Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I dalje...

U ove dijelove Hrvatske ne smijete kročiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odlična vijest stiže iz Vukovarsko-srijemske županije - konačno je završilo razminiravanje tog područja. Ipak, pojedine županije ovu vijest još čekaju.

Završilo je razminiranja Vukovarsko-srijemske županije! Rasterećen od mina, krajnji istok Hrvatske napokon može odahnuti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve teže naći radnike U tijeku razminiranje Ličko-senjske županije: "Radimo na području na kojem je poginulo najviše pirotehničara" Razminiranje Hrvatske (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Pod minama oko 390 km2 Problem koji će uskoro postati prošlost: Hoće li Hrvatska 2026. godine postati država bez mina?

Ali, da čuju isto za svoju županiju, načekat će se još stanovnici: Brodsko-posavske, Karlovačke, Ličko-senjske, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Sisačko-moslavačke, Splitsko-dalmatinske, Zadarske i Šibensko-kninske županije.

Kartu s minama zagađenog područja ažurira Hrvatski centar za raziminiranje i ondje možete provjeriti na kojim su točno lokacijama u našoj zemlji postavljene mine te se radi na njihovom uklanjanju.

Predajom potvrde o razminiranosti Vukovarsko–srijemske županije, koju je županu Boži Galiću uručio ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) Dražen Jakopec, u Vukovaru je obilježen završetak razminiranja te županije u cijelosti. 

Prgomet: Na poljima očišćenim od mina sijmo sjeme sigurnosti i napretka

Izaslanik predsjednice Republike, saborski zastupnik Drago Prgomet (HRID) istaknuo je na svečanosti kako su minska polja posljedica rata, od kojih često stradaju civili, a današnjim događajem se stavlja točka na jedno takvo zlo i stvaraju preduvjeti ekonomskog oporavka Županije, duboko osiromašene ratom.

Rekao je kako se Hrvatska, koja je pobijedila u Domovinskom ratu, treba znati ponašati kao pobjednik.

"Neka naša pobjeda ne bude trijumfalističko ponašanje, pokazivanje fizičke moći hrvatskog naroda", poručio je Prgomet te podsjetio na riječi prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana kako pobjednik koji ne zna praštati sije klice novih razdora i budućih zala.

"Na ovim poljima očišćenim od mina želimo sijati sjeme koje će Hrvatsku učiniti sigurnom, naprednom i boljom. Učinimo Hrvatsku zemljom u kojoj jedni druge nećemo procjenjivati po dobi, spolu, naciji, vjeri ili političkoj pripadnosti, već po vrijednosti karaktera kojeg imamo. Ne možemo se oteti dojmu da nam je politički život još uvijek zadojen oštrim i netolerantnim porukama. Neki ne shvaćaju da su nam za uspjeh potrebni zajednički trud, dijalog, kompromis i suradnja", ustvrdio je Prgomet.

A. Sanader: Vlada koja ne uvažava Vukovar, ne uvažava ni Hrvatsku

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Ante Sanader (HDZ) kazao je kako su mine bila ogromna prepreka, posebice za nove investicije, i zato je ovo veliki dan, koji, kako drži, treba biti početak intenzivnog razvoja gospodarstva na ovome području.

Vukovar je simbol žrtava nametnutog rata, i svaka hrvatska Vlada koja ne uvažava Vukovar i ovu Županiju, ne uvažava ni Hrvatsku. Želim da stanovnci ovoga kraja osjete bolji život i bolji standard, što je obveza svake hrvatske vlasti, a Sabor će biti potpora svim dobrim projektima u Vukovaru i Vukovarsko-srijemskoj županiji, kako bi gospodarstvo što prije ojačalo, poručio je Sanader.

Jakopec: Pronađeno i uništeno 17.797 minsko-eksplozivnih sredstava

Predstavljajući proces razminiranja ove Županije Jakopec je kazao kako je, nakon cjelokupnog, izvida minski sumnjivo područje iznosilo 107,2 kvadratna kilometra, odnosno 4,4 posto ukupne površine Županije, i obuhvaćalo je 19 gradova i općina. Dodao je kako pronađeno je i uništeno 17.797 komada minsko-eksplozivnih sredstava, od čega 6.650 komada protupješačkih mina i 11.147 komada protuokolpnih mina.
Ukupno je u razminiranje u Vukovarsko-srijemkoj županiji uloženo 819 milijuna kuna, od čega 53 posto iz državnog proračuna, a od minsko-eksplozivnih sredstava u ovoj je Županiji od 1996. stradalo 116 osoba, od kojih 41 smrtno, kazao je Jakopec dodavši kako mine u ovoj županiji "više nisu sigurnosni, niti gospodarski problem".

Izvijestio je kako je, nakon Dubrovačko-neretvanske i Virovitičko-podravske županije, ovo treća potpuno razaminirana županija te najavio je kako se ove godine posljednji kvadratni metri minsko-sumnjivog prostora razminiraju u Brodsko-posavskoj županiji.

Župan Galić istaknuo je zahvaljujući dobroj suradnji s HCR-om i načelnicima općina te uz veliku pomoć Vlade RH i donatora "učinjena velika stvar". Podsjetio je kako je najviše bilo miniranog poljoprivrednog zemljišta i šuma, što je bilo važno za pokretanje gospodarstva, a da se završetkom razminiranja, više ne moraju izdvajati velika sredstva za tu aktivnost, već se Županija može okrenuti razvojnim projektima u poljoprivredi i šumarstvu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene