Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podržao i Milanović

Hrvatska podupire Ukrajinu kao kandidata za članstvo u EU: Zelenski u ponedjeljak zatražio prijem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković i hrvatska vlada čvrsto podupiru kandidacijski status Ukrajine za članstvo u EU, rekao je glasnogovornik vlade Marko Milić u utorak.

Zelenski je u ponedjeljak potpisao službeni zahtjev za prijem Ukrajine u članstvo Unije, a u utorak se video vezom obratio na izvanrednoj sjednici Europskog parlamenta.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Jačanje hrvatskih snaga Plenković otkrio novi potez vojske nakon Rafalea: "To je ključni veliki projekt " Andrej Plenković, Zoran Milanović - 3 na Plesu Novinari pitali Jandrokovića je li tampon zona, a ubacio se Milanović: "On je prefit"

"Vjerujem da danas svima pokazujemo to što jesmo. Europska unija će s nama biti puno jača, to je sigurno. Bez vas, Ukrajina će biti usamljena", rekao je Zelenski zastupnicima i čelnicima Unije.

Milić je podsjetio da su Plenković i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u prosincu u Kijevu potpisali Deklaraciju o europskoj perspektivi Ukrajine.

"Jedna smo od onih zemalja koja zagovara europsku perspektivu Ukrajine i podupiremo njene europske reformske procese. Smatramo da je to najbolji put za unutarnju konsolidaciju, za dizanje kvalitete života Ukrajinaca i usklađivanje socijalno-tržišnog gospodarstva", rekao je tada Plenković na zajedničkoj konferenciji za medije sa Zelenskijem.

Predsjednici Bugarske, Češke, Estonije, Latvije, Litve, Poljske, Slovačke i Ukrajine u ponedjeljak su otvorenim pismom poručili da Ukrajina "zaslužuje dobiti neposrednu perspektivu pristupanja EU-u".

Inicijativu je podržao i predsjednik Zoran Milanović. Ustvrdio je da je ubrzani put Ukrajine u EU jedan od načina da se zaustavi i izbjegne širenje rata u Europi.

Više o ratu u Ukrajini pročitajte >>OVDJE.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene