Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I USKOK ih istražuje

HEP se razbacuje novcima građana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska elektroprivreda pravi je monopolist, a u financijskim problemima do grla! Zvuči nevjerojatno, ali je istina. Našim novcem kupuju skupu struju potom je jeftino preprodaju u Bosnu i Hercegovinu. Netko od toga ima koristi, a to definitivno nisu hrvatski građani. Novac od ne malenih računa za struju koju svakodnevno plaćamo sliva se u HEP, a od tamo tko zna gdje. Istražuje ih i USKOK.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin Iz minute u minutu Domovinski pokret slikao se ispod velikog križa i oglasio o SDSS-u, a Grbin poručio da Plenković treba psihijatra Frane Barbarić Telefonska sjednica Vlada predložila opoziv Frane Barbarića: Presudila mu afera o bespravnoj gradnji

Čak dva milijuna i 200 tisuća kućanstava, ali i poduzetnika svakodnevno koristi električnu energiju. Računi nisu maleni. U suradnji s državom određuje se cijena. Građani nemaju izbora, ili će živjeti u mraku, ili će plaćati. 'Znanost mora stati tamo gdje počinje državno odvjetništvo. Usprkos pokušajima da se uđe u pozadinu inkriminiranog ponašanja vodstva tvrtke. Svi koji su na tu temu nešto znali su morali otići', rekao nam je Slavko Kulić, s ekonomskog instituta u Zagrebu.

Ekonomski je institut radio studiju o poslovanju HEP-a. Otkriven je niz nepravilnosti. Studija nikada nije ugledala svjetlo dana. U HEP-u ne vide zašto ih itko smatra problemom. 'Redukcija nije bilo. Cijena električne energije jeftinija je od zemalja EU i to za 20 do 30 posto. Dakle rezultati jasno pokazuju da ne možemo govoriti o neradu ili nebrizi za hrvatski elektro sustav', ustvrdio je Željko Tomšić, član uprave HEP-a.

Treba razmisliti je li vodstvo HEP-a uopće sposobno voditi tu tvrtku. Kupi za 80, prodaj za 20...

Kupovali su skupu struju od posrednika, a prodavali ju jeftino ne samo nama već su i preprodavali u BIH. Uskok istražuje kako je to kupiti za 80 eura kilovatsat ako je tržišna vrijednost 40 eura. Potom, ista se struja prodaju za 20 eura, što je suluda računica, koja jamči samo siguran gubitak. 'Da bi zadovoljili sve potrebe sve što se od nas očekuje troškovi su nekad veći nego što izlazi', obrazložio je Tomšić.

I tako novac građana nestaje zbog propusta u poslovanju i nepotrebnih investicija, loše trgovine te rastrošnosti koju tolerira država, jer Država je vlasnik i kontrolira HEP. Vlada je postavila Ivana Mravka za direktora. Njegov rad nadziru državni tajnik ministra gospodarstva Leo Begović kao predsjednik i zastupnik HDZ-a Krešimir Ćosić kao zamjenik u nadzornom odboru.

Bivši direktor Čović drastično kažnjen - mjestom direktora u Zagrebačkom holdingu

'To poduzeće u državnom vlasništvu ima sve mogućnosti da posluje s poželjnim rezultatom, a ne s gubicima. Onaj tko to radi i tko gura HEP u gubitke, treba razmisliti mogu li uopće ti ljudi voditi HEP', zaključio je Kulić. A HEP se s našim novcem razbacuje. Šest novih Audija vrijednih 400 tisuća kuna nabavili su početkom krizne godine. Čelnim ljudima nude povlastice, visoku plaću, menadžerske ugovore, milijunske otpremnine, pravo na otkup auta te skupo višegodišnje životno osiguranje.

>> Bit će otkaza u državnoj upravi?

>> Naš proračun: U pet minuta uštedjeli smo 14 milijardi kuna

>> 'Nisam ja napravio dug, tko ga je napravio neka ga i plati'

Sve to za nagradu jer su uspješno trošili novac građana ali ne u korist građana već sebe i pojedinaca. Direktore gubitaše poput bivšeg HEP-ovog Ive Čovića žestoko se kažnjava, a on je trenutno direktor zagrebačkog holdinga.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene