Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zbog iznimno niske temperature i mraza koji je u noći s ponedjeljka na utorak zabilježen u Brodsko-posavskoj županiji prouzročene su ogromne štete u voćnjacima, ali i na nekim ratarskim kulturama, doznaje se danas od zamjenika župana Davora Vlaovića.


Članovi županijskog Povjerenstva za procjenu šteta zajedno s djelatnicima javne poljoprivredne službe na terenu prikupljaju podatke jer je izvjesno da će zbog šteta biti proglašena elementarna nepogoda, dodao je Vlaović.

>> 200 poljoprivrednika iz Vrgorca prijavilo štetu od sniježnog nevremena

Na nekim mikro lokacijama u Brodsko-posavskoj županiji pretprošle se noći temperatura spustila na čak minus 11 stupnjeva Celzija. Prema prvim informacijama štete su velike, negdje i stopostotne. Uroda ove godine neće biti u većini voćnjaka, a stradale su i ratarske kulture koje su u fazi nicanja, poput šećerne repe, rekao je Vlaović.

Voditeljica Brodsko-posavske poljoprivredne savjetodavne službe, Vera Novaković, kaže kako su pogođene sve voćne vrste, jabuke, kruške, šljive koje su sada u najosjetljivijoj fazi razvoja. Sve dijelove cvijeta ova je niska temperatura uništila. To će se sigurno odraziti na urod, ali je zasada teško reći koliko, ističe Novaković.

U najvećim voćnjacima u Brodsko-posavskoj županiji u vlasništvu tvrtke Impuls Commerce, koja ima 200 hektara nasada jabuka i krušaka, procjenjuju da će štete biti 90 do sto posto. Nije im pomogao ni suvremeni sustav zaštite od mraza. 'Trebali smo imati oko pet milijuna kila jabuke, a po našim procjenama 90 posto roda je uništeno', kaže tehnolog u tvrtki Željko Blaškić. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.