Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mito i korupcija

Presuda u aferi MiG-ovi: Čović i Josipović nepravomoćno osuđeni na zatvorske kazne

Presuda u aferi MiG-ovi (Foto: Dnevnik.hr)
Presuda u aferi MiG-ovi (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Presuda u aferi MiG-ovi (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Josip Čović i Ivica Josipović, dvojica optuženih u aferi podmićivanja prilikom ugovaranja remonta hrvatskih borbenih aviona MiG-21, nepravomoćnom odlukom suda proglašeni su krivima. Čović je nepravomoćno osuđen na jednu godinu i osam mjeseci zatvora, dok je Josipović nepravomoćno osuđen na jednu godinu zatvora.

Sud je Josipa Čovića, bivšeg načelnika Odjela održavanja i remonta Zrakoplovno-tehničkog zavoda, nepravomoćno sudio na jednu godinu i osam mjeseci zatvora zbog primanja 10.000 eura mita u siječnju 2016. godine od predstavnika ukrajinske remontne tvrtke Ukrspecexport Ivice Josipovića, koji je pak zbog davanja mita nepravomoćno osuđen na jednu godinu zatvora.

Pročitajte i ovo Ilustracija USKOK potvrdio Optužen trojac: Obilazili bankomate u ime Fine, tražili mito i krivotvorili dokumente Ruski vojnici u rovovima Brutalno VIDEO Ne udovolje li Putinovim bolesnim idejama, ruske vojnike čeka jeziva kazna

Čović je novac tražio kako bi ukrajinska remontna tvrtka prošla na natječaju za remont hrvatskih borbenih aviona MiG-21. Čović će navedeni iznos morati vratiti državi u roku od 15 dana nakon pravomoćnosti presude, a obojica moraju platiti i po 4000 kuna sudskih troškova svaki.

Žalbe najavili i USKOK i branitelji

Zamjenik ravnateljice Uskoka Krešimir Ostrogonac izjavio je u utorak, nakon izricanja osuđujuće nepravomoćne presude u aferi MiG, da je zadovoljan presudom, ali da će se žaliti na visinu kazne, dok su odvjetnici osuđenih Josipa Čovića i Ivice Josipovića najavili da će u žalbenom postupku osporavati cijelu presudu, jer smatraju da njihovi branjenici nisu krivi.

"Oba okrivljenika su proglašena krivim za kaznena djela davanja i primanja mita. Na odluke o visini kazne ćemo se žaliti", kazao je Ostrogonac, podsjetivši kako je za kazneno djelo za primanje mita predviđena maksimalna kazna do 10 godina zatvora, a za davanje mita osam godina zatvora. Na upit je li u činjeninom opisu djela bilo i kazneno djelo ugrožavanje obrambene sigurnosti Republike Hrvatske, Ostrogonac je kazao kako se u činjeničnom opisu nalaze samo davanje i primanje mita.

"Postupak još pravomoćno nije gotov te ćemo sve argumente iznijeti u žalbenom postupku", izjavio je odvjetnik Davor Sirotković, branitelj Josipa Čovića.

"Ne možemo komentirati presudu i sudski postupak koji je u tijeku, ali možemo izraziti zadovoljstvo kako je vođen postupak te se sa svime slažemo, osim s presudom. Uložit ćemo žalbu na presudu što je naše zakonsko pravo. Od početka smo tvrdili kako nema krivnje te smo sudu pokušali pojasniti da ne treba potpadati pod neke pritiske interesnih skupina, medija i politike, ali i kako se uvidom u spis vidi da Čović i Josipović nisu krivi. Za to postoji žalba", kazao je odvjetnik Davor Plišo, branitelj Ivice Josipovića. Na upit kako to da tijekom postupka nije utvrđen točan iznos mita, Plišo je kazao kako "to treba pitati sutkinju".

Suđenje zatvoreno za javnost

Suđenje koja je trajalo od rujna 2017. bilo je zatvoreno za javnost, zbog zaštite državne sigurnosti zatvoreno za javnost. Optužnicom podignutom krajem 2016., a potvrđenom u ožujku 2017. Uskok je Čovića teretio da je uoči odluke o javnoj nabavi od zastupnika dvaju inozemnih tvrtki "zatražio novčanu nagradu" kako bi zauzvrat, kao član povjerenstava Ministarstva obrane (MORH), bez obzira na stvarnu tehničku sposobnost potencijalnih izvršitelja, osigurao pozitivno mišljenje i prednost u remontu i nabavi dodatnih aviona MiG-21.

Zastupnici jednog od društava nisu prihvatili Čovićev zahtjev da mu za pogodovanje isplate 50 tisuća eura, dok je suoptuženi zastupnik druge tvrtke taj zahtjev prihvatio i Čoviću obećao isplatu zatraženog iznosa. Nakon ugovaranja i realizacije posla, Čović je od zastupnika tvrtke u dva navrata tijekom siječnja i veljače 2016. preuzeo najmanje 10 tisuća eura, objavio je Uskok nakon podizanja optužnice ne navodeći imena okrivljenih.

Čović je optužen da je nedjelo počinio kao načelnik Odjela održavanja i remonta te kao voditelj Odjela za zrakoplovno-tehničke standarde Samostalne službe za vojni zračni promet MORH-a i kao stručna osoba voditelj stručnog tima MORH-a za provjeru i član tehničkog Povjerenstva MORH-a zadužen za utvrđivanje tehničke sposobnosti izvršenja remonta borbenih aviona MiG-21 u remontnim zavodima potencijalnih izvršitelja te član Povjerenstva za analizu izvodivosti i isplativosti remonta. (Hina,B.V.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene