Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nema tko raditi

Ogroman broj samoizolacija teret za gospodarstvo: "Uobičajena stopa bolovanja nam je 4 posto, sada je oko 20. Svaki dan planiramo ispočetka"

Aktualno Galerija Radnik - Ilustracija - 5 Radnik - Ilustracija - 5 Foto: DNEVNIK.hr Radnik - Ilustracija - 4 Radnik - Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Radnik - Ilustracija - 3 Radnik - Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Radnik - Ilustracija - 2 Radnik - Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr +2 Radnik - Ilustracija - 1 Galerija 1/7 >>
Kad se broju zaraženih u Hrvatskoj doda broj onih u samoizolaciji, kod kuće je zbog korone gotovo 100.000 ljudi. Samoizolacije koje se u Velikoj Britaniji i SAD-u skraćuju, a kod nas proširuju, postaju i sve veći gospodarski problem.

U jednom od najvećih distributivnih centara svaki peti radnik ne dolazi na posao.

"Uobičajena stopa bolovanja nam je 4 posto, sada nam je oko 20 posto, s time da je oko 80 posto po osnovi samoizolacije. Svaki dan zapravo planiramo ispočetka", kaže Igor Šaravanja, direktor logističko-distributivnog centra.

Baš kao i najveći lanac pekarnica u Hrvatskoj, zbog čega, kako su nam potvrdili, skraćuju radno vrijeme pojedinih poslovnica.

Pročitajte i ovo Vibor Vlainić DNEVNIK NOVE TV U BRUXELLESU Golema šteta nakon nereda u Bruxellesu, stanovnici u šoku. A na europskom stolu uskoro izmjena pravila o putovanjima

I Hrvatska pošta ima oko 400 radnika izvan pogona, početkom siječnja neke su pošiljke u Dalmaciji kasnile danima.

"Pa smo uveli radne subote, uveli smo prekovremeni rad, napravili smo brojne preraspodjele", rekao je Krešimir Domjančić, glasnogovornik Hrvatske pošte.

Slično očekuje i proizvodni pogon u Podravci koja trenutačno broji najviše zaraženih od početka epidemije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna RASTE BROJ OBOLJELIH Novi crni rekord po broju hospitaliziranih u mostarskoj bolnici

"Što se tiče same proizvodnje uvest će se rad subotom što je jedna oblik prekovremenog rada, ali za sada ni u jednom trenutku ne dolazi u pitanje kontinuitet proizvodnje i isto tako niti kontinuitet opskrbe", kaže Marinko Beljo, direktor korporativne sigurnosti u Podravci.

Upite smo poslali i najvećim trgovačkim lancima, oni tvrde da drže stvari pod kontrolom. No nije rijetkost da u trgovini naiđete na manje otvorenih blagajni. U problemu su i ugostitelji.

"Dosta njih su ili zatvarali jedan dan u tjednu, nasumce ili ručak. Većina nas je morala dosta gasiti dostave", kaže Davor Bienenfeld iz nezavisne udruge ugostitelja Zagreb.

Pročitajte i ovo Koronavirus, ilustracija - 3 Stožer objavio brojke Preminule 44 osobe: Pogledajte koliko je danas novozaraženih u Hrvatskoj

Udruga Glas poduzetnika otkriva nam ono što Stožer za sad ne želi jasno potvrditi.

"Vjerujemo da će uskoro i ova karantena biti skraćena. Najavljeno je da će s 10 biti skraćena na 5 dana", rekao je Dražen Orešćanin.

"Vidimo da i druge zemlje skraćuju to razdoblje izolacije i samoizolacije", kazao je ministar Davor Božinović.

Presudit će HZJZ. Do tada vrijedi ona "snalazi se kako znaš".

Jedna tvrtka u Požegi, doznaje Dnevnik Nove TV, nudi 400 kuna bonusa za cijepljenje, dok necijepljenima prijeti da neće primiti bonus i 13. plaću. A direktor s početka priče Stožer poziva da tvrtke same reguliraju samoizolacije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tvrtke u problemima Susjedi imaju tri četvrtine pozitivnih testova, skraćuju izolaciju: "Epidemija se produžava..."

"U slučaju da se dogodi jedan zaraženi po odijelu testiramo cijeli odjel, i to odmah, pa nakon 24 pa nakon 96 sati. Isto, školovali smo naše kadrove za uzimanje testova tako da bi dio samoizolacije sigurno mogli riješiti i internim testiranjem", rekao je Šaravanja.

Očekivano, ima i onih koji igraju protiv pravila. Policija je od početka godine uhvatila 80 osoba koje krše samoizolaciju, dok je 35 njih šetalo zaraženo. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene