Protiv ravnatelja županijskih cesta Virovitičko-podravske županije, ujedno i člana lokalnog HDZ, koji je u vožnji usmrtio biciklista i pobjegao ne pruživši mu pomoć, ovih dana promijenjena je presuda – ipak je kriv i ide u zatvor na godinu dana.

Galerija


Provjereno je 2019. godine izvještavalo o slučaju lokalnog moćnika koji je, nakon što je pod utjecajem alkohola vozio i usmrtio biciklista, pobjegao je s mjesta nesreće, a pomoć nije zvao i zatim se dvaput vraćao na mjesto nesreće kako bi uklonio dokaze. Sve je to učinio za volanom službenog automobila na cesti za koju je nadležan, u društvu prijateljice zaposlenice koja je tvrdila kako nije vidjela što se dogodilo jer je baš u tom trenutku gledala u torbicu. Tada je sud ustvrdio da nije kriv, no nakon priloga u Provjerenom drugostupanjski je sud ukinuo presudu i vratio suđenje na početak. Ovih dana donesena je nova nepravomoćna i ona glasi: kriv je i ide u zatvor na – svega godinu dana.

Vezani članci Michel Fourniret fotografiran 2008. godine Čudovište iz Ardena: Najzloglasniji serijski ubojica umro u zatvoru, više od desetljeća silovao i ubijao djevojčice Očevid, ilustracija Tragedija na Rabu: Poginuo motociklist, policija otkrila uzrok teške prometne nesreće

"Ako ima nešto na cesti, neka letva, pa staneš, vidiš letva je. A ne pregaziti čovjeka i nestati, stati i ne pomoći mu, sjesti u auto i hladnokrvno otići. Meni je to strašno. Ja mu to nikad neću moći oprostiti", kaže za Provjereno supruga stradalog Adrijana Jurišić.

DORH, koji bi trebao zastupati pokojnog Damira, pa tako i njegovu suprugu i dvoje djece, teretio je počinitelja za puko izazivanje nesreće sa smrtnom posljedicom. Iako je presuda izmijenjena, optužnica je ostala ista, pa tako nema ni spomena alkoholu koji je toga dana – po iskazu svjedoka – konzumirao, nema spomena bijega s mjesta nesreće ni nepružanja pomoći. Zato je Adrijana morala angažirati odvjetnika koji zapravo ne može ništa doli pisati podneske sudu i DORHU. Napisao ih je stotine.

"S ovim smo spisom pokazali, pravosuđe je pokazalo da štiti velikog lokalnog moćnika u odnosu na malog zgaženog čovjeka i tako šalje vrlo negativnu poruku hrvatskom čovjeku, a pravosuđe treba biti jednako pravično i dostupno svima na jednak način", kaže odvjetnik Šime Savić.

Cijelu priču pogledajte u večerašnjem Provjerenom na Novoj TV.

 

Emisiju gledajte četvrtkom navečer na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr