Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nezakonito pogodovanje

USKOK objavio detalje uhićenja Darinka Dumovića i sina: Traži se istražni zatvor

Bivšeg gradonačelnika terete da je unosne poslove Grada Petrinje dodjeljivao tvrtki svog sina.

USKOK je objavio detalje oko jučerašnjeg uhićenja Darinka Dumbovića i njegovog sina Darka.

Pročitajte i ovo Uhićen Darinko Dumbović - 1 PRIOPĆENJE O OPTUŽNICI Sjećate se njega? USKOK podigao optužnicu protiv bivšeg gradonačelnika Petrinje Ivan Čorkalo Pogodovao sinu Stigla odluka suda! Dumboviću i četvorici uhićenih određen istražni zatvor, ostaju mjesec dana iza rešetaka

Bivšeg gradonačelnika Petrinje terete da je pogodovao sinu pri dodjeli poslova u gradu.

Priopćenje prenosimo u cijelosti. 

"USKOK je, na temelju kaznene prijave PU sisačko-moslavačke i u suradnji s PNUSKOK-om i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave, donio rješenje o provođenju istrage protiv petorice hrvatskih državljana (1956., 1982., 1979., 1976., 1978.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela nezakonitog pogodovanja i pomaganja u nezakonitom pogodovanju.

Osnovano se sumnja da je, u razdoblju od listopada 2019. do svibnja 2021. godine u Petrinji, I. okr., kao gradonačelnik Grada Petrinje, sa svojim sinom II. okr., kao prokuristom i stvarnim voditeljem poslovanja trgovačkog društva u kojem je osnivač bila supruga II. okr., dogovorio da će u okviru svojih ovlasti poduzimati radnje kako bi tom trgovačkom društvu osigurao dobivanje unosnih poslova od Grada Petrinje, iako je znao da je u provođenju postupka javne nabave dužan biti nepristran i suzdržavati se od postupanja u korist trgovačkih društava najbližih srodnika i njihovih osobnih interesa.

U tom cilju su I. i II. okr. dogovorili s III., IV. i V. okr. da će njihova trgovačka društva i obrt u postupcima javne nabave naručitelja Grada Petrinje, a koji su od interesa za II. okr. i društvo kojim upravlja, podnositi ponude te po njihovom odabiru prepustiti izvođenje radova navedenom društvu, pri čemu će u građevinskoj dokumentaciji prikrivati da je društvo pod kontrolom II. okr. stvarni izvođač radova.

Plato za montažne kuće

Tako su u četiri navrata u postupcima nabave radova za Grad Petrinju, uključujući i nabavu radova za građenje platoa radi postavljanja privremenih montažnih objekata za stambeno zbrinjavanje osoba stradalih u potresu, najprije odabirane ponude društava i obrta III. do V. okrivljenika, koji su potom, sukladno prethodnom dogovoru s I. i II. okr., prepuštali izvođenje radova društvu pod kontrolom II. okrivljenika.

U dva postupka nabave I. okr. je donosio odluke kojima je odabirao navedene ponuđače, dok je u dva navrata određivao da se inicijalna ponuda uputi točno određenom društvu. Pritom je u jednom navratu davao naloge IV. okr. da prepusti izvođenje radova društvu od III. okr., koji je pak iste te radove dodijelio društvu kojem je upravljao II. okrivljenik.

U tu svrhu su s ostalim osumnjičenima (42, 45, 43), kao odgovornim osobama trgovačkih društava i obrta s područja Petrinje i Kravarskog, dogovorili kako će njihova trgovačka društva/obrti u postupcima javne nabave podnositi ponude te kako će po odabiru njihovih ponuda za izvođenje radova, poslove prepuštati trgovačkom društvu osumnjičenog 40-godišnjaka. Pri tome su u građevinskoj dokumentaciji o izvođenju radova lažno prikazivali kako su trgovačka društva/obrti osumnjičenih (42, 45 i 43), stvarni izvođači radova, dok je stvarni izvođač bilo trgovačko društvo osumnjičenog 40-godišnjaka, koji je bliži srodnik tadašnje službene osobe Grada Petrinje.

U sklopu kriminalističkog istraživanja na području Petrinje, Siska, Poreča, Zagreba i Sunje, na više lokacija proveden je niz dokaznih radnji, pretraga osoba, domova i vozila te je pronađena i privremeno oduzeta veća količina korespondencije, kao i sredstva komuniciranja i računalna oprema koju su koristile osumnjičene osobe.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su osumnjičene predali pritvorskom nadzorniku, a kaznenu prijavu su podnijeli Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta", navodi se u priopćenju.

Uskok je u srijedu, nakon policijske prijave, pokrenuo istragu i zatražio istražni zatvor za bivšeg petrinjskog gradonačelnika zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Dumbovićev odvjetnik Dražen Ivanić izjavio je nakon ispitivanja u Uskoku da je bivši gradonačelnik iznio obranu i otklonio sve sumnje u počinjenje kaznenog djela. Kaže i da je surađivao s istražiteljima i odgovarao na sva postavljena pitanja.

"Ne osjeća se krivim”, rekao je odvjetnik, potvrdivši da Uskok uhićene sumnjiči za nezakonito pogodovanje dok je Dumbović bio na čelu Petrinje koja je u prosincu 2020. teško stradala u potresu.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene