Obavijesti Video Pretražite Navigacija
13 mina od 2005.

Svaki dan na rubu smrti: Polje mu je puno mina, a nadležni ga uvjeravaju da je – razminirano

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U selo Divoš, udaljeno sedam kilometara od Osijeka, čovjek koji je u svom polju pronašao minu pozvao je ekipu Nove TV, i to prije nego što je pozvao policiju.

Obrađujući zemlju, Velimir je traktorom prešao preko mine. Pukom srećom, mina, zbog koje nekad pogibaju i pirotehničari, nije eksplodirala. I ne bi to bila ni prva ni posljednja ovakva priča, da Velimiru ovo nije 13. mina koju je pronašao u svom navodno razminiranom polju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve teže naći radnike U tijeku razminiranje Ličko-senjske županije: "Radimo na području na kojem je poginulo najviše pirotehničara" Razminiranje Hrvatske (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Pod minama oko 390 km2 Problem koji će uskoro postati prošlost: Hoće li Hrvatska 2026. godine postati država bez mina?

"Posjedujem certifikat da su parcele deminirane od strane Hrvatskog centra za mine, a ja ih nalazim. Ovo je treća mina koju sam ove godine našao“, ispričao je Velimir Vučko iz Divoša.

Treća ove, a čak trinaesta mina od 2005. godine. S iskustvom od prethodnih 12 puta, Velimir je unaprijed znao kakva ga policijska procedura čeka.

"Dolazi čovjek iz Sarvaša, on ju vadi i ništa se ne događa. Čepinska policija pošalje dva čovjeka koji dođu da bi čuvali tu minu. Netko ju zatim izvadi i odnese, a problemi ostaju meni", objasnio je Velimir.

A onda je to odlučio i dokazati pred kamerom Nove TV.

"Dobar dan. Jesam li dobio policijsku postaju u Čepinu?“ započeo je Velimir telefonski razgovor. "Velimir Vučko pri aparatu. Prijavljujem minsko-eksplozivnu napravu, to jest bombu na svojoj parceli. Ovo je treća ove godine."

I, baš kao što je Velimir rekao, prvo su stigla dva policajca. Nedugo nakon njih stigao je i pirotehničar iz Sarvaša. Nakon što je dobro proučio eksplozivnu napravu, lopatom ju je smjestio u prtljažnik i odnio s polja. Nakon svih mina na koje je nabasao, nije ni čudo što Velimir prodaje svoju zemlju.

"To je osnovni razlog zašto se ja ovoga hoću riješiti. Našao sam 13 mina na 15 hektara. To je previše", rekao je. Ipak, rekorder po broju mina nije Osječko-baranjska, u kojoj se nalazi Divoš, nego Ličko-senjska županija.

Iz Hrvatskog centra za razminiranje, čiji certifikat Velimir posjeduje, ne isključuju mogućnost da mu netko postavlja eksplozivne naprave. No puno je vjerojatniji razlog, ističu, da su se mine tijekom godina spustile u zemlju dublje nego što njihovi strojevi mogu detektirati.

"Mi razminiravamo do 20 cm dubine. Znači, moguće je da je osoba, tijekom dubljeg jesenskog oranja, koje ide do 30, čak i 40 cm dubine, izorala minu", rekao je Zdravko Modrušan, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje.

Koji god razlog bio, Velimirovo polje, kao i mnogi dijelovi Hrvatske, očito još uvijek nije razminirano.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene