Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bolja Hrvatska

U ovom laboratoriju svakog dana analiziraju milijune novinarskih članaka, sve zbog borbe protiv jedne stvari

Aktualno Galerija Bolja Hrvatska: David Dukić, volonter - 1 Bolja Hrvatska: David Dukić, volonter - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Bolja Hrvatska: David Dukić, volonter - 2 Bolja Hrvatska: David Dukić, volonter - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Bolja Hrvatska: David Dukić, volonter - 3 Bolja Hrvatska: David Dukić, volonter - 3 Foto: Dnevnik Nove TV Bolja Hrvatska: Podaci - 1 Bolja Hrvatska: Podaci - 1 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Bolja Hrvatska: Podaci - 2 Galerija 1/5 >>
U istraživačkome laboratoriju TakeLab na FER-u razvijen je Retriever - platforma koja dnevno analizira milijune članaka napisanih na hrvatskome jeziku. Svrha platforme ADMO, bazirane na umjetnoj inteligenciji, jest korisnicima uštedjeti vrijeme i pomoći u borbi protiv dezinformacija. Ekipa iz TakeLaba je Bolja Hrvatska, a detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Lara Švigir.

Doktorand David Dukić jedan je od volontera u TakeLabu (Text Analysis and Knowledge Engineering Lab). Zajednički su osmislili platformu Retriever, koja može analizirati milijune članaka objavljenih na hrvatskom jeziku u posljednjih 20 godina.

"Članci se analiziraju u stvarnom vremenu i omogućavaju korisnicima da na vrlo efikasan i brz način dođu do informacija koje ih zanimaju. Npr. osobe, lokacije, organizacije, koje su teme aktualne, koje su se teme danas pojavljivale na hrvatskim portalima", objašnjava Dukić.

U tekstovima je kodirana većina ljudskog znanja, informacija, interakcija, a ekipa iz istraživačkog laboratorija TakeLab na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu pomaže da se sve to izvuče kako bismo naučili nešto o svom društvu.

"Volimo razvijati praktične sustave koji imaju praktičnu korist i poboljšavaju sve aspekte ljudskog života i to jest ideja umjetne inteligencije, tako da naši sustavi pomažu znanstvenicima u ovom trenutku", rekao je profesor s FER-a Jan Šnajder.

Pročitajte i ovo Crobarometar 25.03.2024. - 3 Izborni kompas Niste sigurni za koga glasati? Ova aplikacija pomoći će vam donijeti odluku

"Njima ovakav način pretrage znatno olakšava znanstveno istraživanje. Sustav se rapidno počeo razvijati i unutar godine dana uspjeli smo doći do sustava kakav je danas", rekao je Dukić.

No mogu ga koristiti svi, a sustav se kontinuirano razvija. Obuhvaća više od 30 hrvatskih portala, dnevno obradi oko 15.000 članaka, a analizu vrši pomoću umjetne inteligencije.

"Ako želite provoditi istraživanje, recimo usporediti diskurs vezan za migrantsku krizu između 2015. i 2020. godine, morate doći do nekih reprezentativnih članaka iz tog i ovog vremena. To ne možete napraviti nekakvim normalnim procesima koji su laicima dostupni", istaknuo je Marin Petričević.

Ali Retrieverom se to može. On ljudima štedi vrijeme. "S ciljem da dobijemo bolji uvid u to što se sve događa u medijskom prostoru'', napominje Šnajder.

Kroz sustav će se moći procijeniti primjerice u kojem se kontekstu, pozitivnom ili negativnom, neka osoba pojavljuje u naslovu. U realnom vremenu takve količine informacija ni stručnjaci ne mogu konzumirati pa im pomažu da uvid dobiju vrlo brzo.

"Pokušavamo raditi što bolju znanost. Nadam se da će platforma i dalje rasti", rekao je doktorand Josip Jukić.

Pročitajte i ovo Prva političarka stvorena umjetnom inteligencijom - 5 Predstavili Možemo! Ovo je Nitkolina: Prva hrvatska političarka stvorena umjetnom inteligencijom

Borba protiv dezinformacija

Već duže vrijeme u online svijetu traje borba protiv širenja dezinformacija. Stoga su uz pomoć projekta ADMO (Adria Digital Media Observatory) odlučili razviti alat koji omogućava praćenje i brzo reagiranje na opasne dezinformacije.

"Ažurna i široka borba i svijest o dezinformacija i širenju dezinformacija. Izolira tvrdnje koje bi bile zanimljive i potrebne za analizu", objasnila je Laura Majer, istraživačica i asistentica.

"Ideja je, naravno, opet omogućiti ljudima da naprave nešto što zbog silne količine podataka inače ne bi mogli, a ne zamijeniti ljude i ljudske stručnjake. Na koncu, dezinformacija je rezultat ljudi, pa je u redu da se oni time i bave", rekao je Šnajder.

U planu im je širenje i na okolne regije i zemlje kako bi što točnije i šire mogli stvoriti sliku društva u kojem živimo.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene