Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Grupa predvođena tridesetogodišnjakom navodno je pretukla i stariji bračni par u naselju Gaza.


Puknuće obje jagodične, čeone i nosne kosti, teške su ozljede od kojih se oporavljaju dvojica mladića brutalno pretučena prije tjedan dana u središta Karlovca. Psihičke posljedice, koje su zadobili oni, kao i članovi njihovih obitelji još su i teže.

Patrola samo prošla

Vezani članci Jadran Barač Uhićen predsjednik dubrovačkog SDP-a i kandidat za gradonačelnika, sam se predao policiji Bez mladih na HNK - 3 Sinoć nije bilo masovnih okupljanja mladih u Zagrebu, policija izdala dva upozorenja

A dvadesetogodišnji Karlovčanin i njegov godinu stariji prijatelj sa subote na nedjelju oko 00:30 sati vraćali su se s rođendana kada su ih napali huligani. Prvo su jednog nokautirali na Korzu. Kako pričaju svjedoci u tom trenutku cestom je prošao automobil prometne policije, pa su se razbježali.

No, u perivoju kod jednog poznatog karlovačkog kafića opet su ih dočekali i ‘iscipelarili’ drugog mladića. Tek kada se umiješao jedan od očevidaca teško ozlijeđeni mladići uspjeli su pobjeći, pozvali brata jednog od njih i završili u zagrebačkoj bolnici.

Karlovačka javnost zgrožena je incidentom i apelira na mjerodavne da zaustave divljake. Roditelji strahuju za djecu. Posebno što je riječ o istoj skupini 20-godišnjaka predvođenih deset godina starijim vođom, koja već neko vrijeme maltretira. Zabranjen im je ulazak u većinu kafića, pa ‘mušterije’ dočekuju vani.

'Sudionik sam Domovinskog rata, zakopao sam brata i oca, a dijete mi sada ne može mirno šetati gradom. Ista ekipa pretukla je stariji bračni par na Gazi, jedan od njih ‘ispikao’ je nožem mladića u kafiću, sada su opet napali... Čije je dijete sljedeće na redu?', pita se otac jednog od stradalog mladića.

Zanima ga zašto patrola nije pozvala kolege u pomoć kada su vidjeli tučnjavu na Korzu jer bi tako spriječili stradavanje drugog mladića. Razočaran je i postupkom zaštitara kafića koji nisu reagirali.

'Za javni red i mir odgovorna je policija. Grad je u komunikaciji s njima i čini sve u skladu s mogućnostima da bi Karlovac bio grad bez nasilja. Izražavamo zgražanje nad nemilim događajima, a mladićima želimo brz oporavak s nadom da će se ovakve stvari uspjeti prevenirati u budućnosti', poručuju iz Grada, dok policija provodi kriminalističko istraživanje.

VIDEO Pogledajte kakvu je šokantnu spoznaju otkrio ovaj eksperiment

No, kako neslužbeno doznajemo nasilnici su privedeni i do završetka istrage ostaju u pritvoru.

Narušen odjećaj sigurnosti

Ovakvi događaji svakako narušavaju osjećaj sigurnosti građana. Naime, kod grupnog nasilja cilj je napasti ranjive pojedince, bez povoda, samo kako bi se dokazali i ponizili ranjive skupine ljudi - smatra Ivan Delić, voditelj podružnice Obiteljskog centra pri Centru za socijalnu skrb.

Iako je takve osobe, osim zatvorskim kaznama i u procesu liječenja, teško spriječiti u takvom ponašanju, smatra da ih se mora ‘ukloniti’ s mjesta gdje napadaju prolaznike, odnosno iz središta grada.

'Policija mora pojačati ophodnje na ‘mjestima napada’, a nužno je i jače osvijetliti ta mjesta kako noću ne bi bila utočište nasilnicima', dodaje Delić. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook