Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DRAMATIČNO OBRAĆANJE

Zelenski: "Zlo naoružano projektilima i bombama mora se odmah zaustaviti. Kupovati rusku robu sada znači platiti za ubijanje ljudi"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U kasnonoćnom obraćanju u ponedjeljak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su ruske snage u pet dana u Ukrajini ispalile 56 raketnih napada i 113 krstarećih projektila.

Zelenski je u obraćanju istaknuo: "Danas su ruske snage brutalno granatirale Harkiv. Jasno je da je to bio ratni zločin. Harkiv je miran grad, postoje mirna stambena naselja, nema vojnih objekata. Deseci iskaza očevidaca dokazuju da se ne radi o jednom rafalu, već o namjernom uništavanju ljudi: Rusi su znali gdje pucaju."

Pročitajte i ovo Marija Zaharova reakcije iz Rusije Putinova propagandistica: "NATO je u šoku zbog Macrona. Situacija za Zelenskog je katastrofalna, ništa mu neće pomoći" Ilustracija Službene brojke Zelenski prvi puta otkrio koliko je ukrajinskih vojnika ubijeno u ratu

"Za ovaj će zločin definitivno ići na međunarodni sud - to je kršenje svih konvencija. Nitko na svijetu vam neće oprostiti što ste ubijali miroljubivi ukrajinski narod", rekao je Zelenski.

"Za neprijatelja je Kijev ključan cilj, žele nam ugasiti elektranu i ostaviti grad bez struje. Konstantno šalju sabotere u grad, stotine njih, ali smo ih sve odbili. Neutralizirali smo ih, sve do jednog", kazao je Zelenski.

"Moramo razmotriti potpuno zatvaranje neba za ruske projektile, zrakoplove i helikoptere", rekao je.

"Zlo, naoružano projektilima, bombama i artiljerijom, mora se odmah zaustaviti, ekonomski uništiti. Da bi se pokazalo da je čovječanstvo u stanju obraniti se, potrebno je razmotriti potpuno zatvaranje neba za ruske rakete, zrakoplove, helikoptere", rekao je u poruci objavljenoj na njegovoj stranici na Facebooku. 

"Država koja čini zločine nad civilima ne može biti članica Vijeća sigurnosti UN-a. Za takvu državu moraju biti zatvoreni ulazi u sve luke, kanale, zračne luke u svijetu. Takva država ne bi smjela dobivati ​​stotine milijardi za izvoz energije. Kupovati rusku robu sada znači platiti za ubijanje ljudi", dodao je Zelenski.

AP javlja da je Zelenski ukinuo vize za strance ne bi li olakšao ulazak u državu dobrovoljcima iz drugih država koji se žele boriti na strani Ukrajine. Odluka stupa na snagu u utorak.

Više o zbivanjima u Ukrajini možete pratiti >>OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene