Premijer Andrej Plenković istaknuo je da će na sastanku Europskog vijeća danas europske šefove država podsjetiti na situaciju u BiH, odnosno položaj Hrvata u toj zemlji.

Galerija


Prije sastanka Europskog vijeća u Bruxellesu premijer Andrej Plenković dao je izjavu novinarima u kojoj je ponovio da će, nakon što je to učinio u EPP-u, podsjetiti danas i kolege, šefove država članica EU-a na položaj Hrvata u BiH.

Vezani članci Peđa Grbin i Andrej Plenković Plenković oštro po oporbi i Grbinu: "Bez asistencije s Pantovčaka nitko ne bi ni znao da je on predsjednik SDP-a" Andrej Plenković u Istri Plenković o snimci s Odbora za zdravstvo: "Beroš je natuknuo otprilike, ali to nije točno. Lokalni izbori nemaju veze s reformom zdravstva"

''Spomenuo sam na EPP-u situaciju općih izbora u BiH, a danas ću s Donaldom Tuskom, predsjednikom Europskog vijeća, to napraviti i ovdje. Mislim da je važno da senzibiliziramo šefove vlada na tu temu. Za mnoge ta tema nije u fokusu, to znamo svi jako dobro. Ako pogledate koliko vremena posvećujemo, pitanju Sjeverne Irske, onda je u redu da čelnici EU-a vode računa o tome što se događa u hrvatskom susjedstvu'', rekao je Plenković.

Na pitanje kakvu reakciju očekuje, kaže da očekuje ''razumijevanje i veću osjetljivost na pronalaženje rješenja za problem koji se trebao naći, a to je dogovor o izbornom zakonu koji bi spriječio ovakve scenarije kakve imamo danas''.

Plenković o Brexitu: ''Što se tiče ponude od strane Unije, ona je vrlo velikodušna''

Premijer se osvrnuo i na jučerašnji summit o Brexitu. Naime, približava se rok izlaska Velike Britanije iz Europske unije. ''Nema šanse da rok bude produljen. On je sigurno 29. ožujka. Paralelno se radi i na soluciji da nema dogovora, tzv. cliff-edge scenarij, gdje u 00:01 sati 30. ožujka Ujedinjeno Kraljevstvo postaje treća država. To je najgori mogući scenarij. Puno je bolje to regulirati na cjeloviti način, ispregovarati. Može se vidjeti tranzicijske periode kako eventualno nešto što se u ovom trenutku nije uspjelo dogoditi, dogovori kroz sljedećih godinu dana'', rekao je Plenković.

''Mislim da je ponuda koja je na stolu jako dobra za Ujedinjeno Kraljevstvo. Više se radi o tome što oni u ovom trenutku mogu prihvatiti, s obzirom na unutarnju politiku situaciju. Što se tiče ponude od strane Unije, ona je vrlo velikodušna'', rekao je Plenković.

Uvid u potpise za referendum

Ponovio je da će ministarstvo uprave omogućiti svim zainteresiranim stranama uvid u potpise koji su proglašeni neispravnim, a koje su prikupile inicijative za sazivanje referenduma.

"Dvije inicijative, jedna s dva pitanja, a jedna s jednim, predali su potpise koji su detaljno pregledani. APIS i povjerenstvo nadležno za to napravili su trijažu onoga što je u skladu za zakonom i onoga što nije. Ministarstvo uprave omogućit će svima, ne samo predstavnicima tih inicijativa, nego bilo kome zainteresiranom, uključujući i medije, da dobiju uvid upravo u one potpise koji su proglašeni neispravnim pa će se svatko moći uvjeriti što je istina, a što netko misli da možda nije istina", rekao je Plenković.

Dodao je kako statistika pokazuje da je i kod prijašnjih inicijativa bilo između 9 i 11 posto neispravnih potpisa.