S gotovo 140 kilometara četvornih minama zagađenog područja, Ličko senjska županija crni je rekorder u Hrvatskoj.


Čim vrijeme dopusti, kreće se u razminiranje više od 11 kilometara poljoprivrednog zemljišta. Ličani te radove jedva čekaju.

Vezani članci Ljubica - 6 Na pažnju i dobrotu nije navikla, a onda su Ljubici ljudi pokazali kakva srca imaju: "U nekom trenutku pomisliš da više nema dobrih ljudi, ali ima ih" Slika nije dostupna 'Nećemo stati dok zadnja mina ne bude očišćena'

Više od dvadeset godina nakon rata Marko Ilič iz Bilaja još uvijek ne može obrađivati svoju djedovinu. "Imamo mi svoje zemlje oko 3 hektara, bliže 4, što je pod minama što ne smijemo prići ni blizu njima", ističe on.

Naučili su Ličani već živjeti uz mine. "Na neke dijelove možete do svog zemljišta doći na neke ne možete i onda morate okolo preko tuđeg, preko ovoga preko onoga sve je to to tako. Minski sumnjivo područje je uvijek minski sumnjivo", kaže Ivica Prša iz Bilaja.

11 četvornih kilometara u okolici Bilaja ali i drugih mjesta do kraja ove godine bit će razminirano. S radovima se kreće čim vrijeme dopusti.

"Najveće polje je površine 4,1 kilometara kvadratnih koje se nalazi na području naselja Lički Ribnik i Orlice u našoj blizini imamo još jedno veliko polje od 1,5 kilometar kvadratni", kaže Ana Rukavina Stilinović, pročelnica UO za gospodarstvo ličko-senjske županije.

Minama najzagađenija u Hrvatskoj je Ličko senjska županija s gotovo 139 kilometara četvornih pod minama, slijedi Sisačko moslavačka sa 71 kilometrom pa osječko baranjska s 58.

"Ukupno je u zadnje dvije godine razminirano oko 18 kilometara kvadratnih poljoprivrednog zemljišta i vratili smo ga u funkciju", dodaje Stilinović.

Do 2020. godine cijela bi Hrvatska trebala biti oslobođena od mina. Stanovnici koji žive uz minska polja nadaju se da će se taj plan i ostvariti.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr