Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zid birokracije

Kako se domoći novca Europske unije?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedna od najvećih pogodnosti približavanja Europskoj uniji svakako je korištenje novca iz europskih fondova.

No često se čuje prigovor da lokalne vlasti tu mogućnost ne koriste dovoljno.  S terena, međutim, poručuju kako bi uzeli novac da ne postoji niz prepreka. Papirnati prekrivač uredskog stola koštao je nešto manje od pola milijuna kuna. Tu su projekti obnove lokalnih cesta kojima su oduševljene europske institucije. Za provedbu su poslali 4, 5 milijuna kuna. 'Taj novac stoji u banci i rezerviran je, ali mi ne možemo do njega.

Pročitajte i ovo Putovanje Europom (Foto: Getty Images) Putne karte Ako imate 18 godina, možete besplatno proputovati EU, doznajte kako Andrej Plenković (Dnevnik.hr) Pitanje Hrvata u BiH Plenković iz Bruxellesa: ''Ako toliko vremena posvećuju pitanju Sj. Irske, onda je u redu da čelnici EU-a vode računa i o događajima u hrvatskom susjedstvu''

Problem je u sudskoj praksi i problem je u zakonu', smatra načelnik općine Promina Paul Cota. Zapeo je tvrdi i Zakon o vlasništvu. Republika Hrvatska nije se uknjižila kao vlasnik davno zaboravljenih parcela i Europa je zaustavila dotok novca. I svi papiri moraju natrag u ladice, i iz ministarstva su često prozivali lokalnu samoupravu da ne provodi projekte, načelnici su odgovarali.

'To komentiram kao dizanje repice njima koji rade u ministarstvima, a spuštanje rejtinga nama koji smo u lokalnoj samoupravi', smatra načelnik općine Unešić Branko Dželalija. Na nedovoljno novca iz fondova utjecala su i lokalna politička previranja. U najrazvijenijim općinama žale se da su im projekte minirale nitko nego županijske vlasti drugih stranačkih boja.

'Mi smo napravili tri projekta, tri programa i sva tri su rpošla, ali su ih stopirale županijske vlesti', ističe načelnik općine Primošten Stipe Petrina.I krajem pregovora ovakvim međusobnim udarcima ispod pojasa trebao doći kraj. Razvoj Hrvatske od najmanje općine do metropole svima bi trebao biti najveći interes.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene