Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedinstven konzervatorski zahvat

Iznimno vrijedan arheološki eksponat star šest stoljeća mora na dno jezera u Sisku, evo zašto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedinstveni konzervatorski zahvat - drveni čamac (monoksil) star oko šest stoljeća u jezero pokraj Siska pohranili su u petak sisački konzervatori i povjesničari.

S obzirom na očuvanost, vrijednost i nemogućnost restauratorskih zahvata na pronađenom monoksilu, konzervatorski su stručnjaci preporučili da ga se pohrani u umjetno jezero Ciglansku grabu na području grada Siska.

Pročitajte i ovo Screenshot I kad te probude usred noći... Slab potres pogodio sisačko područje, građani: "Di si lipa, di si radosti" Nesreća u Sisku - 3 Žena poginula na mjestu Poznati detalji stravične nesreće u Sisku: "Auto je totalka, čak je motor ispao"

Čamac je kao vrijedan arheološki eksponat pronađen prije tri tjedna u rijeci Kupi između Siska i Petrinje, a stručnjaci su procijenili da je izrađen prije šest stoljeća. Izrađen je od jednog komada drveta, izdubljenog debla, vjerojatno hrasta, a dugačak je šest metara.

Kako su rekli Krunoslav Zupčić iz Hrvatskoga restauratorskog zavoda i pročelnica Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Sisku Ivana Miletić Čakširan, barem godinu dana na čamcu se neće moći pokrenuti konzervatorski zahvati pa ga je nužno pohraniti i zaštititi.

Na dnu jezera bit će prekriven muljem, konzerviran i izvrsno zaštićen. To je, inače, u svijetu uobičajena praksa, tvrde stručnjaci.

Akciju je proveo Hrvatski restauratorski zavod u suradnji s Gradom Siskom, sisačkim Gradskim muzejom te ronilačkim klubovima "Sisak" i "Orca" iz Petrinje. (Hina)

Aktualno 3 razloga zašto je ovo jedan od najboljih poslodavaca u Hrvatskoj A1 Hrvatska - 1 A1 Hrvatska - 1 Foto: PR A1 Hrvatska - 2 A1 Hrvatska - 2 Foto: PR A1 Hrvatska - 3 A1 Hrvatska - 3 Foto: PR A1 Hrvatska - 4 A1 Hrvatska - 4 Foto: PR A1 Hrvatska - 5 A1 Hrvatska - 5 Foto: PR +4 A1 Hrvatska - 6 Tech 3 razloga zašto je ovo jedan od najboljih poslodavaca u Hrvatskoj 1/10 >>

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene