Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ništa od domaćeg voća

Katastrofa u voćarstvu: Štete od mraza premašuju 900 milijuna kuna!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko je voćarstvo u katastrofalnom stanju. Procjenjuje se da štete od mraza premašuju 900 milijuna kuna. Domaćih bresaka, jabuka, krušaka i šljiva gotovo da i neće biti u ponudi.

Dva mraza u travnju kada se temperatura spustila ispod minus sedam bila su dovoljna da voćare bace u očaj. U ta dva dana mraz je opustošio voćnjake. Voća neće biti, ali su ostale obveze. Zamislite muku jednoga voćara koji svaki dan mora ići u voćnjak, a zna da od prinosa neće biti ništa. Štete na pojedinom voću kreću se između 80 i 100 posto. Voćari traže pomoć države.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Slika nije dostupna Uništen urod NEZADOVOLJNI ODŠTETOM ''To je kap u moru, oporavljat ćemo se godinama''

U tri godine tri elementarne nepogode - tuča, suša i mraz. Rade Blažević, iz Đakovačkih voćnjaka kaže da je očekivao 80 tona jabuka. Bit će sretan ako ubere 10. 'Mi ne znamo kako ćemo završiti ovu godinu. Znači, sigurno smo u minusu. Pitanje je koliki će biti taj minus. Da li ćemo uopće moći nastaviti proizvodnju', kaže Rade.

>> Zbog hladnoće i mraza ogromne štete u voćnjacima

Nema voća, neće biti ni novca. A voćnjaci traže ulaganja kao da je najrodnija godina. 'Mi jednostavno ne znamo više što da radimo. Očekujemo bilo kakvu pomoć države', rekao je Rade. Prva je pomoć obeštećenje. 'Zahtjev prema ministarstvu je da od ukupnih šteta podmiri 25 do 30 posto kako bi uopće voćari mogli nabaviti zaštitna sredstva i održavat voćke kako bi one i u 2013. rodile', rekao je Vladimir Bučević iz Zajednice voćara Hrvatske.

Već sada je jasno. Domaćeg voća neće biti na tržnicama. No, to nužno ne znači da će cijene voća rasti. 'Naši trgovci imaju vrlo dobro razrađene veze izvan hrvatskog tržišta. Oni će se snaći. Samo se bojim da ne bi iskoristili ovu tragediju naših voćara, podigli cijenu i uzeli ekstra profit od naših potrošača', kaže Željko Kraljičak, osječko-baranjski dožupan.

Ne pomogne li država, prvi novci u voćnjake stižu tek nakon uroda 2013. godine. Da tragedija bude veća, mnogi još uvijek nisu naplatili ni prošlogodišnji urod. Podsjećamo, Hrvatska uvozi preko 60 posto voća. Očekuje se da će se nakupci i prekupci snaći i nadomjestiti domaće voće onim uvezenim. No, u nedostatku domaće ponude moguće je manipulirati cijenama. Dovoljno je reći da kilogram, primjerice, domaćih trešanja na osječkoj tržnici danas stoji 30 kuna.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene