Fabris Peruško
Fabris Peruško Foto: Pixsell, Igor Šoban

Vladin izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško objavio je isplatu povećanih božićnica za radnike.


Izvanredna uprava Agrokora u ponedjeljak je zaključila dogovor o isplati božićnica s reprezentativnim sindikatima potpisnicima Kolektivnih ugovora u kompanijama koje su u većinskom vlasništvu Agrokora u Hrvatskoj. Sporazum su dogovorili Fabris Peruško, izvanredni povjerenik Agrokora, Irena Weber, zamjenica izvanrednog povjerenika, te predsjednici Uprava Agrokorovih kompanija s predstavnicima sindikata koje su potpisnici Kolektivnih ugovora, priopćeno je iz Agrokora. 

Vezani članci Tomislav Tolušić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Tolušić o najavama tužbi nakon nagodbe o Agrokoru: "Država to sigurno neće platiti" Fabris Peruško i Irena Weber (Foto: Dnevnik.hr) Peruško: "Svi postaju taoci jednog vjerovnika, jer se Franck ponaša kao Agrokorova banka, a ne kao proizvođač kave"

Sporazumom je dogovoreno 50 posto povećanja božićnice, što znači isplatu od 1500 kuna božićnice za zaposlenike Agrokora u Hrvatskoj. Dogovorom je potvrđen i dar za djecu u iznosu do 600 kuna za svako dijete, kao i poklon-paketi i prigodne božićne predstave za više od 9000 djece. Na takav će način Agrokor pred sam kraj godine ukupno isplatiti više od 35 milijuna kuna svojim zaposlenicima kao vid zahvale na njihovu radu i doprinosu.

Fabris Peruško tom je prigodom izjavio: "Ovaj je dogovor važan jer smo njime dodatno nagradili naše zaposlenike koji su, jednako kao i kompanije u kojima rade, u posljednjem razdoblju bili izloženi brojnim izazovima koje smo timski i zajedničkim snagama uspješno savladali. Doprinos svakog našeg zaposlenika, bilo da se radi o trgovcima iz Konzuma i Tiska, zaposlenima u proizvodnji hrane u Ledu, Jamnici i Zvijezdi, PIK-u Vrbovec ili kolegama iz poljoprivredne proizvodnje Belje, VUPIKA PIK Vinkovci i ostalih djelatnosti, bit će jednako važan i u narednom razdoblju, u kojem će nam fokus biti na stvaranju održive budućnosti Agrokora, svih njegovih kompanija i radnih mjesta. U tom smislu ovo je naša zahvala, ali i pokazatelj važnog trenda usmjerenosti na poboljšanje radnih uvjeta, kao i na kvalitetu korporativnog upravljanja u svim kompanijama Grupe Agrokor".

Zadovoljni i sindikati

Irena Weber, zamjenica izvanrednog povjerenika, istaknula je: "U proteklom razdoblju poduzeli smo cijeli niz aktivnosti kojima smo dodatno unaprijedili radno okruženje Agrokora i njegovih kompanija. U ovoj godini intenzivno smo zapošljavali i otvarali nova radna mjesta, pa je tako samo u maloprodaji i logistici Konzuma zaposleno više od 1300 ljudi. Povećali smo sigurnost radnih mjesta naših zaposlenika značajnim povećanjem udjela Ugovora o radu na neodređeno. Važno je naglasiti da osim danas dogovorenog povećanja božićnica, većina Agrokorovih kompanija svojim zaposlenicima osigurava i brojne druge pogodnosti od uskrsnica i regresa do solidarne pomoći u izvanrednim životnim okolnostima i ostalo. I dalje radimo na povećanju plaća zaposlenika, posebno onima s najnižim primanjima. U tom smjeru nastavit ćemo i u budućnosti s ciljem da Agrokor i njegove kompanije budu ne samo najveći hrvatski i regionalni poslodavac, već i najbolji poslodavac koji je zanimljiv potencijalnim zaposlenicima različitih profila i stručnih vještina."

Povodom postizanja dogovora, Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske, izjavila je: "Prije svega želim zahvaliti izvanrednoj upravi i Upravama Agrokorovih kompanija na suradnji vezanoj uz realizaciju ovog dogovora, kao i na tome što je prepoznata važnost socijalnog dijaloga i pravnog okvira za radne odnose u kompanijama, u formi kolektivnih ugovora. Kao predsjednica Sindikata trgovine, iznimno sam zadovoljna činjenicom da će najveći hrvatski poslodavac u segmentu trgovine – Konzum, a s njim i Tisak, Velpro Centar i Roto dinamic, svim svojim zaposlenicima omogućiti ovo značajno povećanje božićnice."

Denis Paradiš, predsjednik Sindikata PPDDIV-a, izjavio je: "Pozdravljamo odluku izvanredne uprave da u ovoj godini božićnica za radnike Agrokora bude isplaćena u većem iznosu od dogovorenog Kolektivnim ugovorom. Očekujemo i nadalje takve odluke koje će sigurno imati utjecaja na zadržavanje postojeće radne snage i povećanje zaposlenosti."

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju