Anka Mrak Taritaš političku je karijeru započela u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, a na čelu tog ministarstva bila je u vladi Zorana Milanovića.


Anka Mrak Taritaš rođena je 24. studenog 1959. u Bjelovaru. Nakon završene gimnazije, u Zagrebu završava Arhitektonski fakultet i poslijediplomski studij "Prostorno planiranje, urbanizam i parkovna arhitektura".

Vezani članci Slika nije dostupna Čačić: "Moja sućut svim časnim ljudima koji su zajedno sa mnom stvarali HNS" Slika nije dostupna Vrdoljak se "poklopio" zbog objave, spustila mu i Mrak Taritaš, a SDP oštro priprijetio

Od 2008. godine na istom fakultetu pohađa i doktorski studij.

Političku karijeru započinje 1992. u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva gdje je do 2003. radila kao voditelj Odsjeka za koordinaciju nacionalnog, regionalnog i lokalnog planiranja u Zavodu za prostorno uređenje.

Bila je i pročelnica Gradskog zavoda za planiranje razvoja Grada Zagreba i zaštitu okoliša.

U Sabor ušla zahvaljujući preferencijalnim glasovima

U Vladi Zorana Milanovića bila je HNS-ova ministrica graditeljstva i prostornog uređenja. Unatoč tome što je bila jedna od najpopularnijih članica vlade Zorana Milanovića, njezina stranka odlučila je da će biti tek osma na koalicijskoj listi za 2. izbornu jedinicu na parlamentarnim izborima. No Anka Mrak Taritaš u Sabor je ipak ušla zahvaljujući preferencijalnim glasovima građana.

Njezin mandat obilježio je projekt legalizacije te obnova poplavom razrušene Gunje 2014. godine.

Načelnik Općine Gunja Hrvoje Lucić (bivši SDP-ovac, a sada član stranke Milan Bandić 365) nedavno je od DORH-a i drugih nadležnih institucija u Hrvatskoj zatražio da se ispitaju troškovi obnove stambenih objekata u Gunji kazavši kako je obnova pretplaćena.

"Na svakom obnovljenom kvadratu pojavljuje se razlika od 5.810 kuna za što je odgovorna isključivo bivša ministrica Mrak Taritaš jer ona je ta koja je sve držala pod kontrolom i o svemu je odlučivala", ustvrdio je Lucić.

Mrak Taritaš odbacila je njegove prozivke te ustvrdila kako u vrijeme predizborne kampanje netko želi da taj "dobro napravljen posao dođe pod upitnik".

Vodstvo u anketama

Kandidatura za gradonačelnicu Zagreba objavila je krajem 2016. godine. Nakon podužeg otezanja podršku joj je ipak dao i SDP koji na izborima nema svog kandidata za gradonačelnika Zagreba.

O mandatu Milana Bandića kazala je kako Bandić tijekom svoje dugogodišnje vladavine hrvatskom metropolom nije realizirao projekte kojima bi se mogao pohvaliti. Ističe kako su među gorućim problemima grada Zagreba oni vezani uz promet i otpad, a zalaže se za uvođenje dežurnih vrtića u dvije smjene.

Mrak Taritaš poznata je i kao jedna od najaktivnijih političara na društvenim mrežama. Mnogi komunikacijski stručnjaci hvale njezinu komunikaciju na Twitteru, a više je puta dokazala da zna prihvatiti šalu na vlastiti račun.

Aktivno se bavi jedrenjem, a svojedobno je bila i predsjednica Hrvatskog jedriličarskog saveza. Tu funkciju trenutno obnaša njezin suprug Zlatko s kojim ima dvoje djece.

Uz jedrenje, bavi se i skijanjem dok se opušta uz kuhanje.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju