Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zabrinutosti oko rasta kamatnih stopa, novi rast prinosa po američkim državnim obveznicama i kretanja na tržištu nafte spustili su protekloga tjedna vrijednosti najvažnijih svjetskih burzovnih indeksa.


Njujorški Dow Jones indeks na tjednoj je razini oslabio 2,1 posto, na 13.363 boda. S&P indeks spustio je 1,4 posto, na 1.503 boda. 

Vezani članci Kupnja namirnica, ilustracija S tržišta se zbog previše pesticida povlači još jedna namirnica Uzlet proizvodnje jaja iz slobodnog uzgoja - 7 Ova slavonska dvorišta nisu više prazna: Njihovu robu danas traže u luksuznim hotelima i trgovačkim lancima

Za toliko je oslabio i tehnološki Nasdaq, zaključivši trgovanje u petak na 2.589 bodova.

Vrijednosti američkih burzovnih indeksa od početka tjedna bile su pod pritiskom slabljenja dionica sektora ovisnih o energentima, izazvanog skokom cijena nafte na američkom tržištu nadomak 70 dolara, odnosno najviše razine u zadnjih 10 mjeseci. 

Najveće gubitke pritom su bilježile dionice kompanija s područja prijevoza tereta i logistike, poput logističke kompanije CH Robinson Worldwide, koje su oslabile 2,6
posto. Nadalje, FedEX je zabilježio pad cijena dionica od 1,4 posto, dok su dionice njegova konkurenta United Parcel Service pojeftinile oko jedan posto.

Oslabile su i dionice graditeljskog sektora nakon objave podatka za lipanj o slabljenju optimističnosti u američkim graditeljskim kompanijama na najnižu razinu od veljače 1991. Dionice toga sektora u prosjeku su pojeftinile 1,1 posto.

Neočekivani snažan rast prinosa po američkim državnim obveznicama pogodio je dionice investicijskih banaka, a pritisnule su ih i zabrinutosti vezane uz hedge fondove. S 2,5-postotnim padom cijena dionica, Bear Stearns je bio posebice pogođen, a povod tomu bila je mogućnost propasti dvaju hedge fondova, pogođenih velikih gubitcima na
vrijednosnicama povezanim s hipotekarnim tržištem.

Dionice Merrill Lyncha, najvećeg zajmodavca tih fondova, oslabile su 2,6 posto. 

Zabrinutosti izazvane takvom situacijom zasjenile su
podatke o snažnijoj od očekivanja dobiti Morgan Stanleya, čije su dionice, povučene na niže zbog slabljenja dionica ostalih pripadnika sektora, kraj trgovine dočekale na gubitku od 0,5 posto.

Prema kraju tjedna s padom cijena nafte gubitnicima su se pridružile i dionice energetskog sektora, predvođene ExxonMobilom i Chevronom. 

Dionice Exxona Mobila spustile su se za 3,5 posto a Chevronove za 2,8 posto.

I na europskim burzama protekloga tjedna zabilježeni su veći gubitci na cijenama dionica.

Londonski Ftse indeks oslabio je 2,5 posto, na 6.567 bodova.
Frankfurtski DAX potonuo je nešto više od jedan posto, na 7.949 bodova.

Početkom tjedna cijene dionica zabilježile su nove najviše razine u posljednjih šest i pol godina, poduprte dobitcima u kemijskom sektoru nakon što je britanski ICI odbio ponudu nizozemskog Akzo Nobela. 

Britanski proizvođač kemikalija Imperial Chemical Industries (ICI), sa skokom cijena dionica od 15 posto, bio je najznačajniji dobitnik nakon što je potvrdio svoje odbijanje prijedloga o preuzimanju koji mu je podastro nizozemski konkurent Akzo Nobel. 

Dionice Akzo Nobela oslabile su pak 1,7 posto no potaknule su rast cijena dionica drugih pripadnika kemijskog sektora. 

Dionice BASF-a ojačale su tako 2,5 posto, a Bayera za 1,3 posto.

Nešto kasnije, raspoloženje ulagača, posebice na Londonskoj burzi, bilo je pogođeno najnovijom zabilješkom s lipanjskog zasjedanja britanske središnje banke, na kojem su ključne kamatne stope zadržane na 5,5 posto ali je signaliziran njihov vjerojatan rast u sljedećem mjesecu.

Među najvećim gubitnicima bile su financijske institucije, pri čemu su dionice Barclaysa oslabile 1,8 posto, BNP Paribasa za 1,5 posto i Deutsche Banka za 1,9 posto. Automobilski sektor također je bio u minusu nakon nedavnog uzleta, pri čemu su dionice BMW-a oslabile 1,6 posto, DaimlerChryslera 1,4 posto a Michelina, za 2,5 posto. 

Nadalje, Londonska burza zabilježila je pad cijena dionica od 1,5 posto nakon vijesti da se nalazi u pregovorima o mogućem povezivanju s milanskom Borsa Italiana.

Ulagači su zabrinuti i glede gubitaka na američkim tržištima dionica te pada cijena dionica Nokije zbog sniženog joj investicijskog rejtinga. 

Dionica te finske kompanije oslabila je 2,5 posto nakon što
im je Goldman Sachs snizio investicijski rejting.

"Tržište je sada u jo-jo fazi. Nema jasnih naznaka u kojem bi smjeru moglo krenuti ili se zadržati kroz neko vrijeme", kazao je Pierre Yves Gauthier, europski strateg pri Oddo Securities.

Indeks Tokijske burze Nikkei na tjednoj je razini ojačao 1,2 posto, na 18.189 bodova.