Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Solarna energija

Još će nas tjerati da koristimo sredstva EU-a: "Voljela bih da se AP malo bavi i stvarnim životom"

Anka Mrak Taritaš
Anka Mrak Taritaš Foto: DNEVNIK.hr
Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš zatražila je u petak da se u Hrvatskoj ubrzaju i olakšaju procedure za ugradnju solara, upozorivši da je unatoč velikom potencijalu iskorišteno samo deset posto kapaciteta kada je riječ o solarnoj energiji.

"U kontekstu svih tema i netema, voljela bih da se AP malo bavi i stvarnim životom. U zemljama Europske unije, kada je riječ o energetici već se razmišlja o vodiku, a mi još nismo došli ni do solara, upozorila je Anka Mrak Taritaš na konferenciji za novinare u Saboru.

Hrvatska, dodala je ima jako veliki potencijal kada je riječ o solarnoj energiji i mogućnosti izgradnje solarnih elektrana, ali je u ovom trenutku iskoristila svega deset posto tog potencijala.

Od Vlade Andreja Plenkovića očekivalo se strateško opredjeljenje Republike Hrvatske za ulaganje u solare, uključujući elektrane, kuće, kredite za tu namjenu i lakše procedure ali Hrvatska tome pristupa, kaže čelnica GLAS-a tvrdoglavo polako.

Pročitajte i ovo Ilustracija VRUĆE CIJENE, HLADAN OČAJ Zima dolazi, a nekima su i drva za ogrjev gotovo pa luksuz: Vlada je snizila PDV, sjetila se i solara, no koliko će to pomoći?

"Na razini EU donesena je direktiva koja kaže da se mora ubrzati i olakšati procedure i oni nas tjeraju da počnemo koristiti sredstva EU namijenjena za solare, a mi tvrdoglavo po svome, pa polako", istaknula je.

Smatra da je poseban problem što se u HEP-u dugo čeka na ishođenje elektroenergetske suglasnosti, kao i na obavijest o mogućnosti priključenja. Upozorila je da se pred ljude stavljaju razne prepreke umjesto da im se vrata širom otvore i omogući da što lakše dođu do solara.

"Zato ne treba čuditi da ćemo za godinu ili dvije, kada nas se bude ocjenjivalo po nekim kategorijama, biti na dnu po iskorištenosti solarne energije. Ako ugradnja solara nije tema, onda ja ne znam što bi trebala biti tema", zaključila je Mrak Taritaš.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene