Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pogodovao sinu

Stigla odluka suda! Dumboviću i četvorici uhićenih određen istražni zatvor, ostaju mjesec dana iza rešetaka

Bivšeg gradonačelnika terete da je unosne poslove Grada Petrinje dodjeljivao tvrtki svog sina. USKOK je zatražio istražni zatvor, a sudac istrage je donio odluku.

USKOK je nakon policijske prijave pokrenuo istragu i zatražio istražni zatvor za bivšeg petrinjskog gradonačelnika zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Pročitajte i ovo Dragan Kovačević - 2 On najavio kaznenu prijavu USKOK podigao optužnicu protiv Dragana Kovačevića: Za mito uzimao skupa odijela Slika nije dostupna Nezakonito pogodovanje USKOK objavio detalje uhićenja Darinka Dumovića i sina: Traži se istražni zatvor

Od 54 svjedoka, njih 17 odnosi se na dio optužbe koje se stavlja na teret bivšem petrinjskom gradonačelniku Darinku Dumboviću.

Sudac istrage donio je odluku prema kojoj Darinko Dumbović i četvorica uhićenih ostaju iza rešetaka tijekom mjesec dana, doznaje reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo.

Istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke određen je ocu i sinu Dumboviću te poduzetnicima Dejanu Dobrečeviću, Zlatku Zagorcu i Goranu Novkoviću.

Obrana je najavila žalbu pa će pravomoćnost rješenja o istražnom zatvoru prolongirati nekoliko dana. Okrivljenici bi u zatvoru mogli provesti i duže od mjesec dana.

Dumbović smatra da je nevin i negira krivnju, a komentirao je kako je do sada triput umro u životu - prvi put 91., drugi put nakon potresa, a treći put sada.

USKOK je ranije, ne otkrivajući identitete, objavio detalje oko uhićenja Darinka Dumbovića i njegovog sina Darka. Bivšeg gradonačelnika Petrinje terete da je pogodovao sinu pri dodjeli poslova u gradu. 

Četiri namještanja poslova

USKOK je precizirao da se Dumbovići sumnjiče za četiri namještanja poslova, uključujući građenje platoa radi postavljanja privremenih montažnih objekata za stambeno zbrinjavanje stradalih u potresu.

Pritom su, ističe tužiteljstvo, najprije odabirane ponude trojice poduzetnika koji su potom, sukladno prethodnom dogovoru s Dumbovićima, prepuštali izvođenje radova tvrtki gradonačelnikovog sina.

Tužiteljstvo dodaje da je Darinko Dumbović u dva postupka nabave donosio odluke kojima je odabirao navedene ponuđače, dok je u dva navrata određivao da se inicijalna ponuda uputi točno određenom društvu. Pritom je u jednom navratu davao naloge Zagorcu da prepusti izvođenje radova Dobrečevićevoj tvrtki, a koji je te radove dodijelio tvrtki Darka Dumbovića.

Tvrtka Darka Dumbovića je, nadodaje USKOK, izvelo i naplatilo prepuštene radove, pri čemu su Dobrečević i Zagorac, sukladno dogovoru, sačinili dokumentaciju kojom su prikrili sudjelovanje tvrtke gradonačenikova sina, a na taj su način osigurali tvrtki Darka Dumbovića poslove u vrijednosti od najmanje 9,1 milijun kuna.

Dumbovićev odvjetnik Dražen Ivanić izjavio je nakon ispitivanja u USKOK-u da je bivši gradonačelnik iznio obranu i otklonio sve sumnje u počinjenje kaznenog djela.

Kazao je i da je Dumbović surađivao s istražiteljima i odgovarao na sva postavljena pitanja.

Osumnjičen Dumbovićev sin i još trojica

Istražitelji USKOK-a su u utorak ujutro počeli s pretragama kuća, poslovnih prostora i automobila Darinka i Darka Dumbovića, a potom ih odveli u Zagreb i ispitali u USKOK-u.

Cijeli dan trajali su pretresi na nekoliko lokacija u Sisačko-moslavačkoj županiji, na području Zagreba i Istre.

Neslužbeno se doznaje da je među tvrtkama kojima se pogodovalo bio Titan Commerce, osnovan u travnju 2015., dvije godine nakon što je Dumbović postao gradonačelnik Petrinje.

Mediji su ranije pisali kako su prihodi te tvrtke iz godine u godinu rasli za milijunske iznose.

Dumbović je na dužnosti bio do lipnja prošle godine kada ga je zamijenila HDZ-ova Magdalena Komes.

Za nezakonito pogodovanje Kazneni zakon predviđa zatvorsku kaznu od šest mjeseci do pet godina.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene