Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izjava premijera Sanadera da se nazire kraj krize izazvala je brojne reakcije. Ekonomski stručnjaci kažu da izlaska iz krize nema ni na vidiku, jer nas prava kriza tek očekuje. Najteži udar očekuju na jesen jer sve upućuje na podbačaj turističke sezone što znači dodatna zaduživanja.


Sanaderovu izjavu kako se krizi nazire kraj stručnjaci komentiraju kao optimističnu najava bez pokrića. Tvrde da hrvatske banke nemaju dovoljno likvidnosti da bi financirale potrošnju javnog i privatnog sektora. To je bio glavni pokretač ekonomskog rasta kaže Damir Novotny. 'U tom smislu se može očekivati pad potrošnje i naravno produbljivanje krize, a ne oporavak iz ciklusa recesije', dodaje Novotny.

Vezani članci Nestašica hrane, ilustracija Dramatično upozorenje UN-a: "Prijeti nam nestašica hrane, a ovo je bila pogreška broj jedan" Slika nije dostupna Gdje su nestali 'Sanaderovi Mudraci'?

>> 'Nema sustava i politike koji potiču izvoz'

U zadnjih šest mjeseci u Hrvatskoj nije bilo značajnijeg financiranja, a posljedica toga je udar na realni sektor. 'On će se očitovati kroz smanjenu dostupnost kapitala, njegovu povećanu cijenu, ali isto tako i rast nezaposlenosti', objašnjava ekonomski analitičar Hrvoje Stojić.

Kriza ide dalje. Dugoočekivana turistička sezona samo će je donekle ublažiti. Na jesen će, isplivati svi problemi koji su godinama akumulirani. 'Vlada mora raditi ono što se govori godinama, a to je da pokrene duboke suštinske reforme koje bi promijenile slike hrvatskog gospodarstva', kaže Novotny. Vlast tvrdi jedno, analitičari drugo. Tako u Hrvatskoj stvari funkcioniraju. U svijetu se još nitko ne usudi prognozirati koliko će recesija trajati.