Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Informatičar i matematičar

Bolja Hrvatska: Upoznajte Domagoja Bradača, dobitnika čak sedam Oskara znanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Upoznajte 18-godišnjaka koji je osvojio čak sedam Oskara znanja.

Četiri puta bio je prvak države u informatici te dva puta u matematici. Svojoj kolekciji medalja s inozemnih natjecanja sinoć je dodao još jednu - zlato iz Informatike. Domagoj Bradač je Bolja Hrvatska.

Pročitajte i ovo Katarina Brajdić - 4 Bolja Hrvatska Katarina ima posuđenu protezu: ''Kad čovjeku zatreba da mu je vratim, morat ću je vratiti'' Bolja Hrvatska 26.02.2024. - 2 Doktorirala s najvišim ocjenama Prva svjetska gramatika romskog jezika djelo je Katarine Katavić: "Jezik je prelijep, htjela sam ga prikazati što bolje mogu"

Sa zlatom oko vrata Domagoj se sinoć vratio u Hrvatsku. Na srednjoeuropskoj olimpijadi iz informatike potukao je konkurenciju iz 12 zemalja.

"Naravno da je poseban osjećaj doći ovdje, zlato je ono čemu čovjek teži i predstavljati Hrvatsku na tako velikom natjecanju i postići ovako uspjeh - to je definitivno dobar osjećaj", kaže Domagoj.

Njegov željeni fakultet je PMF pa smo Domagoja pratili i na upisu na spomenuti faks. Kako ga zanimaju i matematika i informatika, PMF mu je bio logičan izbor. "Pa zanimaju me i matematika i informatika, ovdje ima oboje pa se to učinio kao najbolji izbor", rekao je Domagoj.

Nakon upisa, Domagoju je poraslo raspoloženje. "Pa dobar je osjećaj, upisao sam fakultet koji želim i na jesen krećem ovdje", kaže on.

Brojne medalje s domaćih i inozemnih natjecanja donijele su mu izravan upis. Prije samo tjedan dana donio je broncu s matematičke olimpijade u Hong Kongu. A sada i zlato iz Rumunjske. Za nas ih je pobrojio čak 11.

Ni ponosni roditelji ih više ne broje. "Pa baš sad i ne, moram priznati zadnjih par godina svake godine nešto osvaja", kaže majka Edita. Domagoj se priprema u Informatičkom savezu. Zajedno s kolegama.

Puno mladih ljudi odlazi iz Hrvatske, no Domagoj smatra da zna kako ih zadržati. "Trebalo bi napraviti pozicije, omogućiti da oni mogu istraživati nove stvari i ostvariti svoj puni potencijal i znanje koje su stekli", kaže.

Ni sam još nije siguran hoće li ostati u Hrvatskoj. Sada je na umu jedino priprema za Rusiju i svjetsko natjecanje u matematici.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene