Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove informacije o nagodbi u Agrokoru

Peruško: "Svi postaju taoci jednog vjerovnika, jer se Franck ponaša kao Agrokorova banka, a ne kao proizvođač kave"

Fabris Peruško i Irena Weber (Foto: Dnevnik.hr)
Fabris Peruško i Irena Weber (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Irena Weber i Fabris Peruško (Foto: Pixell) Irena Weber i Fabris Peruško (Foto: Pixell) Foto: Pixell +0 Fabris Peruško i Irena Weber (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Izvanredni povjerenik u Agrokoru Fabris Peruško i njegova zamjenica Irena Weber , nako joše jednog priopćenja iz Francka, uzvratili su udarac i na konferenciji za medije pojasnili poziciju Francka u vrijeme Todorića i danas.

"Jučer je jedan od 5700 vjerovnika Agrokora, tvrtka Franck, izašla s jednim u nizu sad već skandaloznih priopćenja u kojima iznosi optužbe na rad izvanredne uprave. Zbog ove činjenice moramo još jednom pojasniti poziciju Francka u odnosu na Agrokor, za vrijeme dok ga je vodio gospodin Todorić, kao i u odnosu na danas. On kreira okruženje u kojem svi vjerovnici, a prijavljeno je ukupno 58 milijardi kuna raznih potraživanja d Agrokora, postaju vjerovnici jednog vjerovnika i to tvrtke Franck koja se našla u problemima, jer su se ponašali kao Agrokorova banka, a ne proizvođač kave", poručio je izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sindikat zadovoljan Peruško: "Radnici Agrokora dobit će božićnice od 1500 kuna i darove za djecu" Fabris Peruško i Irena Weber (Foto: Pixell) Nije poznata tema sastanka Fabris Peruško i Irena Weber stigli u Vladu, nisu željeli odgovarati na novinarska pitanja

"Zbog dugogodišnjih, dubokih poslovnih veza s Todorićevim Agrokorom, pretvorili su se dakle u jednog od najvećih domaćih financijera Agrokora. Danas, zbog loše poslovne odluke u prošlosti te odluke dolaze na naplatu i krivnju za te probleme u kojima se nalaze pokušavaju prebaciti na izvanrednu upravu te nas neutemeljeno prozivaju za nezakonito ponašanje", dodao je Peruško.

Peruškova zamjenica Irena Weber naglasila je da je granični dug Francka oko 37 milijuna eura, od čega 9,3 milijuna eura otpada na prodaju robe.

"Preostali iznos se odnosi na financijske mjenice. Od prijavljenih 9,3 milijuna eura Francku je do sada plaćeno 6,8 milijuna eura, što je bitno iznad prosjeka ostalih dobavljača. Međutim, nažalost, pravi problem Francka nisu potraživanja, nego nevjerojatnih 59 milijuna eura drugog duga. Svoju energiju usmjeravaju na rušenje Agrokora radi partikularnih interesa", rekla je Weber.

"Dok nas Franck tuče priopćenjima i podnescima, mi s Franckom i dalje razgovaramo i nećemo prestati razgovarati, ali nećemo dozvoliti da njihove financijske mjenice ugroze postizanje nagodbe svih vjerovnika", istaknula je Weber.

Neki dobavljači Agrokora poručili su da nagodbu, koja bi, podsjetimo, trebala biti sklopljena do 10. srpnja, neće potpisati jer se protive tome da se pogoduje Sberbanku. Ta banka, naime, ima dionice Mercatora vrijedne oko 40 milijuna eura, koje bi se mogle prebaciti na Agrokor, a toliki bi onda bio udio ruske banke u vlasništvu novog Agrokora.

Osim toga, nagodbu bi trebalo blagosloviti Stalno vjerovničko vijeće, ali za njegovo formiranje nema vremena pa će je donijeti Privremeno što su oštro kritizirali neki od dobavljača.

"Franck je prisiljen zatražiti od Trgovačkog suda u Zagrebu poduzimanje žurnih mjera koje će spriječiti ovakvo daljnje skandalozno i nezakonito odlučivanje izvanredne uprave. Velikoj većini vjerovnika uskraćeno je zakonsko pravo da sami ili putem svojih opunomoćenih predstavnika sudjeluju u kreiranju nagodbe", poručili su iz Francka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene