Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Za svaku pohvalu je i rad profesora Miroslava Vrankića iz Rijeke. Mladi informatičar zaslužan je za nekoliko tehnoloških pomagala kojima se olakšava život osobama s invaliditetom. I ne čudi stoga što je mladog profesora Google uvrstio među 100 najvećih pokretača promjena u ovom dijelu Europe.


Vrata obitelji Keškić otvorio nam je Servus - uređaj koji gospodinu Stojanu, oboljelom od ALS-a, predstavlja i ruke i noge. 'Pomaže puno, s njim mogu komunicirati, telefonirati, televiziju, upalit svjetlo, upalit web, otvorit vrata, sve', kaže nam korisnik Servusa Stojan Keškić.

Vezani članci Nevolje s tehnologijom ''Tata, pa zašto si to napravio?!'': Kad se roditelji dokopaju tehnologije, gori su od male djece Korisnička podrška Korisnička podrška ima noćne more zbog ovakvih ljudi, pogledajte što im sve donose

Ovakvo upravljanje kućom pomoću govora olakšava živote osoba s invaliditetom. A sve to zahvaljujući riječkom profesoru Miroslavu Vrankiću. 'Meni je jako važno da pokušavam spajati svoja tehnička znanja s nečim što je korisno, ajmo reći da imam malo viši smisao', kaže profesor Miroslav Vrankić, čovjek koji stoji iza Servusa.

Profesor Vrankić na riječkom Tehničkom fakultetu osmislio je kolegij Asistivna tehnologija. Studente potiče da svojim informatičkim znanjima olakšaju život osobama s invaliditetom.

Pa razvijaju pravu znanstvenu fantastiku. Studenti svojim mislima mogu i pomicati kocku na ekranu. 'To nije čitač misli to će biti uređaj za komunikaciju putem misli gdje osoba koja ne može se pomicati, govoriti, čak ni gledati će moći komunicirati sa svojom okolinom na bazi nekakvih moždanih signala', objašnjava prof. Vrankić.

Google je profesora Vrankića uvrstio u 100 najvećih pokretača promjena u ovom dijelu Europe. 'Nisam to uopće očekivao, jako lijep osjećaj, poticaj možda za dalje da nastavimo dalje ovim smjerom', skroman je prof. Vrankić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook