Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IZ MINUTE U MINUTU

Na Harkiv ispaljene kazetne bombe? "Ne možete pobijediti ujedinjen i hrabar narod!"

Prošlo je skoro tjedan dana od početka ruske invazije na Ukrajinu. Višesatni pregovori u ponedjeljak nisu urodili plodom i bit će nastavljeni. U dramatičnom obraćanju, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je da će zbog zločina nad civilima u Harkivu Rusija odgovarati pred međunarodnim sudom. U utorak je raketirano središte Harkiva, drugog po veličini ukrajinskog grada. Ima i ozlijeđenih i mrtvih.

 

U raketiranju u središtu Harkiva ima i poginulih i ranjenih. Spasioci pod ruševinama traže preživjele.

Zelenski je to nazvao terorom, dodavši da se Rusija sada može nazvati terorističkom zemljom.

Ukupni broj civilnih žrtava rata raste, objavili su iz UN-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rat u Europi Poljska bijesni jer je Rusija povrijedila zračni prostor: Varšava traži objašnjenje Moskve Vladimir Putin Procurio dokument Otkriveni Putinovi uvjeti za mir s Ukrajinom: "Želi je pretvoriti u kastriranu državu"

Tijek događaja pratite iz minute u minutu:

22:17 U napadu ruske vojske na Harkiv, drugi najveći grad u Ukrajini, jako je oštećena i zgrada u kojoj se nalazi slovenski konzulat. "Tada to nije upalilo, gospodine Putine, a neće ni danas u Ukrajini. Ne možete pobijediti ujedinjen i hrabar narod", napisao je na Twitteru Janez Janša. Više o tome pročitajte >>OVDJE.

22:03 Čula se serija eksplozija oko Kijeva, javljaju CNN-ovi novinari s terena.

22:01 EU je odobrila isključenje sedam ruskih banaka iz Swift bankarskog sustava, uključujući VTB banku, prenosi Bloomberg.

21:50 Više kazetnih bombi ispaljeno je u ponedjeljak na Harkiv, drugi najveći grad u Ukrajini, tvrdi udruga Human Rights Watch (HRW). "Geolocirali smo snimku jednog od napada kazetnim bombama na kojoj se, kako se čini, vide civilne žrtve", rekao je Sam Dubberly, voditelj laboratorija Digital Investigations HRW-a.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je kazao da su optužbe da Rusija koristi kazetne i vakumske bombe "lažne vijesti". Ruske operacije, rekao je Peskov, usmjerene su na vojne, a ne civilne ciljeve.

21:27 Velika Britanija uvodi sankcije Bjelorusiji zbog njezine uloge u ruskoj invaziji na Ukrajinu, objavila je vlada u utorak.

Ministrica vanjskih poslova Liz Truss rekla je da su sankcije pokrenute protiv pojedinaca i organizacija. ''Lukašenkov režim aktivno pomaže i podržava rusku ilegalnu invaziju. Osjetit će ekonomske posljedice svoje podrške Putinu'', napisala je Truss na Twitteru.

20:44 Ruske nuklearne podmornice otplovile su na vježbe u Barentsovo more u blizini Arktika, a mobilni lanseri projektila kreću se Sibirom. Vježbe su uslijedile nekoliko dana nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio da se ruske nuklearne snage stave u stanje visoke pripravnosti, javlja AFP.

20:38 Sve više država članica Europske unije razmatra zabranu pristajanja ruskim brodovima u svojim lukama, pojačavajući sankcije nakon zabrane zračnog prometa s Rusijom. Velika Britanija je odluku donijela već u ponedjeljak. Kanada je u utorak objavila da će tijekom ovoga tjedna zatvoriti svoje luke ruskim brodovima, nakon što je zabranila uvoz sirove nafte iz Rusije.

Dansko ministarstvo vanjskih poslova razgovaralo je u nedjelju o zatvaranju europskih luka za ruske brodove. I Francuzi navode da postoji mogućnost da zabrane pristajanje u svojim lukama, a grčka vlada je objavila da će provesti svaku odluku koju Komisija donese o tome.

20:32 Na društvenim mrežama proširila se videosnimka ruskih vojnika koji, kako piše, pljačkaju domove i trgovine u Ukrajini.

20:27 Bivši ruski ministar vanjskih poslova Andrej Kozirev pozvao je ruske diplomate da podnesu ostavke u znak prosvjeda zbog rata u Ukrajini. "Pozivam sve ruske diplomate da podnesu ostavke u znak prosvjeda", napisao je u tvitu.

"Dragi ruski diplomati, vi ste profesionalci, a ne jeftini propagandisti. Kad sam radio u Ministarstvu vanjskih poslova, bio sam ponosan na svoje kolege. Sada je jednostavno nemoguće podržati krvavi bratoubilački rat u Ukrajini", dodao je. Kozyrev je bio ministar vanjskih poslova od 1991. do 1996. za vrijeme predsjednika Borisa Jeljcina.

20:21 Ruska vojska oklijeva priznati gubitke u Ukrajini. Regionalne vlasti kažu kako se nudi odšteta obiteljima poginulih ruskih vojnika. Radio Ekho Moskvy, prije nego je blokirana, citirala čečenskog čelnika Ramzana Kadirova koji je rekao da će njihovi rođaci biti plaćeni 2 milijuna rubalja (manje 20.000 dolara po trenutnom tečaju).

Isti iznos spomenuo je i guverner Krasnodarskog kraja Veniamin Kondratyev kad je imenovao jednog ruskog vojnika ubijenog u Ukrajini. "Razumijem da ništa ne može ublažiti bol vašeg gubitka, ali nikoga nećemo ostaviti na cjedilu i podržat ćemo kolikogod možemo", rekao je.

20:12 Sjedinjene Države su zatražile u UN-u odlazak "ruskog obavještajnog agenta koji radi u Ujedinjenim narodima", navodi se u priopćenju američke diplomatske misije u toj organizaciji.

UN-ov glasnogovornik Stephane Dujarric potvrdio je američki zahtjev na svojoj dnevnoj tiskovnoj konferenciji. Odbio je iznijeti pojedinosti o radnom mjestu tog zaposlenika, otkriti njegov spol i reći radi li za UN-ova glavnog tajnika Antonija Guterresa na 38. katu staklene zgrade na Manhattanu gdje su njegovi uredi.

Rekao je da dotična osoba radi u "tajništvu" UN-a i da zbog prava na osobnu privatnost i "osjetljivost" predmeta ne može dati drugi komentar.

20:10 Međunarodni sud pravde (ICJ), glavno pravosudno tijelo Ujedinjenih naroda, potvrdio je da će 7. i 8. ožujka održati rasprave o ratu u Ukrajini.

Ukrajina je u nedjelju podnijela tužbu sudu zbog "spora... koji se odnosi na tumačenje, primjenu i ispunjavanje Konvencije iz 1948. i sprječavanje kažnjavanja zločina genocida", navodi se u priopćenju ICJ-a.

20:02 Hoće li se rat preliti i na šira područja? Strašno zvuči Putinova poruka civilima da do ponoći napuste Kijev. U Dnevniku Nove TV gostovao je vojni analitičar Ivica Mandić. Cijeli razgovor pročitajte >>OVDJE.

19:56 Sigurnosni analitičar Branimir Vidmarović komentirao je u Dnevniku Nove TV stanje u Ukrajini. Razgovor s njim pročitajte >>OVDJE.

19:50 Rusija je blokirala dva neovisna medija zbog širenja "namjerno lažnih informacija" o invaziji Moskve na Ukrajinu. Ruski glavni tužitelj naredio je državnom medijskom nadzorniku da "ograniči pristup" TV kanalu Dozhd, također poznatom kao TVRain, i radiju Ekho Moskvy.

Zabrana je nastala zbog, kako su naveli, "namjernog i sustavnog" objavljivanja "informacija koje pozivaju na ekstremističke aktivnosti, nasilje" i "namjerno lažnih informacija o akcijama ruskog vojnog osoblja" u Ukrajini. Glavni urednik Ekho Moskvy Aleksej Venediktov rekao je na Telegramu da je radio stanica isključena.

19:47 Meksiko neće uvesti ekonomske sankcije Rusiji, rekao je meksički predsjednik Andrés Manuel López Obrador.

"Nećemo poduzeti nikakvu ekonomsku odmazdu jer želimo imati dobre odnose sa svim vladama na svijetu i želimo biti u mogućnosti razgovarati sa stranama u sukobu", rekao je López Obrador. "Mislimo da je najbolje promovirati dijalog za postizanje mira", dodao je.

19:34 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski iznio je svoje uvjete za nastavak pregovora s Rusijom. Više o tome pročitajte >>OVDJE.

19:32 U Mariupolju je RPG 7B2 otišao u ruke Oružanih snaga Ukrajine.

19:30 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski telefonski je razgovorao s američkim predsjednikom Joeom Bidenom. Zelenski je nakon toga na Twitteru napisao da su razgovarali o antiruskim sankcijama i obrani Ukrajine.

"Moramo zaustaviti agresora što je prije moguće", napisao je i zahvalio na podršci.

19:17 Ruske snage ušle su u grad Herson na jugu Ukrajine, priopćilo je ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova. "Ukrajina i dalje kontrolira zgradu gradske uprave", rekao je na televiziji savjetnik ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova Vadim Denisenko.

19:15 Ruski državni mediji objavili su da će se drugi krug pregovora održati u srijedu. Ukrajinski dužnosnici za sada nisu potvrdili datum nastavka pregovora. Ruska državna novinska agencija RIA objavila je da će se drugi krug pregovora održati u Bjelorusiji u blizini bjelorusko-poljske granice.

Prema riječima bjeloruskog političara Jurija Voskresenskog, očekuje se da će prvi članovi izaslanstava stići u glavni grad Bjelorusije, Minsk tijekom večeri. Prvi krug pregovora u ponedjeljak trajao je pet sati i završio bez pomaka.

19:09 Europski parlament je u utorak najoštrije osudio nelegalnu, ničim izazvanu rusku vojnu agresiju protiv Ukrajine, sudjelovanje Bjelorusije u toj agresiji te izrazio duboko žaljenje što se Srbija nije pridružila europskim sankcijama protiv Moskve. Više o tome pročitajte >>OVDJE.

18:50 Ministri vanjskih poslova zemalja NATO-a održat će u petak hitan sastanak zbog ruske invazije na Ukrajinu. U priopćenju objavljenom u utorak, navodi se da će se sastanak održati u sjedištu NATO-a u Bruxellesu. Sastankom će predsjedati šef saveza Jens Stoltenberg.

18:41 Pet je osoba poginulo, a pet je ranjeno u ruskom napadu na TV toran u Kijevu. Dvije rakete pogodile su mjesto u neposrednoj blizini, javljaju mediji.

Riječ je o spomen mjestu koje obilježava sjećanje na žrtve Babinog Jara, mjesta na kojemu je počinjen veliki masakr nad Židovima tijekom holokausta. SS trupe u dva dana su 1941. ubile gotovo 34.000 Židova u ratu Adolfa Hitlera protiv Sovjetskog Saveza. Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova opisalo je ruski čin kao čin "barbarstva".

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski napisao je na Twitteru: "Svijetu: koja je svrha govoriti 'nikad više' 80 godina, ako svi šute kada bomba padne na isto mjesto u Babinom Jaru? Najmanje je pet ubijenih. Povijest se ponavlja…"

18:31 Aktivirali su se Liječnici bez granica. Raspoređuju timove u Poljskoj, Moldaviji, Mađarskoj, Rumunjskoj i Slovačkoj. Međunarodna humanitarna medicinska organizacija priopćila je kako su timovi podijelili komplete za ratne ranjenike u ključnom lučkom gradu Mariopolju.

Organizacija je priopćila da je također osigurala telemedicinsku obuku za njegu traume za 30 kirurga iz istočne Ukrajine. Na granici između Ukrajine i Poljske, timovi trenutno pokušavaju dovesti neophodno osoblje i zalihe u Ukrajinu i uspostaviti aktivnosti hitnog odgovora s obje strane granice.

"Naši timovi na ukrajinsko-poljskim graničnim prijelazima viđaju ljude koji prelaze pješice, u automobilima i autobusima, mnogi umorni i iscrpljeni, a neki s djecom od 25 dana. Mnogi od onih koji prelaze poljsku granicu rekli su nam da su proveli duge sate u redovima na niskim temperaturama. Neki su bili dehidrirani, a drugi su patili od hipotermije", navode iz organizacije.

18:02 Premijer Rusije Mihail Mišustin objavio je novu mjeru kojom će se Rusi pokušati izboriti protiv sankcija koje su im nametnute. "Privremeno ćemo zabraniti zapadnim tvrtkama napuštanje našeg tržište", rekao je.

"Zabranit ćemo im da napuste investicije koje imaju u Rusiji", dodao je Mišustin. Najavu prekida vlasničke povezanosti s ruskim kompanijama najavilo je nekoliko velikih kompanija, poput britanskog BP-a, američkog Shella i norveškog Equinora, piše ABC News.

17:46 Pet osoba je ubijeno, a pet je ranjeno nakon što su ruske snage napale televizijski toranj u Kijevu. Prema Državnoj službi za hitne slučajeve Ukrajine, dvije su rakete pogodile i zapalile zgradu tik uz TV toranj. Požar je ugašen.

16:53 Američki državni tajnik Antony Blinken upozorio je kako ruski zločini u Ukrajini "rastu iz sata u sat", dok granate pogađaju bolnice, škole i stambene zgrade.

Obraćajući se Vijeću za ljudska prava UN-a, rekao je da ruski "smišljen, ničim izazvan i neopravdani napad na Ukrajinu" stvara strašnu humanitarnu krizu u toj zemlji. Blinken je također upitao treba li Rusiji dopustiti da zadrži svoje mjesto u Vijeću.

16:46 Iz Hrvatske udruge djelatnika Hitne medicinske pomoći doznaje se da su uputili dopis ministru zdravstva Viliju Berošu u kojem ga obavještavaju da su liječnički timovi potrebni kao ispomoć na granici Ukrajine i Mađarske.

"Kolege iz Mađarske bi riješile smještaj i prehranu za naše ekipe, kao i vodiča do mjesta uz granicu", navode u dopisu i dodaju da će uz suglasnost ministarstva i ravnatelja osigurati ljude i pobrinuti se za donaciju lijekova i opreme. Od Beroša očekuju hitan odgovor o toj inicijativi.

16:44 Ruske postrojbe i proruski separatisti na istoku Ukrajine spojili su se u utorak na obali Azovskog mora, rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov. Snage proruskog separatističkog teritorija Donecka "spojile su se s vojnim postrojbama oružanih snaga Ruske Federacije, koje su preuzele nadzor nad ukrajinskim područjima duž Azovskog mora", navodi.

U utorak, "ruska vojska izvela je napade visoko preciznim oružjem dalekog dometa s mora", dodao je, ne precizirajući ciljano područje. Po njemu, u Ukrajini su "pogođene dvije zračne luke i tri radara protuzračne obrane". "Nije gađana nikakva civilna infrastruktura", rekao je.

Nešto prije, Eduard Basurin, zapovjednik separatističkih snaga Donecka, rekao je da im je cilj "potpuno" okruženje Mariupolja, strateškog lučkog grada na Azovskom moru, u kojem živi pola milijuna ljudi.Grad Volnovaha, sat vremena sjeverno od Mariupolja, je velikim dijelom uništen, rekao je Pavlo Kirilenko, ukrajinski guverner Donecka.

16:35 Ruska vojska napala je odašiljač kojega koristi lokalna televizija.

Ukrajinske televizije kraće vrijeme bile su bez signala.

16:01 Finska danas raspravlja o pridruživanju NATO-u unatoč tome što susjedna Rusija prijeti toj zemlji "vojnim i političkim posljedicama" ako se pridruže vojnom savezu. Dogodilo se to nakon što je Putin poveo rat protiv Ukrajine.

15:45 Kijevom ponovno odjekuju eksplozije. Oglasile su se i sirene, kako bi upozorile građane da krenu u skloništa, javlja lokalni The Kyiv Independent.

15:43 Italija je premjestila svoje veleposlanstvo iz Kijeva u grad Ljviv u zapadnoj Ukrajini u svjetlu pogoršanja "sigurnosne situacije" u glavnom gradu Ukrajine. Talijansko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je premjestilo veleposlanstvo kako bi moglo "nastaviti obavljati svoje dužnosti". Francuska je jučer najavila da će premjestiti svoje veleposlanstvo iz Kijeva u Ljviv.

15:37 Premijer Andrej Plenković i hrvatska Vlada čvrsto podupiru kandidacijski status Ukrajine za članstvo u EU. Više o tome pročitajte >>OVDJE.

15:14 Drugi krug pregovora između Rusije i Ukrajine zakazan je za srijedu, javila je ruska državna novinska agencija Tass, citirajući izvor s ruske strane.

Prva runda pregovora koja je održana u blizini bjelorusko-ukrajinske granice u ponedjeljak završila je nakon otprilike šest sati bez ikakvog pomaka, ali su se obje strane dogovorile o daljnjoj rundi u narednim danima.

15:10 Na društvenim mrežama objavljena je snimka ruskog termobaričnog višecjevnog raketnog bacača TOS-1A s 24 cijevi kako napada ukrajinske položaje.

15:06 Kineski ministar vanjskih poslova izjavio je da "duboko žali" zbog sukoba u Rusiji. Ukrajinu je nazvao "kolegama".

15:04 Dvije najveće svjetske tvrtke za prijevoz kontejnera zaustavljaju rezervacije tereta u i iz Rusije. "Budući da sankcije već izravno i neizravno utječu na stabilnost i sigurnost naših operacija, nove rezervacije Maerska za Rusiju i iz Rusije bit će privremeno obustavljene, s iznimkom hrane, medicinskih i humanitarnih potrepština", priopćio je brodski div Maersk.

I Mediterranean Shipping Company (MSC) također zaustavlja sve rezervacije tereta u i iz Rusije. MSC će nastaviti prihvaćati i provjeravati rezervacije za dostavu osnovnih dobara kao što su hrana, medicinska oprema i humanitarna roba.

14:49 Rusko ministarstvo obrane upozorava stanovnike Kijeva da napuste svoje domove jer planiraju napade na mete u glavnom gradu Ukrajine, javlja ruska državna novinska agencija Tass.

U priopćenju objavljenom poslijepodne, ministarstvo obrane navodi da se njihove snage spremaju pokrenuti "visoko precizne napade" protiv "Sigurnosne službe Ukrajine (SBU) i 72. Centra za informacijske i psihološke operacije (PSO)" u Kijevu.

"Pozivamo građane Ukrajine koje su ukrajinski nacionalisti umiješali u provokacije protiv Rusije, kao i stanovnike Kijeva koji žive u blizini trafostanica, da napuste svoje domove", poručili su u priopćenju, prenosi The Guardian.

14:47 Čelnici Njemačke i Luksemburga izrazili su potporu građanima Ukrajine tijekom zajedničke tiskovne konferencije u Berlinu. Njemački kancelar Olaf Scholz pozvao je ruskog predsjednika Vladimira Putina da "odmah prekine sve borbene operacije, povuče sve ruske trupe i vrati se dijalogu".

"Krvoproliću mora doći kraj. Vladimir Putin vrijeđa ukrajinski narod", dodao je Scholz. "Ovo će biti vrlo dramatična vremena. Slike s mnogo mrtvih i ozlijeđenih, uništene zgrade i infrastruktura zbog kojih smo morali žaliti samo su početak onoga što će vjerojatno doći", dodao je.

14:43 Rusija se sprema pokrenuti "opsežnu informacijsko-psihološku operaciju" protiv Ukrajine, izjavio je ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov. "Njegov cilj je lažima slomiti otpor Ukrajinaca i ukrajinske vojske", rekao je Reznikov u priopćenju.

Kako je rekao, Rusija je planirala stvoriti "komunikacijske probleme" i izmisliti izvješća da je ukrajinsko vojno i političko vodstvo "pristalo na predaju" ruskim snagama. "Kao 'potvrda' toga, širit će se lažni - navodno potpisani - dokumenti, kao i montirani lažni videozapisi", rekao je Reznikov. "Ovo je laž. Ovo se neće dogoditi. Neće biti predaje! Samo pobjeda", dodao je.

14:20 BBC piše kako je 10 ljudi poginulo, a još 20 je ozlijeđeno u eksploziji u Harkivu.

14:05 Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev odgovorio je na opasku francuskog ministra financija Bruno Le Maire koji je rekao da Francuska vodi ekonomski rat sa Rusijom.

"Patite što pričate, gospodo Ne zaboravite da su kroz ljudsku povijest ekonomski ratovi često prerastali u prave", napisao je Medvedev na francuskom.

 

Više o tome OVDJE

14:00 Change.org, ruska peticija protiv rata u Ukrajini skupila je više od milijun potpisa, a slične peticije potpisuju i članovi različitih ruskih profesionalnih organizacija, doznaje CNN.

13:56 Datum druge runde pregovora između Rusije i Ukrajine još nije određen, inforimiran izvor iz blizine pregovarača rekao je Interfaxu.

13:16 Robert Barić, vojni analitičar za DNEVNIK.hr objasnio je konvoj oklopnih vozila koji već danima mile prema Kijevu.

Objašnjenje čitajte OVDJE

12:43 Zapadne sankcije nikada neće promijeniti ruske pozicije oko Ukrajine, objavio je u utorak Kremlj.

"Oni računaju na to da će nas prisiliti da promijenimo stajalište. To ne dolazi u obzir", kazao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odgovarajući na uvedene zapadne sankcije zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Peskov je novinarima rekao da je ruski predsjednik Vladimir Putin izvješten o prvom krugu pregovora vođenih u ponedjeljak između ruskih i ukrajinskih dužnosnika, no da je još uvijek rano dati ocjenu o njihovom rezultatu.

Ne postoje planovi za razgovore između predsjednika Putina i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija, kazao je Peskov dodajući da Moskva i dalje priznaje Zelenskija kao ukrajinskog čelnika.

Po njegovim riječima, Zelenskij može spriječiti daljnje žrtve ako izda naredbu da se položi oružje.

12:30 Volodimir Zelenski, koji poziva da Ukrajina odmah uđe u Europsku uniju nakon ruske invazije, obratio se videovezom na izvanrednoj sjednici Europskog parlamenta.

"Svaki glavni trg u našoj zemlji zvat će se Trg slobode. Neće nas slomiti", rekao je aludirajući na ruski raketni napad na Trg slobode u Harkivu. Njegov govor isprekidan je burnim pljeskom.

12:27 Zelenski je raketiranje središta Harkiva nazvao neskrivenim terorom. 

"Nakon toga Rusija postaje teroristička zemlja. Nitko ovo neće oprostiti, Nitko zaboraviti", prenoosi njegove riječi Kyiv Independent.

Inače, CNN piše kako je u raketiranju ozlijeđeno najmanje 20 ljudi. Još se traže zarobljeni ispod ruševina.

 BBC navodi kako je poginuo student iz Indije.

12:02 Iz Ureda predsjednika Republike, Zorana Milanovića, oglasili su se priopćenjem u kojem demantiraju da je vojska podigla stupanj pripravnosti.

Što je rekao, čitajte OVDJE.

12:00 Počela je izvanredna sjednica Europskog parlamenta: Očekuje se obraćanje Zelenskog. Pratite ga OVDJE.

11:49 Nove informacije dolaze iz Harkova na čijem je Trgu slobode jutros odjeknula eksplozija. Zna se za šestero ozlijeđenih, ne zna se ima li poginulih.

 

11:45 Njemački Luftwafee objavio je kako nad Poljskom nadlijeće njihov avion u patroli.

 

11:34 Bjeloruske trupe ušle su na ukrajinski teritorij, objavila je Vrhovna Rada na Facebooku.

"Informaciju je javnosti potvrdio Vitalij Kirilov, glasnogovornik snaga teritorijalne obrane Sjever. Više detalja kasnije", napisali su.

 

11:30 Temperature u minusu i snijeg stvaraju dodatne probleme Ukrajincima u negrijanim skloništima.

11:25 Ruski ministar obrane Sergej Šojgu optužuje ukrajinske snage da raspoređuju raketne bacače i ostalo naoružanje po stambenim zgradama, blizu škola i vrtića te da koriste civile kao ljudski štit, piše ruski Interfax.

11:21 Zelenski se na Twitteru zahvalio na podršci vojvodi i vojvotkinji od Cambridgea. 

11:12 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji poziva da Ukrajina odmah uđe u Europsku uniju nakon ruske invazije, obratit će se videovezom na izvanrednoj sjednici Europskog parlamenta u utorak u 12:30, najavila je predsjednica te institucije Roberta Metsola.

11:10 Ukrajinske vojne vlasti tvrde kako je 5710 ruskih vojnika ubijeno u sukobima u prvih pet dana invazije.

U video objavljenom na Facebooku, glasnogovornik generalnog štaba dodao je zarobljeno 200 ruskih vojnika, a uništeno 198 ruskih tenkova, 29 aviona, 846 oklopnih vozila i 29 helikoptera. BBC koji koji ih navodi, te informacije nije mogao provjeriti.

10:48 Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je državnim medijima da se njegova vojska neće pridružiti ruskim trupama u invaziji na Ukrajinu, piše u utorak BBC.

10:45 Gradonačelnik ukrajinskog Mariupolja objavio je u utorak da se taj grad nalazi pod stalnom topničkom vatrom u kojoj su poginuli civili te je oštećena infrastruktura, dok ruska invazija na Ukrajinu ulazi u šesti dan.

"Imamo stambene četvrti koje su granatirane već pet dana. Tuku nas topništvom, raketama GRAD, napadaju nas zračnim snagama", kazao je Vadim Bojčenko, javljajući se u program ukrajinske TV.

Mariupolj je u utorak i bez struje nakon ruske ofenzive, napisao je na Facebooku Pavlo Kirilenko, guverner regije Doneck.

"Mariupolj i Volnovaha su naši! Dva grada trpe pritisak neprijatelja, ali se ne daju. U Mariupolju, prekinut je dovod električne energije, grad je bez struje", napisao je na Facebooku.

Dva grada nalaze se na putu ruskih snaga koje dolaze s jedne strane s Krima, a s druge iz separatističke regije Doneck.

 "Oštećena je civilna infrastruktura, škole, kuće. Mnogo je ozlijeđenih. Poginuli su žene i djeca", kazao je.

10:25 Zamjenik britanskog premijera i ministra pravosuđa Dominic Raab upozorio je u utorak da će ruski predsjednik Vladimir Putin biti smatran odgovornim u slučaju eventualnih ratnih zločina u Ukrajini. Ako ICC odluči djelovati, "Velika Britanija i njezini saveznici dat će svoju praktičnu i logističku potporu", kazao je Raab.

10:05 Ukrajinski veleposlanik u UN-u Sergej Kislicija na izvanrednoj sjednici Opće skupštine UN-a pročitao je SMS poruke koje je jedan ruski vojnik navodno slao majci prije nego što je poginuo u Ukrajini.

"Mama, ja sam u Ukrajini, ovdje bijesni strašan rat, bojim se, bombardiramo sve gradove, ciljamo i civile", navodno je napisao. 

Cijeli govor veleposlanika čitajte OVDJE.

9:55 Rusko napredovanje prema gradu Kijevu je slabo, objavilo je britansko ministarstvo obrane pozivajući se na obavještajne podatke. Navode da je to rezultat logističkih poteškoća". Vojska je ojačala napade sjeverno od glavnog grada.

"Ruske snage pojačale su korištenje topništva sjeverno od Kijeva i u blizini gradova Harkiva i Černihiva. Korištenje teškog topništva u gusto naseljenim urbanim područjima uvelike povećava opasnost od civilnih gubitaka".

"Rusija nije uspjela preuzeti kontrolu nad zračnim prostorom iznad Ukrajine", dodalo je ministarstvo.

Regionalni čelnik regije Harkiva Oleg Sinegubov rekao je da je Rusija pokrenula napad raketnim sustavom GRAD i krstarećim projektilima na Harkiv i da je odgovorna za ratne zločine.

Harkiv je posljednjih dana pod snažnom vatrom. To je drugi najveći ukrajinski grad u kojemu živi oko 1,6 milijuna ljudi.

9:34 Međunarodni kazneni sud (ICC) u Haagu pokrenut će istragu o mogućim ratnim zločinima koje je Rusija počinila u Ukrajini, najavio je glavni tužitelj ICC-a Karim Khan, koji mora dobiti odobrenje za istragu od ICC-a, a Rusija taj sud ne priznaje. Više o tome OVDJE.

9:29 Raketni napad izveden u blizini ukrajinskog grada Volodimira, na 15 kilometara udaljenosti od poljske granice, probudio je jutros i stanovnike na istoku Poljske. Ovaj napad najbliži je poljskoj granici do sad.

9:17 Na Twitteru je objavljena snimka pada projektila na zgradu u  Harkivu. Prema prvim informacijama, ima i ozlijeđenih.

Pogledajte je OVDJE

8:00 Ruska vojska nalazi se pred vratima ukrajinskog grada Hersona, na jugu zemlje, rekao je gradonačelnik tog grada u noći na utorak.

"Na ulazima u Herson, ruska vojska postavila je kontrolne postaje. Teško je reći kako će se situacija razvijati", napisao je na Facebook stranici Igor Kolikajev, gradonačelnik Hersona.

Dodao je da je Herson "ukrajinski grad i to će i ostati. "Herson će se oduprijeti!", napisao je.

7:27 Najmanje 413 osoba uhićeno je u Rusiji tijekom prosvjeda protiv rata u Ukrajini u ponedjeljak, izvijestila je stranica za građanska prava OVD-Info, čime se ukupan broj uhićenih od početka demonstracija u četvrtak popeo na 6440.

Više o tome OVDJE.

6:55 Navodno je bombardiran i rehabilitacijski centar u za veterane u blizini Kijeva, javlja Kyiv Independent.

6:52 Do 70 ukrajinskih vojnika poginulo je u topničkom napadu u u nedjelju u gradu Oktirka u Sumskoj oblasti, potvrdio je ukrajinski parlament koji im je na Twitteru odao počast. 

Više o tome OVDJE.

6:50 Sirene odjekuju zemljom i ovo jutro. 

5:00 Južna Koreja šalje humanitarnu pomoć vrijednu milijun dolara.

4:52 Kibernetički napad na državu članicu NATO-a mogao bi pokrenuti članak 5, klauzulu o kolektivnoj obrani, rekao je dužnosnik NATO-a u ponedjeljak.

Više o tome OVDJE.

4:17 Ruski napadi na istočni ukrajinski Harkiv i glavni grad Kijev nastavljeni su preko noći, dok su u napadu na sjeveroistočnu regiju Sumi gubitke pretrpjele obje strane.

U Harkivu je ruska vojska digla u zrak trafostanice, rekao je gradonačelnik Ihor Terekhov, a prenosi novinska agencija Ukrinform. Napadi su navodno uzrokovali probleme s opskrbom strujom i vodom.

Novinska agencija UNIAN izvijestila je da su gornji katovi dvaju nebodera uništeni. Informacija se nije mogla neovisno provjeriti, piše Dpa.

U međuvremenu, ruske trupe su navodno napredovale prema glavnom gradu. Situacija je i dalje napeta, napisao je ukrajinski vojni glavni stožer na Facebooku.

3:30 Osam zemalja članica Europske unije objavile su otvoreno pismo u kojem se zalažu da Ukrajina hitno dobije status kandidata za primanje u članstvo. To su zatražile Bugarska, Estonija, Češka, Latvija, Litva, Poljska, Slovačka i Slovenija.

3:26 Walt Disney Co priopćio je u ponedjeljak da obustavlja prikazivanje kino filmova u Rusiji, uključujući nadolazeće izdanje Pixar Animation Studios "Turning Red", navodeći kao razlog "ničim izazvanu invaziju na Ukrajinu i tragičnu humanitarnu krizu".

2:28 Pavel Podvig, stručnjak za nuklearno oružje, kazao je za BBC da je Putinovo stavljanje nuklearnih snaga svoje zemlje u pripravnost signal SAD-u da se ne miješa u Ukrajinu.

"Sama činjenica da se nuklearno oružje umiješalo u ovu već složenu situaciju je zabrinjavajuća", rekao je, ali i istaknuo: "To nije tako negativan razvoj kao što se čini".

2:14 U tijeku je napad na Kherson, veliki grad na jugu Ukrajine, potvrdila je ukrajinska Državna služba za posebne komunikacije. Ruska vojska postavila je niz kontrolnih točaka u okolici grada.

1:55 Sjedinjene Države obećale su više sankcija Rusiji i više oružja za ukrajinsku vojsku, rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba.

Nakon telefonskog razgovora s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom, Kuleba je tweetao kako "američka potpora Ukrajini ostaje nepokolebljiva".

"Naglasio sam da Ukrajina žudi za mirom, ali sve dok smo pod napadom Rusije, potrebno nam je više sankcija i oružja. Tajnk me uvjerao u oboje. Koordinirali smo daljnje korake."

1:53 Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u ponedjeljak da će oni koji isporučuju smrtonosno oružje Ukrajini snositi odgovornost ako ono bude korišteno tijekom ruske vojne operacije u toj zemlji.

Ministarstvo je dodalo da koraci koje je Europska unija poduzela protiv Rusije neće ostati bez oštrog odgovora. Više pročitajte >>OVDJE.

1:48 Zastupnica ukrajinskog parlamenta Kira Rudik rekla je za CNN da su pregovori s Rusijom na granici Bjelorusije i Ukrajine u ponedjeljak rezultirali "žešćim zračnim napadima" na Kijev.

 

Rudik, koja se nalazi u Kijevu, rekla je da su udari bili "očekivani" jer se riječima ruskog predsjednika Vladimira Putina ne može vjerovati.

"Večeras su bili 'mirni pregovori' koji su očito rezultirali jačim zračnim napadima odmah nakon što su pregovori završili. Upravo su se zračni udari intenzivirali i više je alarma za cijelu noć. To smo predvidjeli, dopustite mi da vam dam nekoliko savjeta i trikova kako razgovarati s Putinom. Kada on kaže, 'Želim mir', to znači: 'Natjerat ću svoje trupe da te ubiju.' Ako kaže: 'To nisu moje trupe', to znači: 'To su moje trupe i ja ih skupljam.' A ako kaže... 'Povlačim se', to znači 'pregrupiram se i dobivam još vojnika da te ubiju'", rekla je.

"Dakle, nije vijest za nas kada je krenuo u 'mirne pregovore'... da će na kraju dovesti više vojnika, uništiti više zgrada i pokušati ubiti još Ukrajinaca", objasnila je Rudik.

Dodala je: "Provela sam dan skupljajući sve što mogu kako bi tim otpora koji sam formirala mogao preživjeti opsadu ako je bude. I očekujemo da će biti opsade u Kijevu."

Rudik je također rekla da će Putin idućih dana "podići ulog".

"Naš prvi strah je od napada zračnih snaga koji će biti sve intenzivniji. I to smo vidjeli već danas. Dakle, sutra i prekosutra će ih biti više, da stvaraju teror i da stvaraju strah. Što očekujemo. Zato se ne bojimo", rekla je Rudik.

1:42 Maxar je ažuriranu duljinu konvoja pripisao dodatnim satelitskim snimkama koje su prikupili i analizirali. Iz Maxara su rekli da podaci i slike snimljene u ponedjeljak pokazuju da se konvoj proteže od zračne baze Antonov do sjeverno od Pribyrska u Ukrajini.

Usporedbe radi, Pribyrsk je bliže granici Ukrajine i Bjelorusije i propalog nuklearnog reaktora u Černobilu nego Kijevu. 

1:39 Ponovno su se oglasile sirene u Kijevu.

 

1:28 Iz tvrtke za satelitske snimke Maxar Technology kažu da su ranija izvješća koja pokazuju da je kolona ruskih oklopnih vozila i teknova koja napreduje prema Kijevu duga 17 milja (27 km) netočna.

Prema Maxaru, konvoj se zapravo proteže oko 40 milja (64 km).

Tvrtka je dodala da nove slike također prikazuju kopnene trupe i napadne helikoptere u južnoj Bjelorusiji, manje od 30 kilometara od granice s Ukrajinom, javlja BBC.

1:17 Napad ruskim balističkim projektilima uništio je tri stambene zgrade u Kijevskoj oblasti - u Vasilkivu, Biloj Cerkvi i Kalynivki, priopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova.

1:12 Eksplozije odjekuju i u blizini zračne luke Kherson. 

 

1:08 Alžirska državna tvrtka za naftu i plin spremna je dodatno isporučiti plin u EU iz svog viška, u slučaju pada opskrbe plinom zbog ruske invazije Ukrajine.

Izvršni direktor Sonatracha Toufik Hakkar rekao je da bi se neispunjeni kapaciteti na plinovodu Transmed koji povezuje Alžir s Italijom mogli iskoristiti za povećanje opskrbe. Alžirski plin čini oko 11 posto europskog uvoza plina.

00:57 Po Glavnom stožeru ukrajinskih Oružanih snaga, Rusija planira uključiti bjelorusku vojsku u svoj rat, kako bi dodatno pritisnula ukrajinsku obranu na granici.

00:39 Najmanje devet civila ubijeno je u ruskim raketnim napadima u ponedjeljak na ukrajinski grad Harkiv, rekao je gradonačelnik Igor Terekhov. Među stradalima je i troje djece.

"Danas smo imali jako težak dan. To nam je pokazalo da to nije samo rat, ovo je masakr ukrajinskog naroda", napisao je na svom Telegram računu. "Projektili su pogodili stambene zgrade, ubijajući i ranjavajući civile. Ovo je užasno", rekao je.

Terekhov je kazao i da su četiri osobe izašle iz skloništa po vodu te su ubijene. Obitelj od dvoje odraslih i troje djece živa je izgorjela u svom automobilu, rekao je. Još 37 osoba je ozlijeđeno. Gradska uprava Harkiva dala je iste brojke, piše CNN.

00:35 Britanski premijer Boris Johnson obećao je da će Velika Britanija "nastaviti s maksimalnim pritiskom" na Rusiju. Djelovanje Ujedinjenog Kraljevstva i njezinih zapadnih saveznika osigurat će da Vladimir Putin "osjeti posljedice svojih postupaka", rekao je Johnson.

"Mi govorimo jednim glasom kada kažemo - Putin mora propasti." Johnson je to izjavio uoči službenog posjeta Poljskoj i Estoniji, gdje će se sastati s čelnicima NATO-a i posjetiti britanske trupe.

Rekao je da su obje zemlje "akutno pogođene" ruskom invazijom. "Imamo zajedničke vrijednosti koje je važnije nego ikad zaštititi, jer se humanitarna situacija pogoršava", rekao je novinarima.

00:22 U Ukrajini je zabilježeno najmanje 406 civilnih žrtava, uključujući najmanje 102 ubijena samo u proteklih nekoliko dana, rekao je u ponedjeljak podtajnik Ujedinjenih naroda za humanitarna pitanja i koordinator hitne pomoći Martin Griffiths, pozivajući se na podatke iz Ureda Visokog povjerenika UN-a za ljudska prava.

00:20 Ruski predsjednik Vladimir Putin zabranio je u ponedjeljak Rusima da iznose devize izvan zemlje, u pokušaju da stabilizira vrijednost rublje koja je povijesno potonula nakon uvođenja sankcija.

Odluka o zabrani iznošenja deviza stupa na snagu u utorak, objavio je Kremlj.

Uz to, ruski izvoznici će 80 posto svojih deviznih prihoda morati pretvoriti u rublje i održavati takav omjer i u buduće.

Ove dramatične mjere nastojanje su da se rusko gospodarstvo obrani od zapadnih sankcija, uvedenih nakon ruske invazije na Ukrajinu.

SAD, EU i druge zemlje isključile su Rusiju iz globalnog sustava plaćanja SWIFT i blokirale sve transakcije ruske središnje banke. Time se žele neutralizirati goleme ruske devizne rezerve, nagomilane zadnjih godina zahvaljujući prihodima od prodaje nafte.

Prodaja deviza jedno je od glavnih oruđa kojom se zemlje koriste kad žele osnažiti domaću valutu. Rublja se strmoglavila u odnosu na euro i dolar čim su se u ponedjeljak otvorile burze.

Zapadne sankcije već su prisilile rusku središnju banku da oštro digne kamate, s 10,5 na 20 posto, kako bi suzbila inflaciju.

00:15 Ukrajinska veleposlanica u SAD-u Oksana Markarova rekla je da je Rusija danas koristila zabranjeno termobarično oružje, tzv. vakuumsku bombu. Više pročitajte >>OVDJE.

00:01 Objavljeni su satelitski snimci ruskog vojnog konvoja na periferiji Kijeva koji se protezao najmanje 15 km, ponegdje i u četiri reda.

 

23:30 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski oglasio se na društvenim mrežama i u obraćanju poručio da će Rusija zbog zločina u Harkivu odgovarati pred međunarodnim sudom: "To je kršenje svih konvencija!". Više pročitajte >>OVDJE.

Sve o zbivanjima u Ukrajini u ponedjeljak pročitajte >>OVDJE.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene