Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Još jedan negativni pokazatelj stanja hrvatskog gospodarstva je i ljestvica svjetske konkurentnosti. Prema njoj se iza Hrvatske nalaze samo dvije zemlje.


Institut za razvoj poslovnog upravljanja (IMD) iz Lausanne objavio je Godišnjak svjetske konkurentnosti za 2013. godinu koji je ponovno pokazao porazno stanje u našoj zemlji. Hrvatska je, naime, zauzela 58. mjesto po konkurentnosti od ukupno 60 zemalja koje su svrstane u ovaj godišnjak. To je pad za jedno mjesto u odnosu na prošlu godinu, a iza nas nalaze se samo Argentina i Venezuela.

Vezani članci Tržnica u Njemačkoj - 5 Zemlja u koju se Hrvati rado ugledaju sada bilježi zabrinjavajuću pojavu: "Mislim da će postati jako loše" Zdravko Marić Gospodarski rast će biti niži, inflacija puno veća od planirane, a slaba je utjeha, ali za koji dan kreće povrat poreza

'Razlog je najviše što administracija ne provodi čak ni dobre odluke Vlade, ove ili prošle. Jednostavno u provedbi stvari ne rade', kaže poduzetnik Saša Cvetojević.

'One reforme koje zovemo teški rezovi to još nismo napravili, zato zaostajemo toliko', ističe Vedran Antoljak.

Ova ljestvica radi se s analizom četiri faktora: gospodarske rezultate, efikasnost javnog sektora, efikasnost poslovnog sektora te infrastruktura.

>> Pad BDP-a za 1,5 posto posljedica slabe domaće i inozemne potražnje

Na prvo mjesto ove ljestvice zasjeo je SAD, a slijede ga Švicarska, Hong Kong, Švedska i Singapur. Dok su iza Hrvatske samo Argentina i Kolumbija, direktno ispred nas su se smjestile Bugarska, Jordan, Rumunjska, Grčka, Južna Afrika, Slovenija, Brazil, Mađarska...

Hrvatska se već osam godina uvrštava na ovu ljestvicu, a veće poboljšanje pozicije imali smo samo 2008. godine kada se iza nas smjestilo šest zemalja, stoji u izvještaju Hrvatskog vijeća za konkurentnost, inače partnera IMD-a.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju