Možete li zamisliti torbicu ili tepih od reciklirane automobilske gume, ili putnu torbu napravljenu od jedra koje je dalo svoje na moru? Za mnoge nezamislivo, ali ipak, baš s tim materijalima rade dizajnerice Iva Mosner i Barbara Perica.


Torbice, posude za cvijeće i tepih - na prvu možda i nemaju baš mnogo zajedničkog, osim onih koje izrađuju Barbara i Iva i to reciklirajući automobilske gume. 'Ni mi same, kad smo kretale, nismo mislile da ćemo uspjeti napraviti toliko stvari u toliko različitih smjerova', kazala je Iva.

Vezani članci Obitelj Stanić Nekad nisu mogli ni do kredita, a danas su njihovi proizvodi dio najpoznatijih zgrada na svijetu Toni Zanko, heroj i izumitelj - 5 Ljudina iz Vodica: Spasio ribara iz gorućeg broda, izumio alat koji danas imaju vatrogasci diljem svijeta...

Počele su izrađivati od tepiha, potova, torbi što se ne može naći kod nas po dućanima. 'Nisam sanjala da će doći do automobilskih guma i da će od toga ispasti neka priča', dodala je Barbara.

VIDEO Njezini radovi mogu se naći od Koreje do SAD-a, angažirala je i IKEA

A priča je ispala sjajna. 'Barbara odvaljuje velik dio posla, normalno da nije lako ručno šivati, ali na to smo posebno ponosne jer sve je rađeno ovdje kod nas, u Hrvatskoj', kazala je Iva.

A s obzirom da se predmeti od gume, ali i korištenih brodskih jedara mogu kupiti na obali - mnogi su, zahvaljujući turistima, otplovili daleko od Hrvatske. 'Gospodin koji je vidio u prodaji naše torbe, zamolio nas je da od njegovog jedra napravimo njemu torbu za uspomenu na svoju jedrilicu, to nam je bilo posebno drago', ispričala je Iva.

Zato nastavljaju dalje, i novosti su u recikliranom tonu. 'Isto će biti reciklirani, neobični i nadam se da će uspjeti ta priča jer bi moglo sve skupa ispasti zgodno', kazala je Barbara. Osim što čuvaju okoliš, ove dvije inovativne dame potvrđuju tako da je za uspjeh najvažnija sjajna i originalna ideja!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook