Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Određen istražni zatvor

Pokrenuta istraga za ratni zločin nad civilima u Dalju: "Natjerali ga da se skine gol i legne na pod pa ga udarali palicom po tabanima, šutali nogama..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv četvorice hrvatskih državljana zbog ratnog zločina počinjenog protiv civila u Dalju.

U Osijeku je pokrenuta istraga protiv 69-godišnjaka, 60-godišnjaka, 51-godišnjaka i 56-godišnjaka. Tereti ih se za ratni zločin počinjen u Dalju za vrijeme Domovinskog rata.

69-godišnjak, 60-godišnjak i 51-godišnjak okrivljeni su da su od sredine studenog 1991. pa do kraja lipnja 1992. godine u Dalju kao čuvari u zatvoru u privremenom sjedištu vukovarskog suda u sastavu tzv. Republike Srpske Krajine počinili ratne zločine.

Nakon što su u navedeni zatvor u Dalju dovedena šestorica nezakonito uhićenih civila, okrivljenici su sudjelovali u fizičkom i psihičkom zlostavljanju muškarca rođenog 1954. godine.

Vrijeđali ga, udarali, polijevali vodom...

Vrijeđali su ga i ponižavali, "udarali, natjerali da se skine gol i legne na pod pa ga udarali palicom po tabanima, šutali nogama obuvenim u čizme po genitalijama i ostalim dijelovima tijela, polijevali ga vodom kada je izgubio svijest", priopćeno je iz državnog odvjetništva.

Muškarac je zadobio ozljede zbog kojih nije mogao stajati na nogama. Trojica čuvara u zatvoru su ga izveli iz ćelije u dvorište i naredili mu da trči i bježi.

60-godišnjak je u rukama držao pušku koju je repetirao, a kada je ozlijeđeni muškarac zbog ozljeda i nemoći odbio trčati, zajedno su ga udarali i odvukli natrag u ćeliju.

Tamo ga je 51-godišnjak u više navrata stisnutom šakom udarao po glavi. Nesretnom muškarcu je to sve ostavilo posljedice za fizičko i psihičko zdravlje.

Tukli zarobljene branitelje

51-godišnjak i 56-godišnjak su od sredine studenog 1991. pa do kraja lipnja 1992. godine u Dalju, nakon što je u taj zatvor dovedeno osam zarobljenih pripadnika braniteljskih formacija, sudjelovali u fizičkom zlostavljanju dvojice ratnih zarobljenika rođenih 1965. i 1975. godine.

Vrijeđali su ih i ponišavali, šamarali, udarali palicama po tijelu i po stopalima uslijed čega su obojica izgubila svijest. Sve je to ostavilo posljedice po fizičko i psihičko zdravlje dvojice muškaraca.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zatočeništvo u Dalju Uhićene tri osobe zbog sumnje u počinjenje ratnog zločina, četvrta nedostupna hrvatskim vlastima

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''Nema leša - nema zločina'' Jezivo otkriće - Masovna grobnica na jugu Srbije, Vučić o svemu šuti: "Što ćemo mi s takvim Srbima?"

Sudac istrage Županijskog suda u Osijeku odredio je istražni zatvor protiv trojice okrivljenika zbog opasnosti od bijega.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene