Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvoz pao 15%

'Nema sustava i politike koji potiču izvoz'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Usred recesije poruku optimizma šalje premijer Sanader s doista neobične konvencije hrvatskih izvoznika. Malo iluzije pa malo pjesme i onda puno politike i hvalisanja.

No čarobnu formulu kako riješiti glavni hrvatski gospodarski problem: smanjiti uvoz koji je i dalje znatno veći od izvoza, ponudio naravno nije nitko. Kriza radi svoje, izvoz je pao za 15 posto. Premijer pred izvoznike dovodi svoju najjaču ekipu plus Šeksa i Kosoricu. Poziva se na optimizam. Priznaje da je recesija najveći problem od neovisnosti, ali najavljuje: oporavak je pred vratima. 'I poslije ove krize, a već se naziru prvi oporavci, doći će i dan D, doći će i prvi dan nakon krize', rekao je Sanader.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VELIK NESRAZMJER DZS objavio podatke: Hrvatski vanjskotrgovinski deficit u iznosu od gotovo 200 novih Dinamovih stadiona Namirnice plin, hrana, ulje... Cijenu rata plaćat ćemo - poskupljenjima: "Ono što će se sigurno dogoditi jest da će cijene goriva još neko vrijeme biti na ovoj visokoj razini..."

Optimizam je u redu, ali nažalost brojke premijera demantiraju. Lani smo uvezli 23 milijardi eura, a izvezli samo 10. BDP pada, trendovi su nepovoljni. 'Sve ostaje na nivou želja, ideja i političke poruke. Zapravo, zadnjih desetak godina u Hrvatskoj ne možete naći ni jedan sustav, ni jedan instrument, ni jednu politiku koja potiče izvoz', objašnjava Ljubo Jurčić.

>> Sanader: Odluka BiH neeuropska i nekorektna

Državnu blagajnu ministar financija trebao bi zakrpati kreditom od 750 milijuna eura. On je ovih dana prodavao državne obveznice. Sve se to događa u trenutku pada kreditnog rejtinga zemlje. Od prosinca je bez posla ostalo 40 tisuća ljudi, a drugi val otpuštanja očekuje se na jesen, a sve se češće zaziva i MMF. Posljednje upozorenje dolazi iz Svjetske banke koja nam poručuje - zaustavimo gradnju 400 kilometara autocesta u sljedećih 6 godina. Neki od tih projekata kao Pelješki most već su doživjeli kritike. Dionice autocesta stoje i 17 milijuna eura po kilometru.

U biznisu igraju samo brojke. Hrvatski izvoz, mjerilo konkurentnosti i kvalitete, kažu upravo brojke, i dalje strmoglavo pada.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene