Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TERMOBARIČNO ORUŽJE

Ukrajinska veleposlanica u SAD-u: "Rusija je koristila zabranjenu vakuumsku bombu!"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija je tijekom borbi u Ukrajini u ponedjeljak koristila zabranjeno termobarično oružje, rekla je ukrajinska veleposlanica u SAD-u američkim zastupnicima na brifingu.

"Danas su upotrijebili vakuumsku bombu, što je zabranjeno Ženevskom konvencijom", rekla je ukrajinska veleposlanica Oksana Markarova novinarima nakon što je izašla s kongresnog brifinga. 

Pročitajte i ovo Napad na regiju Harkiv Na obrazovnu ustanovu Ruski napad na granici s Ukrajinom: Četiri osobe prevezene u bolnicu, ima i mrtvih Obrambeni sustav Patriot Zaliha Bundeswehra Ukrajini u ključnom trenutku stiže moćno oružje: "Pozivam druge čelnike da slijede taj primjer"

Rekla je i da Ukrajina aktivno surađuje s administracijom i Kongresom američkog predsjednika Joea Bidena na dobivanju više oružja i strožih sankcija.

"Trebali bi platiti, trebali bi platiti visoku cijenu", rekla je novinarima nakon što je napustila sastanak, piše Reuters.

Termobarično oružje ne koristi konvencionalno streljivo. Umjesto toga, napunjeni su eksplozivom pod visokim tlakom i usisavaju kisik iz okoliša kako bi stvorili iznimno snažnu eksploziju i val pritiska, piše BBC

Njihovo korištenje već je viđeno u Čečeniji, po Human Rights Watchu.

U subotu je CNN izvijestio da je vidio termobarični raketni bacač u blizini ruskog grada Belgoroda.

Više o stanju u Ukrajini možete pratiti >>OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene