Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razbacivanje novcima

HEP prolijevao vodu i izgubio 27 milijuna eura!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hidroelektrane Senj i Zakučac imale su toliko vode da ju je HEP doslovce morao prolijevati. To se događalo zbog toga što je HEP potpisao veoma štetne ugovore o kupnji električne energije, piše Večernji list.

HEP je sredinom prošle godine kupio 350 megavata električne energije za ukupno 255 milijuna eura i to u vrijeme rekordnih cijena te tako izgubio 1,4 milijarde kuna. No, HEP nije sklopio ugovor po kojem bi mogao odustati od dijela količina u slučaju da uspije proizvesti dovoljno električne energije te zbog toga izgubio još 27 milijuna eura, piše Večernji list.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ogroman problem Važno upozorenje za zemlje Mediterana: "To je područje kritična točka, milijuni nemaju vode" Ilustracija Pitanje budućnosti Hrvatska obiluje bogatstvom zbog kojeg se vode ratovi: Pred njom je ključan izazov

HEP sam mogao pokriti potrebe

U HEP-u su se već početkom ove godine počele osjećati loše posljedice ovog ugovora. Akumulacije hidroelektrana bile su pune, vode je bilo više nego dovoljno i HEP je mogao sam pokriti gotovo sve svoje potrebe, no morao je doslovce prolijevati vodu, a s njome i milijune eura vrijednu struju, piše Večernji list te tvrdi da posjeduje službene HEP-ove podatke koji pokazuju da je zbog viška skupo plaćene struje u sustavu iz akumulacija hidroelektrana Senj i Zakučac morao izlijevati vodu koju bi u normalnoj situaciji upotrijebio za jeftinu proizvodnju struje.

>> HEP se razbacuje novcima građana

Zbog štetnih ugovora koje je potpisao predsjednik uprave Ivan Mravak HEP je prvo spržio 1,4 milijarde kuna, a nakon toga je iz hidroelektrana prolio još dodatnih 27 milijuna eura koliko bi vrijedila struja da su je sami proizveli umjesto uvezli, piše Večernji list.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene