Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj koji je šokirao hrvatsku

DORH se oglasio o nesreći u kojoj je stradalo dijete. Roditelji dječaka otkrili mučne detalje

Dalibor Šemper
Dalibor Šemper Foto: Vlada RH
Predstojnik Ureda potpredsjednice Vlade koji je u petak pod utjecajem alkohola autom naletio na dijete, sinoć je predan pritvorskom nadzorniku.

Dalibor Šemper, predstojnik Ureda potpredsjednice Vlade doveden je u nedjelju ujutro na ispitivanje u Općinsko državno odvjetništvo RH u Karlovcu nakon što je u petak navečer automobilom udario dijete, a zatim se udaljio s mjesta događaja, ne pruživši mu pomoć.

Otaca desetogodišnjeg dejačaka rekao je kako mu je sin danas pri svijesti.

"Dobro je, držimo se koliko možemo. Sad je stabilno, operiran je, dalje ćemo vidjeti što će biti. Pri svijesti je sada, a slomljene su mu desna ruka i obje noge", ispričao je otac za 24sata.

Dječak se za vrijeme nesreće igrao na livadi sa sestrom.

"Ovaj je izletio s ceste i pokupio ga. Čuo se udarac. Živim blizu, čuo sam mu sestru kako je zavrištala. Odmah sam posumnjao da nešto nije u redu. Otišao sam tamo i vidio što se dogodilo. Bio je pri svijesti", ispričao je.

Majka je pak za Jutarnji list ispričala kako je molila Boga da dječak preživi dok ga je nakon nesreće držala u naručju. Kaže da se sve odvilo 50-ak metara od obiteljske kuće te da je sestra stradalog dječaka vikala za vozačem da stane.

Mladićima koji su ga uhvatili htjela bi se zahvaltiti, a potvrdila je kako se Anja Šimpraga ispričala.

"Ali nije ona vozila, nije ona ništa kriva. I on je čovjek od krvi i mesa, i ja sam vozač, takve stvari se događaju, ali nikako nije trebao pobjeći, ostaviti dijete da na livadi leži i uteći je stvarno dno - dodaje.

DORH: "Tražimo istražni zatvor"

Oglasio se DORH.

"Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 45-godišnjak 29. srpnja 2022. u Štikadi, upravljao osobnim automobilom Suzuki Vitara protivno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama odnosno pod utjecajem alkohola (koncentracija alkohola u krvi od najmanje 0,94 g/kg) pristajući da vožnjom u takvom stanju ugrozi druge sudionike u cestovnom prometu.

Osnovano se sumnja da se, zbog stanja u kojem nije bio sposoban sudjelovati u prometu, propustio kretati sredinom obilježene prometne trake pa je skrenuo na suprotni dio kolnika, a zatim i izvan kolnika te je prednjim lijevim dijelom automobila naletio na pješaka (dijete, 2012.) koje se kretalo u suprotnom smjeru izvan kolnika. Dijete je uslijed udarca zadobilo višestruke teške tjelesne ozljede.

Osnovano se sumnja i da je osumnjičeni 45-godišnjak nakon nesreće propustio djetetu pružiti pomoć, iako je to bio u mogućnosti bez da sebe i druge ozbiljno ugrozi, već se vozilom udaljio s mjesta nesreće koju je, osnovano se sumnja, prouzrokovao. Osumnjičenika su, u namjeri napuštanja šireg mjesta nesreće, zaustavili građani.

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu podnijelo je nadležnom županijskom sudu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenog 45-godišnjaka zbog opasnosti od ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točke 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku)", objavili su u priopćenju.

Skrenuo prema troje djece

Ličko-senjska policija jučer je objavila kako je u petak u večernjim satima muškarac (45), pod utjecajem alkohola (1,04 g/kg), osobnim automobilom zagrebačke registracijske oznake u mjestu Štikada naletio na dijete. Htio je napustiti mjesto događaja, a ozlijeđenom djetetu nije pružio pomoć, iako je to mogao učiniti bez veće opasnosti za sebe ili druge.

Iako je pokušao pobjeći, 45-godišnjaka su zadržala četvorica mladića koja su i prije nesreće primijetila da vrluda po cesti pokušala ga zaustaviti.

"Vozili smo dvadesetak metara iza Suzukija i primijetili kako vrluda po cesti. Pokušali smo ga upozoriti, no nije reagirao. U jednom trenutku potpuno je izgubio kontrolu i prešao na suprotnu stranu ceste, taman na mjestu gdje je hodalo troje djece. Dvoje ga je uspjelo izbjeći, a treće je udario", rekao je jedan od mladića za tportal. Dodao je da 45-godišnjak "pomeo" i jedan prometni znak.

Mladić je ispričao kako je vozač potom kratko stao, ali je potom produžio prema autocesti. Mladići su ga nastavili pratiti i nakon nekoliko kilometara ga sustigli i uspjeli natjerati da stane.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vozač uhićen Užas u Lici: Pijan autom teško ozlijedio dijete, pokušao pobjeći s mjesta nesreće

"Za nedopustiv čin nema opravdanja"

Potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga tijekom potvrdila je da je riječ o rukovodećem državnom službeniku, odnosno predstojniku njezina ureda.

"Pokrenut ću njegovo razrješenje s dužnosti predstojnika ureda.Čim smo saznali te informacije, kontaktirali smo dječakovu obitelj kako bismo izrazili žaljenje jer za ovaj nedopustiv čin nema nikakvog opravdanja. Najbitnije je u ovom trenutku da je dječakovo stanje stabilno i želimo mu brz oporavak. Zahvaljujem zdravstvenim djelatnicima u KBC-u Zagreb koji vode brigu o stanju dječaka", izjavila je Anja Šimpraga za Novu TV.

Dodaje da nadležna tijela dalje vode postupak i utvrđuju sve okolnosti.

Ozlijeđeni dječak prebačen je u petak iz Gospića u KBC Zagreb gdje je u subotu operiran i stanje mu je stabilno.

"U prometnoj nesreći zaradio je politraumu, ozlijeđeno je više organskih sustava, ali dijete je sada stabilno i nije u životnoj opasnosti", rekao je jučer Hini ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić.

Šimpraga je najavila kako će pokrenuti razrješenje s dužnosti predstojnika ureda. Čin je nazvala nedopustivim.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene