Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zbog iznimno niske temperature i mraza koji je u noći s ponedjeljka na utorak zabilježen u Brodsko-posavskoj županiji prouzročene su ogromne štete u voćnjacima, ali i na nekim ratarskim kulturama, doznaje se danas od zamjenika župana Davora Vlaovića.


Članovi županijskog Povjerenstva za procjenu šteta zajedno s djelatnicima javne poljoprivredne službe na terenu prikupljaju podatke jer je izvjesno da će zbog šteta biti proglašena elementarna nepogoda, dodao je Vlaović.

Vezani članci Traje sanacija šteta od orkanske bure (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Posljedice orkanske bure koja je poharala Jadran dugo će se osjećati: "Došla je pijavica, ubilo mi je 50 ovaca!" Slika nije dostupna NEZADOVOLJNI ODŠTETOM ''To je kap u moru, oporavljat ćemo se godinama''

>> 200 poljoprivrednika iz Vrgorca prijavilo štetu od sniježnog nevremena

Na nekim mikro lokacijama u Brodsko-posavskoj županiji pretprošle se noći temperatura spustila na čak minus 11 stupnjeva Celzija. Prema prvim informacijama štete su velike, negdje i stopostotne. Uroda ove godine neće biti u većini voćnjaka, a stradale su i ratarske kulture koje su u fazi nicanja, poput šećerne repe, rekao je Vlaović.

Voditeljica Brodsko-posavske poljoprivredne savjetodavne službe, Vera Novaković, kaže kako su pogođene sve voćne vrste, jabuke, kruške, šljive koje su sada u najosjetljivijoj fazi razvoja. Sve dijelove cvijeta ova je niska temperatura uništila. To će se sigurno odraziti na urod, ali je zasada teško reći koliko, ističe Novaković.

U najvećim voćnjacima u Brodsko-posavskoj županiji u vlasništvu tvrtke Impuls Commerce, koja ima 200 hektara nasada jabuka i krušaka, procjenjuju da će štete biti 90 do sto posto. Nije im pomogao ni suvremeni sustav zaštite od mraza. 'Trebali smo imati oko pet milijuna kila jabuke, a po našim procjenama 90 posto roda je uništeno', kaže tehnolog u tvrtki Željko Blaškić. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.