vrtića u dvije smjene.

Mrak Taritaš poznata je i kao jedna od najaktivnijih političara na društvenim mrežama. Mnogi komunikacijski stručnjaci hvale njezinu komunikaciju na Twitteru, a više je puta dokazala da zna prihvatiti šalu na vlastiti račun.

Politička karijera od 2016. godine

Nakon što je izgubila izbore odd Milana Bandića napušta HNS i osniva vlastitu stranku Glas.

U prosincu 2018. godine Anka Mrak Taritaš je s Krešom Beljakom i Borisom Miletićem potpisala koalicijski sporazum za izbore za Europski parlament, čime je formalno počela postojati Amsterdamska koalicija.

Osvojili su jedan mandat, a u EU parlament je ušao Valter Flego. 

U veljači 2019. godine otkriveno je kako je Anka Mrak-Taritaš za vrijeme dok je bila ministrica samu sebe imenovala predsjednicom ispitnog povjerenstva za polaganje stručnog ispita za područje arhitekture. Tijekom te četiri godine dobila je honorar od oko 40 tisuća kuna neto, a novac nije prijavila u imovinskoj kartici. 

Povjerenstvo ju je kaznilo sa 7000 kuna.

U utrci za gradonačelničku funkciju 2021. godine, dobila je ispod 1 posto glasova, a gradonačelnik je postao Tomislav Tomašević. 

Anka Mrak Taritaš je do 2017. godine bila članica HNS-a, nakon čega je nastavila obnašati zastupničku dužnost kao nezavisna zastupnica. 

Potom je 26. srpnja 2017. prestala biti nezavisnom zastupnicom te je nastavila obnašati zastupničku dužnost kao članica stranke Građansko-liberalni savez. 

Rijeke pravde dolaze...

Stranka Glas na parlamentarne izbore 17. travnja izlazi u koaliciji Rijeke pravde. 

Inače Anka Mrak Taritaš jedna je od najaktivnijih saborskih zastupnica u 2023. godini. Službena statistika kaže da su najaktivnije saborske zastupnice u 2023. bile Dalija Orešković (SSIP) i Anka Mrak Taritaš (GLAS) koje su se javile čak 720 odnosno 676 puta, putem replika i odgovora na repliku ili u pojedinačnoj raspravi i u ime kluba.

Mrak Taritaš i Orešković su i godinu ranije bile najaktivnije zastupnice samo što su u 2023. godini zamijenile mjesta, odnosno Orešković je skočila na prvo, a Mrak Taritaš je pala na drugo mjesto.

Anka Mrak Taritaš aktivno se bavi jedrenjem, a svojedobno je bila i predsjednica Hrvatskog jedriličarskog saveza. 

Uz jedrenje, bavi se i skijanjem dok se opušta uz kuhanje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene